Din varukorg är för närvarande tom!
Skörda broccoli

Frågar man oss om vilka grönsaker som är särskilt odlingsvärda, kommer svaret innehålla broccoli. Det beror på att plantan ger mer skörd om man konsekvent skördar. Och sånt gillar vi. Växter är skapade för att föröka sig och tar man bort blivande blommor, behöver växten producera nya blommor för att så småningom bilda frön. Så genom att skörda de broccolibuketter man ser kommer nya att bildas inom kort.
När man har kommit in i skördandet inser man ganska snart att man måste vara oerhört snabb. Att vänta ut skördandet i hopp om att det ska bli större buketter funkar inte. Poff så har den fantastiskt fina buketten förvandlats till en spretig blomma. Dessa blommor måste klippas av för att växten ska satsa på att bilda fler buketter. Blommorna är också jättegoda att fräsa eller koka lätt, men som sagt är man på jakt efter traditionell broccoli ska man klippa bort dem när man ser dem.
Ett år hade vi i vår tillsammansodling med grannarna en aning för många broccoliplantor, vilket ledde till en jäkla stress vad gäller skördandet. Det var då vi kom på vårt allra bästatips. Vi plockade av buketterna med ganska långa skaft. Dessa satte vi sedan i ett högt glas med vatten och ställde i kylen. Varannan dag bytte vi vatten. På så sätt höll sig broccolin fin och färsk upp till en vecka. Ställer man broccolin enbart i vas och ej i kylskåpet kommer den blomma i vasen…
När man ätit och njutit av färsk broccoli så det står härliga till kan man även förvälla och frysa in buketterna för att kunna njuta vid senare tillfälle. Vi brukar koka upp saltat vatten, lägga ner ett gäng broccoli och ta upp efter en minut och lägga i durkslag. Därefter lägges en ny omgång broccoli i det kokande vattnet. Väl i durkslaget sköljer vi broccolin i kallt vatten innan de får torka på en kökshandduk. När all broccoli torkat styckfryser vi den för att sedan paketera i påsar.
Med mycket broccoli kan man låta fantasin flöda och skapa varierande rätter. Det vi äter mest är nog en traditionell ostsås med lättkokt broccoli till pasta. Men en paj med ost och broccoli är heller aldrig fel. Eller varför inte prova en broccolisallad istället för att bara koka den som vanligt?
Vill man unna sig så kan man låta några blommor gå upp i blom och bilda frö till eget utsäde. Man kan man även äta fröbaljorna färska när de är späda. Helt otroligt gott. Nedan finns en film om att skörda broccolins fröbaljor.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Vad kan man odla i pallkrage?Pallkragar har visat sig vara fantastiska för grönsaksodling, ja odling överlag. Här berättar vi om sådant du kan odla i pallkrage. En gång i tiden var det inte särskilt vanligt med pallkrageodling. Första… Läs mer: Vad kan man odla i pallkrage?
- Köpa plantor på nätetDå och då köper vi plantor på nätet, på Klostra.se. Det är smidigt när man vill utöka sitt bestånd av växter utan att behöva göra hela resan från frö till slutplantering. Använder du koden… Läs mer: Köpa plantor på nätet
- Odla kallt – vårså mangoldMangold passar ypperligt för kall vårsådd. För att förhindra blomning är det bra att invänta våren innan sätter igång med att vårså mangold. Här berättar vi mer och varför. När vi odlar mangold köper… Läs mer: Odla kallt – vårså mangold
- Ta groddar från potatisar och gör nya plantorVill du få dubbelt så mycket potatis att skörda utan att behöva köpa mer utsäde? Eller äta upp kakan och samtidigt behålla den, alltså dina fasta fina knölar som skjuter groddar men ändå… Läs mer: Ta groddar från potatisar och gör nya plantor
- Vi sår alla ettåriga blommor kallt!Vi sår alla ettåriga blommor kallt och slipper springa ut och in för att avhärda våra växter innan utplantering. Det var ett vanligt och smått omständigt scenario när vi sådde dem inomhus. I… Läs mer: Vi sår alla ettåriga blommor kallt!
- Vi odlar sockerrörVi odlar sockerrör : Jag behöver spännande grödor som driver mig framåt. När jag fick tag på frön till sockerrör gnistrade det till i mitt odlarhjärta. Tänk att göra eget socker! Undrar hur… Läs mer: Vi odlar sockerrör
- Gängliga tomatplantor – Halshugg demDärför halshugger jag mina tomatplantor: Om och när jag förodlar och inomhusodlar tomater och när de blir höga och gängliga, klipper eller kapar jag plantorna. Jag kallar det för att jag halshugger tomatplantorna men… Läs mer: Gängliga tomatplantor – Halshugg dem
- Eterneller – evighetsblommorEterneller är fantastiska blommor. De skapar färgklickar i odlingen och kan dessutom sparas och tokas utan att de tappar sin färg eller form. För många pollinatlörer är de viktiga och inte sällan besöks… Läs mer: Eterneller – evighetsblommor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Skörda broccoli”
Vi skördar på samma sätt, men vi styckfryser de vi inte äter på en gång, så har vi fin broccoli till vintern. Fast i vintras skördade jag broccoli ändå fram i februari på frilandet 🙂 .
Lämna ett svar