Dags att fröså lite smarriga växter: Sodaört, djungelgurka, salladsgurka, röd malabarspenat, trädgårdsportlak och isört. Alla dessa växter ska fungera för inomhusodling. Kanske kan jag få ihop en inomhusodlad sallad i sommar?
Sodaört: ”Salsola kali L”, en saltsmakande ettårig ört som växer på sandiga stränder på bla västkusten. Enligt Margareta smakar den fantastiskt gott.
Djungelgurka: ”Melothria scabra”, en klängande växt från sydamerika som ger 3-5cm sötsura gurkliknande frukter. Kallas också Mexikansk vattenmelon.
Salladsgurka: Två sorter ”Beit alpha” och ”Boothby’s Blonde” ska var mycket goda och fungera för krukodling och borde därmed fungera utmärkt för inomhusodling.
Malbarspenat:”Basella alba”, blad och unga stjälkar kan ätas som spenat. Jag kommer pröva att odla den varhelst den vill växa, men främst inomhus och i växthuset.
Trädgårdsportlak: ”Portulacola oleracea” , syrliga blad som kan användas som sallad eller som spenat.
Isört: ”Mesembryanthemum crystallinum”, tjocka spenatliknande blad med små isiga pärlor på. Släkt med Nyzeeländsk spenat och Dorotheablomma. Ska smaka lite syrligt och salt.
Tack Margareta,Inga och Monica för att ni delat med er av dessa spännande frön.
Malabarspenatens frön var så stora så jag lät dem ligga i vatten ett tag. Vilken vacker färg de gav ifrån sig.
Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar