Din varukorg är för närvarande tom!
Farbror Grön plockar svamp – blomkålssvamp

Vill du finna den underbart goda svampen blomkålssvamp är det är bland tallar och lärk du ska fästa blicken. Den växer ofta tätt intill ett träd eller vid en stubbe av ett träd.
I år, 2021, verkar det vara ett gynnsamt år för blomkålssvamp, då vi funnit hela fyra stycken och sett ett flertal lyckliga svampplockare på sociala medier. Jag har funnit dessa läckra svamphuvuden flera gånger tidigare, de första gången när jag var 10 år. Vilken lycka det var att finna detta krusiga och väldoftande huvud som barn. Jag minns ungefär i vilken skog jag fann mitt den första blomkålssvampen och ungefär var någonstans i skogen. Än idag står skogen kvar. Likt då, hittar jag nu för tiden svamparna i samma slags terräng, bergiga partier med en dominans av tallar. Det är så den gillar att växa, tillsammans med tall eller rättare sagt på tallens rötter eller precis invid dess stam. Man kan också finna blomkålssvamp vid lärkträd.

Mitt svampiga liv
Uppvuxen i en familj som älskar att plocka svamp blev det en hel del drömmande i svampböckerna när jag var ung. Det fanns flera rariteter som stod på önskelistan. De coolaste för mig var blomkålssvamp, svavelsticka, druvfingersvamp och oxtunga. De två första har jag bockat av på min lista emedan de sistnämnda två fortfarande lyser med sin frånvaro. Jag minns inte hur vi tillagade min första blomkålssvamp som jag hittade som barn, men jag minns när jag för flera år sedan knaperstekte ett fint exemplar till mig och Theres och hur god vi tyckte att den var. Det är svårt att beskriva smaken, men lite skaldjur ihop med en parfymig nyans av aromatisk skog med pyttelite mentol. Ja jag vet, det låter flummigt men jag kan inte få till det bättre än så.
Vi njuter allra helst blomkålssvampen stekt i en blandning av olja och smör, kryddad endast med salt och lite nymalen svartpeppar. Vi har testat att göra en gräddig soppa på en av våra svampar i år men tyckte inte att den kom till sin rätt på det sättet. Mycket på grund av sin stunsiga konsistens som mest kan liknas med bönpasta, sådan där lchf-pasta. Smaken är mild och som jag beskrev här ovan, svagt parfymig skogsmentol smak. En angenäm men väldigt säregen och svårbeskrivbar doft och smak. Helt klart en av mina favoritsvampar både i smak och konsistens.
Lästips: Min svamphistoria



Vi fann en mitt i staden
Förra året fann vi en jättefin blomkålssvamp i centrala Västerås. Det kanske man kan finna smått ironiskt men vid närmare eftertanke är det verkligen inte det. Vi är många, som med sorg i våra ögon, se hur skogsbruket utvecklats! Jag vet att en del skogsägare kommer säga emot mig och ofta gör det när jag delar mina åsikter om skogsmissbruket idag. Men ute i skog och mark anser jag att avverkningarna eskalerat. Det har under de senaste 30 åren, kring där jag levt, blivit alltmer stora hyggen med efterföljande jordbearbetning och det avverkas under alla månader på året, vilket inte gjordes tidigare. Då var det ofta under vårvintern. Det är få riktigt gamla skogar kvar där ute och det är väldigt ont om gamla blandskogar!
I Västerås däremot, finns det ett gäng olika grönområden, mindre skogar insprängda mellan olika bostadsområden och som hittills får stå relativt orörda. Där finns det stora träd och även döda träd. Det är fantastiskt att kunna ströva i sådana skogar mitt i stan. Vi har hackspettar, gröngölingar, ekorrar och mängder av olika svampar bla en hel del blomkålssvampar.

Rensa blomkålssvamp
Då och då hör jag att andra suckar över rensandet av just blomkålssvamp. Det är inte en så konstig tanke eftersom det finns mängder med hålrum som kan gömma diverse skräp från skogen. Genom att skära svampen i mindre bitar och borsta bort skräpet med en svampborste eller likande brukar det gå smidigt. I vissa fall kan svampdelarna behöva spolas lite under rinnande kallt vatten. Är svampen väldig smutsig brukar jag lägga svampdelarna i en behållare med kallt vatten så att smutsen flyter upp. Vattnet kan behöv bytas några gånger innan svampen är tillräckligt ren. Jag tycker dock att smaken urlakas lite om svampen får ligga i vatten länge, så jag försöker hellre borsta bort så mycket skräp som möjligt.
Några svamptips
- Plocka aldrig svamp som du inte är 100% säker på!
- Försök att rensa så mycket som möjligt ute i skogen, plocka gärna med kniv och skär bort det jordiga.
- Välj en korg framför en kasse, då trycks inte svamparna ihop och går sönder.
- Är du ny med att plocka svamp? Utveckla din förmåga att läsa av naturen innan du ger dig ut på den egentliga svampjakten. När jag letar svamp letar jag först och främst efter olika naturtyper där jag erfarenhetsmässigt vet att det brukar växa svamp.
- Ta hand om svampen så snart som möjligt när du kommit hem, efter några dagar blir den ofta dålig.
Lästips: Farbror Grön plockar svamp – stolt fjällskivling, Farbror Grön plockar svamp – svavelticka
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Farbror Grön plockar svamp – blomkålssvamp”
Ska ätas väl stekt i smör med gul lök. Vansinnigt god på rostat bröd med riven Västerbotten eller prästost över!
[…] 11. Farbror Grön plockar svamp – blomkålssvamp […]
Lämna ett svar