Farbror Grön plockar svamp – blomkålssvamp

Vill du finna den underbart goda svampen blomkålssvamp är det är bland tallar och lärk du ska fästa blicken. Den växer ofta tätt intill ett träd eller vid en stubbe av ett träd.

I år, 2021, verkar det vara ett gynnsamt år för blomkålssvamp, då vi funnit hela fyra stycken och sett ett flertal lyckliga svampplockare på sociala medier. Jag har funnit dessa läckra svamphuvuden flera gånger tidigare, de första gången när jag var 10 år. Vilken lycka det var att finna detta krusiga och väldoftande huvud som barn. Jag minns ungefär i vilken skog jag fann mitt den första blomkålssvampen och ungefär var någonstans i skogen. Än idag står skogen kvar. Likt då, hittar jag nu för tiden svamparna i samma slags terräng, bergiga partier med en dominans av tallar. Det är så den gillar att växa, tillsammans med tall eller rättare sagt på tallens rötter eller precis invid dess stam. Man kan också finna blomkålssvamp vid lärkträd.

Det här är ren och skär lyx!

Mitt svampiga liv

Uppvuxen i en familj som älskar att plocka svamp blev det en hel del drömmande i svampböckerna när jag var ung. Det fanns flera rariteter som stod på önskelistan. De coolaste för mig var blomkålssvamp, svavelsticka, druvfingersvamp och oxtunga. De två första har jag bockat av på min lista emedan de sistnämnda två fortfarande lyser med sin frånvaro. Jag minns inte hur vi tillagade min första blomkålssvamp som jag hittade som barn, men jag minns när jag för flera år sedan knaperstekte ett fint exemplar till mig och Theres och hur god vi tyckte att den var. Det är svårt att beskriva smaken, men lite skaldjur ihop med en parfymig nyans av aromatisk skog med pyttelite mentol. Ja jag vet, det låter flummigt men jag kan inte få till det bättre än så.

Vi njuter allra helst blomkålssvampen stekt i en blandning av olja och smör, kryddad endast med salt och lite nymalen svartpeppar. Vi har testat att göra en gräddig soppa på en av våra svampar i år men tyckte inte att den kom till sin rätt på det sättet. Mycket på grund av sin stunsiga konsistens som mest kan liknas med bönpasta, sådan där lchf-pasta. Smaken är mild och som jag beskrev här ovan, svagt parfymig skogsmentol smak. En angenäm men väldigt säregen och svårbeskrivbar doft och smak. Helt klart en av mina favoritsvampar både i smak och konsistens.

Lästips: Min svamphistoria

Vi fann en mitt i staden

Förra året fann vi en jättefin blomkålssvamp i centrala Västerås. Det kanske man kan finna smått ironiskt men vid närmare eftertanke är det verkligen inte det. Vi är många, som med sorg i våra ögon, se hur skogsbruket utvecklats! Jag vet att en del skogsägare kommer säga emot mig och ofta gör det när jag delar mina åsikter om skogsmissbruket idag. Men ute i skog och mark anser jag att avverkningarna eskalerat. Det har under de senaste 30 åren, kring där jag levt, blivit alltmer stora hyggen med efterföljande jordbearbetning och det avverkas under alla månader på året, vilket inte gjordes tidigare. Då var det ofta under vårvintern. Det är få riktigt gamla skogar kvar där ute och det är väldigt ont om gamla blandskogar!

I Västerås däremot, finns det ett gäng olika grönområden, mindre skogar insprängda mellan olika bostadsområden och som hittills får stå relativt orörda. Där finns det stora träd och även döda träd. Det är fantastiskt att kunna ströva i sådana skogar mitt i stan. Vi har hackspettar, gröngölingar, ekorrar och mängder av olika svampar bla en hel del blomkålssvampar.

En bit av en blomkålssvamp i genomskärning

Rensa blomkålssvamp

Då och då hör jag att andra suckar över rensandet av just blomkålssvamp. Det är inte en så konstig tanke eftersom det finns mängder med hålrum som kan gömma diverse skräp från skogen. Genom att skära svampen i mindre bitar och borsta bort skräpet med en svampborste eller likande brukar det gå smidigt. I vissa fall kan svampdelarna behöva spolas lite under rinnande kallt vatten. Är svampen väldig smutsig brukar jag lägga svampdelarna i en behållare med kallt vatten så att smutsen flyter upp. Vattnet kan behöv bytas några gånger innan svampen är tillräckligt ren. Jag tycker dock att smaken urlakas lite om svampen får ligga i vatten länge, så jag försöker hellre borsta bort så mycket skräp som möjligt.

Några svamptips

  • Plocka aldrig svamp som du inte är 100% säker på!
  • Försök att rensa så mycket som möjligt ute i skogen, plocka gärna med kniv och skär bort det jordiga.
  • Välj en korg framför en kasse, då trycks inte svamparna ihop och går sönder.
  • Är du ny med att plocka svamp? Utveckla din förmåga att läsa av naturen innan du ger dig ut på den egentliga svampjakten. När jag letar svamp letar jag först och främst efter olika naturtyper där jag erfarenhetsmässigt vet att det brukar växa svamp.
  • Ta hand om svampen så snart som möjligt när du kommit hem, efter några dagar blir den ofta dålig.

Lästips: Farbror Grön plockar svamp – stolt fjällskivling, Farbror Grön plockar svamp – svavelticka

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Farbror Grön plockar svamp – blomkålssvamp”

  1. Ska ätas väl stekt i smör med gul lök. Vansinnigt god på rostat bröd med riven Västerbotten eller prästost över!

  2. […] 11. Farbror Grön plockar svamp – blomkålssvamp […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *