Etiketterna blir som nya, så återvinner du dem.

Etiketter till frösådder

Jag sparar både etiketter och gamla fröpåsar,  för jag gillar att se vad jag hållit på med. Där får jag också ett extra tillfälle att gå igenom det gång året och reflektera över vad som gick bra eller dåligt.  Det är ganska ofta jag dessutom fått en extra påminnelse om vilka frön jag glömt att beställa när jag kikar på dem. Bara det är värt en hel del.

Jag brukar stoppa ner etiketterna från de ettåriga växterna i mina arbetsbyxor när jag jobbar ute i trädgården under sen höst och tidig vinter. När arbetsbyxorna känns trånga, fast att jag inte ätit överdrivet mycket fikabröd, brukar jag tillslut tömma dem i en skål hemma i Västerås. Det blir ganska många etiketter. Jag har fem olika slags arbetsbyxor och odlar i fem olika trägårdar.  Jag använder etiketter i flera olika material men gillar de där i plast som säljs i storpack med fyra färger.

Att köra etiketterna i diskmaskinskorgen blir toppen. De blir rena och en hel del text försvinner.
Viktig information

På plastetiketterna bleknar texten ganska bra när jag kör dem i diskmaskinens bestickkorg, även om jag skrivit med en permanent tuschpenna. Hälften av etiketten ruttnar dessutom inte bort som de i trä gör. Att hålla ordning på sina sådder och växter tycker jag är viktigt. Jag vill veta när jag sått dem och omplanterat dem.  Annan information jag skriver på dem kan tex vara hur mycket gödsel jag använt och av vilket slag mm. Det är ovärdeligt när man skriver trädgårdsböcker, artiklar och blogginlägg, att kunna vara exakt och ge relevant information. Vi vill att ni som läser våra texter ska få hela bilden, så för oss känns det riktigt bra att vi kan vara så exakta som det bara är möjligt.

Men det är inte bara för er skull vi, jag gör detta om sanningen ska fram. Det beror också på att jag annars lätt glömmer bort vad jag gjort. Mina 26 odlingsår sätter sina spår. Jag har så otroligt mycket minnen och information. Jag har heller inte riktigt den tiden och orken eller så stora fickor, att jag kan släpa runt på en anteckningsbok i alla odlingar. Anteckningsboken har jag inomhus och i den skriver jag ner all värdefull info innan etiketterna körs i diskmaskinen.

Någon undrar säkert ifall jag köper nya etiketter varje år. Jo, jag köper nya etiketter varje år, jag odlar mer för varje år som går. Fråga mig inte hur jag lyckas med att hela tiden öka odlandet, jag har ingen aning. För många av oss odlingsnördar finns det ingen broms. Jag kan bara skatta både mig och min familj som lyckliga över att inte denna överdrivna och expanderande tendens tar över fler områden i mitt liv.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *