Vilka non-stick stekpannor håller måttet?

Vi testar non-stick stekpannor och blir allt annat än tillfredsställda. Då vi är odlare och självhushållare som inte hänger oss åt allehanda kötträtter, kräver vi inte de mest invecklade stekpannorna. Så har vi i alla fall tänkt fram till nu men det kanske är fel? Det verkar nämligen som att vi som främst lagar grönsaksrätter och vegetariskt kanske har störst problem att finna non-stick-pannor som håller mer än ett år eller ens sex månader. Inlägget är inte sponsrat!

Jag vet inte hur många non-stick-pannor vi släpat hem genom åren för att sedan, 6 – 12 månader, lagt dem i bakluckan på bilen för vidare transport till återvinningsstationen. En trist och ohållbar procedur som vi verkligen har tröttnat på. Därför ville vi göra ett test en gång för alla. Kanske skulle vi denna gång finna en panna som höll mer än ett år? Det var vad vi hoppades på! Det här testet basera dels på ett gäng nya pannor vi köpt på oss de senaste två åren och alla gamla som vi använt genom åren och minns.

Enkla krav tycker vi

Vi vill egentligen bara kunna steka hårt, medelhårt och låta saker puttra en stund tillsammans. Inga konstiga krav när det gäller stekpannor tycker vi. Vi är 4 personer som lagar mat i pannorna 2 – 3 gånger per dag, skapligt normal användning skulle vi vilja påstå. Men det har visat sig svårt att finna non-stick-pannor som håller mer än ett halvår om de ens gör det! Vissa fungerar bara under några veckor eller månader och andra inte ens det. En panna blev underkänd efter första gången och en annan under den andra stekningen.

Vi äter mest grönt

Vi äter mest grönt med inslag av ägg och fisk och vi har tänkt att det inte är speciellt komplicerad mat att steka. Att vi valt non-stick-pannor är för att vi inte velat använda överdrivet med fett, undvika att mat fastnar i pannorna och att vi vill att de ska gå lätt att skölja ur och diska. I flera år köpte vi relativt billiga upp till medeldyra non-stick-pannor för ca 199 – 600 kr.

Vi brukade ofta köpa på oss någon pjäs på mataffären eller så hittade vi pannor på IKEA. Första tiden brukade de flesta pannorna fungera riktigt bra, bortsett från några undantag, men sedan dog de mer eller mindre sakta med säkert. Vi brukade ofta diska pannorna i diskmaskinen och det tog mellan 6 – 12 månader innan non-stick-behandlingen och effekten av den var spårlöst borta. När beläggningen av en non-stick-panna inte längre fungerar är den sämre än sämst.

Scanpan, IKEA och Fiskars

Vi tröttnade verkligen på att köpa och slänga och köpa och slänga. Så vi bestämde oss för att ge det en ärlig chans en gång för alla, att köpa på oss riktigt bra pannor. Vi tänkte att någonstans där ute finns den där pannan som klarar alla våra (vad jag skulle påstå) ganska enkla krav. Vi frågade runt på sociala medier om vilka pannor som var bäst. Vi fick många intressanta tips och fastnade främst för två märken som lät jättebra och från personer som verkligen hade personlig erfarenhet av pannorna. Det blev två pannor från Scanpan lite dyrare och två stycken från IKEA, lite billigare, en stor och en liten från vardera företag.

Vi kom också över en guldfärgad Fiskars-panna med någon slags magisk beläggning. Alla pannorna var fantastisk bra de första 20 gångerna. Scan-pannorna var rejält dyra och kändes verkligen professionella medan IKEAs inte alls var så tokiga med tanke på det lägre priset. Fiskars-pannan hade vi i stugan till en början och den utstrålade också gedigenhet trots att den saknade ett hål längst bak på handtaget som irriterade oss, vi gillar att hänga upp våra pannor på väggen i köket.

Den gled runt som en glad segelbåt

Den första vegetariska burgaren stekte vår son i en av Scan-pannorna. Det var ren och skär glädje, jäklar vad bra det gick, den liksom gled runt som en glad segelbåt på ytan och alla stod vid spisen och log. Det här bådar gott för framtiden tänkte vi och vi bestämde oss samtidigt för att aldrig diska dessa i diskmaskinen. Att göra allt vad vi kunde för att de skulle behålla sin glatta yta . IKEA-pannan var också bra, mycket billigare än Scan-pannan men i samma klass. I stugan blev vi även överraskade av Fiskars-pannan de få gånger vi använde den.

Dagarna, veckorna och månaderna gick och nja kvalitén sjönk sakta men säkert. Scan-pannorna höll inte ens ett år och då tänkte vi, vilken tur att vi har Fiskars-pannan i stugan som en reserv. Vi tog hem den till Västerås och började laga med den, efter ett par veckor visade den sig sitt rätta ansikte och det ansiktet var inte glansigt. Jag köpte på mig någon grön slags återvunnen stekpanna från Ica som på första försöket fallerade, tamefasen allt fastnade i den. Kvar hade vi IKEA-pannorna och den lilla Scan-pannan som fortfarande fungerade skapligt, men tillslut gav även de upp.

Kanske blir det gjutjärn och kolstål i framtiden?

Vi köper nytt

Vi började snegla på stora gjutjärnspannor och kolståls-pannor, det verkade lockande och är en väg som vi hittills inte vandrat. Både i stugan och i Västerås har vi gjutjärnspannor modell mindre och plättlagg i gjutjärn som vi använder till pannkakor och plättar. Pannorna är underbara och sköljs alltid av med varmt vatten och får lufttorka uppochner efter användning. En stor gjutjärnspanna skulle nog kunna vara lösningen började jag tänka och varför inte då samtidigt skaffa sig en kolstålspanna? Men inte riktigt än tänkte jag, vi ger non-stick-pannorna det en chans till.

Onyxpannan på bilderna ovanför, som är skärmdumpar från deras reklamfilm, höll inte måttet.

Vi ger det en chans till

Sagt och gjort. En bild på några uttjänta pannor lades ut under sen vår/ tidig sommar 2023 i sociala medier tillsammans med en vädjan om att människor som haft god erfarenhet av non-stick-pannor gärna får höra av sig med tips. Vi fick många tips men två stycken var särdeles intressanta Gastrolux och Onyx och ett företag skickade även en panna till oss spontant, Onepan. En panna från Onepan ligger på ca 1500 kr och en Gastrolux får man betala mellan 1000 – 1300 kr för. Onepan bygger på ett återvinningssystem där man kan lämna in stekpannan på renovering om beläggningen skulle bli dålig eller skadas och få tillbaka den. Jag gillar det tänket, känns som en hållbara plan b, men hur lång tid håller den?

Tre nya offer för utvärdering, en dog direkt.

Samtidigt som Gastroluxen och Onepannan landade i brevlådan beställde jag en panna från Onyx. Det cirkulerade en reklam på Facebook under våren med en nonstickpanna, Onyx, med en fräsigt snygg beläggning, unik i sitt slag skulle den också vara. Ok, tänkte jag, många positiva kommentarer, jag ger den en chans. Redan andra stekningen av äggröra fastnade äggröran i pannan trots en skvätt olivolja. Efteråt blev det som några fläckar i pannans beläggning. Vi testade ett par gånger till innan pannan slutligen slog sig i värmen och blev skev. Den åkte ut på balkongen och lämnade oss förra veckan genom ett återköp, vi fick tillbaka hela summan. Tack för det Onyx.

Vad svårt det är att finna en bra non-stick-panna

Vilka pannor höll måttet

Efter fyra månader är det Gastroluxen som fungerar bäst, inte 100% men helt klart godkänd. Onepan är också godkänd men har tappat en hel del av sin non-sticks-effekt redan och vi ser tydligt tendenserna, den är påväg bort från oss och kommer säkert att antingen returneras eller i värsta fall hamna på en återvinningscentral innan jul. Man kan väl säga att vi helt gett upp gällande non-sticks-pannor och med all rätt! Jag tycker ändå att vårt tålamod har varit stort och att att vi givit dessa pannor flera chanser.

Kroppkakor

Igår när jag försökte mig på att göra egna vegetariska kroppkakor från grunden så stekte jag hälften i Gastroluxen och hälften i Onepan. Alla fastnade i Onepannan medan de fungerade klanderfritt i Gastroluxen, de bara gled omkring. Snart har vi bara en panna kvar och när den ger upp, om den gör det, då går vi in i en ny era, en metallisk sådan kantad av gjutjärn och kolstål.

Bottenskrapet

Panntestets absoluta sämsta panna blev den gröna non-stick-pannan från Ica tillsammans med Onyx-pannan. Pannan från Ica fungerade inte ens en gång och jag orkade inte lämna tillbaka den för att kräva pengarna tillbaka, den hamnade i kassen på balkongen tillsammans med alla andra pannor som dött.

Slutligen skulle vi vilja delge vilken mat vi lagar i vår non-stick-pannor. Till största delen är det quornfileér, quornfärs, vegeburgare och grilloumi. Det blir även en hel del grönsaker och grönsaksröror samt ägg oftast som äggröra. Ägg verkar vara det absolut svåraste livsmedlet för non-stick-pannor att hantera och hemmagjorda kroppkakor.

Stort tack till alla som hjälpt till

Till hjälp för att orientera i non-stick-stekpanne-djungeln ( vilket långt ord) har vi haft alla er medmänniskor på sociala medier som kommit med värdefulla tips och synpunkter. Tusen tack det har varit så värdefullt!. Vi vill även speciellt tacka följare och medlemmar i gruppen Feeders matprat på Facebook som kommit med mycket värdefull info! Det är en fantastisk tolerant och entusiastisk grupp där all slags mat och tekniker mellan himmel och jord avklaras. Den drivs av Anders och Mia som även har bloggen feeders ( klicka in och kika, sjukt spännande recept).

Ett varningens ord! Feeders matprat på Facebook passar bara för nyfikna och toleranta och öppna medmänniskor. Vill du läxa upp människor, stampa ner foten eller har problem med alkolåset på ditt tangentbord, gå inte med i denna grupp, håll dig utanför 😉 .

Som med allt vi skriver handlar även denna artikel om förfaranden som bottnar i vårt eget experimenterande. Man kan givetvis tänka och handla på många andra sätt och det står dig fritt att göra det. Plocka den del av vår erfarenhetsbaserade kunskap som du attraheras av och gillar och lämna det som du inte tror passar dig. Är det så att du saknar ett eller flera perspektiv? Skriv i så fall gärna en kommentar och tillför detta värdefulla info. Lycka till där ute och minns att för ett öppet hjärta är det lättare att finna det du söker efter.

Den sista bilden här ovanför är från vårt vegetariska Jullbord, där finner du mängder av recept som hör julen till. Läs mer: Farbror Gröns julbord

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

14 svar till ”Vilka non-stick stekpannor håller måttet?”

 1. Profilbild för Marianne Johansson
  Marianne Johansson

  Gjutjärn e nog min favvo, har haft det så länge jag lagat mat själv … är som er i matvalet. Vegetarisk för d mesta 😉
  Har t om en gammal Husqvarna stekpanna från min farmor , jag e snart 60 😉 som funkar än idag. Men jag får ju ha smör å oljor i såklart
  Har haft en nonstick för 20 år sen minst, men den vart inte långlivad 🙁

 2. Profilbild för Charlotte Gustafsson
  Charlotte Gustafsson

  Hej, ja vad trist det är med stekpannor, svindyra och dåliga! Köpte en av Scanpans nya idag till en av sönerna som älskar att laga mat, får se vad han tycker. Själv har jag en Onyx och den fastnar allt i🤬, testar idag, efter tips, att ta en scotch brite grön och gnugga bort proteinbeläggningen som kunde orsaka att det fastnar.
  Vilket bra test ni gjort👏🏻!
  Charlotte

 3. Hej
  Har ni provat Green Pan?

 4. Profilbild för Ingrid Marie A********
  Ingrid Marie A********

  Använd inte nonstick.
  Jag kan inte förklara varför, bara vet att det är inte bra.
  Läst om dom,men som sagt kan inte förklara.

  Riktiga gjutjärnspannor rekommenderar jag.

 5. Profilbild för Sarah Carleson
  Sarah Carleson

  När ni är redo att gå över till gjutjärn kan jag rekommendera lättviktspannor från Ronneby bruk, har haft dem i flera år och funkar utmärkt.
  Har en non stick från Greenpan som jag också använder sporadiskt, har märkt att när det blir en beläggning i den går det fint att få bort med fläcksuddare.

 6. Hej
  Intressant läsning av era tester. Jag använder inte non stick. Inte hälsosamt att få i sig rester vid stekning! Sedan några år använder jag två olika storlekar av Satake stekpannor. En moderniserad form av gjutjärnspanna. Funkar perfekt med lite olja. Ska handdiskas men det gör jag gärna.

 7. Så som jag har förstått det så klarar inte non- stick pannor för höga temperaturer och inte att bli upphettade för fort. Det förstör beläggningen.

 8. För ca 10 år sedan tröttnade jag på slit och släng bon stick, kändes olustigt när ser lossnar beläggning och ovärdigt kort livslängd. Går hur bra som helst utan, gjutjärnet har kompletterats med kolstål som blir lite åt non stick när pannan körts in. Lättare att hantera också. Ikeas kolstål var vad jag hade råd med och det funkar fint.

 9. Är nöjd med scanpan När vi köpte den sa hon att man inte får sätta på högsta värmen direkt utan på typ femman ett tag först.

  Har haft den över ett år.

  Man kanske ska göra så med alla non-stick? Ingen som sagt förut.

 10. Profilbild för Kerstin Lundgren
  Kerstin Lundgren

  Vi är nöjda med pannorna vi köpt på Lidl….

 11. Profilbild för Else-Marie Larsson
  Else-Marie Larsson

  Tack tack för allt ni delar

 12. Välj keramisk beläggning i stekpannan, plastbeläggning (nonstick) och hög värme är ingen bra kombination.

 13. Tänk också på att non-stickneläggningen oftast innehåller farliga kemikalier. Jag trodde non-stickeran var förbi!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Den verkar inte vara förbi men snart är den det för oss, eftersom kvaliten är så dålig. Det dyker upp fler och fler beläggningar som är giftfria.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *