Bokashikli-göra eget

Vi gör bokashikli! Vi har komposterat enligt bokashimetoden till och från i snart 13 år och ganska snart efter att vi började med denna teknik blev vi nyfikna på, dels rent kostnadsmässigt, men även utifrån vårt självhushållarperspektiv, att göra eget bokashikli.

När man bokashikomposterar använder man bokashikli för att uppnå effekten. Det är ofta vetekli som är impregnerat med några utvalda mikroorganismer ( 5 st) som kallas för EM samt rörsockermelass. Kliet kan kan och köps oftast färdigt lite här och där i utvalda butiker och på nätet, det finns flera märken. Kliet är lite som en surdeg skulle man kunna säga, som man tillsätter till matavfallet som komposteras i lufttäta behållare för att det ska syras.

Läs mer om EM här: Effektiva mikroorganismer

Så går komposteringen till

Varje gång man lägger ner avfall så strör man en till två matskedar bokashikli ovanpå avfallet och stänger locket. EM mikroorganismerna fermenterar, syrar avfallet i de lufttäta behållarna och gör genom denna process det möjligt att odla i sitt köksavfall betydligt snabbare ( ca 4 v efter man fyllt en behållare) än avfallet man lagt i en traditionell kompost. Använder man hinkar med tappkranar får man också ett hemmagjort flytande gödselvatten som passar såväl inomhus som ute i trädgården.

Läs mer om bokashi här: Bokashi den smått ”religösa” komposteringstekniken

Göra eget kli

Ingredienser bokashikli

  • 5 liter vetekli
  • 5 ml EM ( kan överdoseras )
  • 5 ml rörsockermelass( kan också överdoseras)
  • 5 dl vatten

Med övedoserar menar vi att det inte är så viktigt att om det är 5 eller 20 ml, någonstans där emellan fungerar.

Gör så här: Blanda alla vätskor i en behållare och blanda och knåda därefter vätskan ihop med kliet, vi använder en stor plastback som är ganska hög så att det inte stänker ut över golbvet nnär vi håller på. . Packa kliet lufttätt och låt stå i rumstemperatur i 4-6 veckor. Förvara det sedan svalt. 2,5 kg kli kostar ungefär 40kr när du gör det själv. Till vårt hushåll där vi komposterar ca 400liter hushållsavfall per år går det åt mellan 6-7 kg bokashikli per år.

Läs mer om bokashi här: Bokashi den smått ”religösa” komposteringstekniken

Lycka till

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *