Pistillröta tomat

Har du kommit i kontakt med pistillröta? Varit med om att dina tomatfrukter fått en märklig stor brun fläck på utsidan eller verkar ruttna på insidan? Då har troligtvis plantan drabbats av pistillröta. I det här inlägget berättar vi om troliga orsaker och åtgärder.

När tomaterna börjar att mogna i våra trädgårdar är glädjen är stor. Att äntligen avnjuta egenodlade tomater har vi oftat längat efter under flera månader. Glädjen över de mognande tomaterna kan dock plötsligt ta en annan vändning om man ser en brunsvart fläck breda ut sig på varje tomat. Pistillröta, som åkomman heter, kan kännas som en riktigt ledsam historia. Men det finns hopp.

Vad är pistillröta?

Till att börja med är pistillröta ingen växtsjukdom, utan mer ett tillstånd som främst tomatplantor kan hamna i, men även paprika, zucchini och melon. Tillståndet verkar uppkomma om plantor får svårt att ta upp kalcium. Tomatplantor behöver ha en allsidig kost (näring) för att växa sig frodiga, blomma och ge frukt. Kalciumet tar plantorna upp från jorden genom vatten. Får inte de växande tomatfrukterna kalcium verkar inte frukterna kunna växa på ett normalt sätt.

En planta som utvecklat pistillröta kan inte smitta en annan planta. Så man behöver inte vara orolig att hela ens odling ska kontamineras. Och, kalciumoblansen kan jämna ut sig och drabbade plantor kan ge finfin tomatskörd framöver!

Brun fläck

Oftast märker man att tomatplantorna är drabbade när ens tomatfrukter får en brun eller svart fläck, den brukar vara ganska cirkulär och får en större yta vartefter tiden går. Redan de gröna frukterna kan få fläcken. Hos oss har pistillrötafläckarna oftast uppkommit på de första tomaterna som kommit på en planta.

Invärtes pistillröta

Något år har vi erfarit pistillröta som endast skadat tomaten på insidan. Den tråkiga upptäckten har då kommit när vi delat tomaten och sett eländet. Vad vi kunnat märka är då att vissa tomatfrukter blivit drabbade, medan andra på samma planta inte har blivit det. Det kan alltså betyda att oavsett om man plockar bort de sjuka frukterna eller inte kan även friska utvecklas.

Funderingar kring orsaker

Våra egna slutsatser genom åren har varit att plantorna som fått pistillröta helt enkelt inte varit mogna att producera frukter, men av någon anledning börjat göra det ändå. Vi har tänkt att plantorna inte etablerat sig tillräckligt.

Vi har märkt att om vi plockar bort de tomater som fått den karaktäristiska bruna fläcken så kommer plantan efter en tid börja producera friska tomater. Loppet behöver alltså inte vara kört. Lite beror det också på hur stor planta man har så klart, hur mycket den blommar och ger frukt. Blir det bara enstaka frukter kan pistillröta skada en hel skörd, medan en större planta med rik blomning och fruktsättning kan ”återhämta” sig fint och ge en mycket tillfredställande skörd framgent.

Lästips: Mina värsta tomatproblem

Vad säger andra odlare?

Vad det är som gör att pistillröta uppstår på ens plantor är inte helt glasklart. Söker man runt på internet och läser om det får man lite olika svar och för oss är vissa förslag mer troliga än andra. Vi har lång erfarenhet av tomatodling i relativt stor skala både i och utanför växthus och nästan varje år har några frukter fått pistillröta. De orsaker som andra hävdar är bland annat att det kan handla om ojämn bevattning, känsliga sorter, kalciumbrist i jorden, forcerat växande mm. Nedanför går igenom de olika orsakerna samt våra egna analyser.

_________________________________________

Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.

  Logga in Mer om prenumerationer

Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén

__________________ _________________

 

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *