Sorgmyggor – problemet från jorden

Sorgmyggor, kan när de kommer i mängder, bli till ett allvarligt problem. Jag har berättat i lite kortare inlägg på Instagram och Facebook att jag ibland steriliserar jorden i. Speciellt jorden jag använder för mina chilisådder och chiliomplanteringar. Jag steriliserar både såjord och planteringsjorden men har på senare år slutat helt med såjord, den är ju så onödig. I det här inlägget berättar jag lite mer.

Läs mer: Behöver man så i såjord?

Sterilisera jord i ugn

Sorgmyggor

När många av oss odlingsentusiaster sätter igång med våra frösådder ( mellan december och april) har inte årets alltid jordsäckarna från jordfabrikerna hamnat i trädgårdsbutikerna än. Man får helt enkelt köpa gammal jord ( som ofta varit fryst) eller använda den eventuella överblivna jorden man själv har kvar. Det brukar generellt inte vara några problem att använda gammal eller överbliven jord men ibland kan det gå galet.

Ett ganska vanligt problem är att man får in sorgmyggor och att deras larver äter upp rötterna på småplantor, de kan förstöra en hel frösådd eller omplantering om det vill sig illa. Vi har fått in sorgmyggor ett par gånger de senaste 10 åren och ofta har de kommit in under den första omplanteringen med planteringsjord. Det är oftast inte färdiga myggor som ligger i jorden utan sorgmyggornas ägg. Det går även att få bukt med dem i efterhand, så grips inte av panik om du redan fått sällskap av dessa marodörer när du läser den här artikeln. Googla på nemablom så hittar du ett biologiskt och skonsamt preparat som fungerar riktigt bra.

Sterilisering dödar äggen i joren : Sätt ugnen på ca 120 – 150 grader och låt den gå upp i temperatur. Fyll därefter en ugnsplåt med så mycket jord du behöver för tillfället och låt jorden värmas och bakas i ca 1 – 2 h. Ta ut jorden och låt svalna innan du använder den. Se till att jorden är fuktig när du gör detta, är jorden för torr så sprider sig inte värmen.

Klisterremsor

De är de här ”älskligarna” man inte vill ska knapra på plantornas rötter. Dessa sorgmyggor sitter på en klisterremsa som jag haft mellan chilikrukorna under växtbelysningen. Klisterremsorna hjälper till att begränsa sorgmyggorna men hjälper inte helt och hållet. Kombinationen klisterremsor och nemablom är ett snabbt motmedel.

Obs 1: För absolut bäst effekt om man redan är drabbad behöver man behandla samtliga växter man har inomhus med något slags nematodpreparat man vattnar ut i jorden. Sök nematoder mot sorgmyggor på nätet så finner du några olika preparat. När du vattnar ut nematoder behöver all jord dessförinnan vara blöt / fuktig.

Obs 2: Vi får många frågor om inte denna behandling av jorden ev dödar nyttiga mikroorganismer och bakterier. innan du ställer frågan till oss, fundera på vilka slags organismer och bakterier den finns i en jord som är baserad på torv med tillsatts av lera, näring och sand. Planteringsjord är inte att betrakta som den levande jorden som finns i pallkragar och friland utan kan ses mest som ett substrat för växterna att leva i den första tiden.

Vi har testat massor av olika slags tillsatser av än det ena under våra 32 odlingsår och det ända vi kan säga verkligen fungerar vid uppdrivining av plantor inomhus och som gör skillnad är det flytande gödslet blomstra. Blomstra innehåller precis som färskt gräsklipp alla näringsämnen alla växter vill ha och i rätt proportion.

Läs mer: Blomstra – ett riktigt bra flytande gödsel

OBS: Det är bara vid odling inomhus vi märkt av problem med sorgmyggor.

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Ett svar till ”Sorgmyggor – problemet från jorden”

  1. Hej på er!
    Jag brukar hälla varmt vatten på jorden vissa år och det har fungerat bra.

    Hälsningar Helene i Eskilstuna

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *