Algomin flytande näring är säker att använda

Efter den stora gödselskandalen 2020, gällande främst flytande gödsel, är det glädjande att i samråd med Algomin kunna presentera ett inlägg med deras flytande gödsel som är helt giftfritt! Algomin flytande näring är precis likt Algomins alla produkter helt fritt från både vinass och klopyralid.

Det här inlägget görs i samarbete med Algomin som tillhandahåller olika slags gödselpreparat. Sedan tidigt 1990-tal har jag använt deras fasta gödsel i mina odlingar, till både takfarmens biokolsjordar och skogsträdgårdens lätta sandjordar. Jag har även under de sista 10 åren använt deras flytande näring. Härligt nog kan vi meddela att inte några av deras produkter innehåller vinass och därmed ej några spår av klopyralid. Istället för vinass används majs. Vi har tagit del av labbtest (från Eurofins i Lidköping), samt haft en dialog med Algomin sedan tidig höst 2020 gällande Algomins gödselprodukter. Både Algomin och laboratorietestets resultat intygar att det inte finns något klopyralid i deras flytande näring, eller i några andra av deras produkter.

Läs mer om gödselskandalen och klopyralid: Gödselskandal och sanningen om kravgödsel.

När vi samarbetar

Ni som följer oss vet att vi är ytterst noga när vi rekommenderar andras produkter. Alla sponsrade inlägg vi publicerar gör vi med produkter vi är ytterst nyfikna på eller känner till väl och har använt sedan en lång tid tillbaka. Till er kännedom kan jag även meddela att vi under hela odlingssäsongen 2020 använt oss av Algomin flytande näring på både Takfarmen, i Skogsträdgården och Tillsammansodlingen. Vi har gödselvattnat tomater, paprikor, vitlök, gurkor, potatis, olika kålväxter, rotselleri, zucchini, kronärtskockor, ettåriga och perenna blommor samt hela vår rabattdel som vi håller på att bygga upp. Allt med gott resultat.

En typisk välgödslad Farbror Grön pallkrage. Tätt ska det vara och en salig blandning för både gommen och ögonen. Sallat, målla, jätteeternell, shungiku och broccoli (5 broccoli plantor i en pallkrage) Vid varje ny plantering gödslar jag jorden med fast gödsel.

Liten gödselskola

Alla växter behöver förutom någonstans att växa i ( jord eller sand eller något annat medium), vatten, sol och näring. Det är mer vanligt än vad man kan tro att odlare ger för lite näring, tro mig jag var en av dem under mina första 10 år. I våra odlingshandböcker ger vi exakta angivelser vilken gödsel och hur mycket vi gödslar med generellt samt till olika specifika växter. Men kanske är det mer viktigt att du som odlare överhuvudtaget gödslar, än att göra exakt som vi rekommenderar.

Att inte ge näring är som att ha en hund, katt, undulat mm och bara ge vatten och att strunta i maten. Har man tur och odlar på en mineralrik lerjord eller använder mycket organiskt material kan man ibland klara sig skapligt utan att gödsla. Odlar man på lätta jordar som i huvudsak jag gör och i olika behållare, får man okunnighetens örfil direkt om man missar att tillföra näring. När det gäller planteringsjord är det bra att tänka på att denna jord endast har näring för 3 – 4 veckor. Det innebär att mycket av näringen är slut när tex tomat, aubergine, gurka mm är mitt uppe i att blomma och spotta fram frukter.

Gödsla vitlök Algomin

Fast gödsel

Algomin har ett flertal gödsel som är fasta och som säljs i små säckar, dessa gödsel är som små korn som är lätta att sprida ut. Jag brukar oftast använda mig av fasta gödsel och gödslar i princip alltid samtidigt som jag planterar ut mina växter. Jag placerar det fasta gödslet i det översta 10 cm lagret med jord och jag gödslar varje vår när jag planterar ut mina förkultiverade växter eller precis innan jag sår fröna direkt. Gödsling sker också i samband vid serieodling.

I pallkragar och på friland

I en dubbelpallkrage, som rymmer 400 liter, eller på friland på ungefär lika stor plats, rekommenderar jag 1 – 2 liter pelleterat hönsgödsel samt 1 – 2 liter av tex Algomins gödsel Växa , eller liknande gödsel ( se bara till att gödslet du använder inte innehåller klopyralid, kontakta resp producent för att säkerhetsställa). Vid odling av näringskrävande växter så som tex tomater, kål, rotselleri, lök, zucchini, pumpa gödslar jag med 2 liter av ovanstående vardera gödsel och vid odling av rotfrukter, sallat och andra bladväxter tar jag endast 1 liter av vardera gödsel.

I krukor utomhus

När vi gödslar krukor med fast gödsel lägger vi gödslet i den nedersta tredjedelen av krukan och blandar runt med den jord vi använder, oftast någon torvbaserad planteringsjord. Vid krukodling ( vi odlar i 10 – 60 liters krukor utomhus) rekommenderar jag en blandning av pelleterat hönsgödsel och Växa, ca 50 g av vardera gödsel, per 10 liter jord.

I krukor inomhus

Vid inomhusodling av grönsaker använder jag av naturliga skäl mindre volym på krukorna, max 5 liter och då tar jag totalt 50 g av vardera gödsel och blandar i nedre delen av krukan ihop med planteringsjord.

NKP

När det gäller fast gödsel styr NPK-värdet vilket gödsel jag väljer. NKP = Kväve, fosfor och kalium. För att få tillräckligt med kväve använder jag gärna hönsgödsel. Men det räcker inte med bara kväve. Jag vill ha rejält med phosfor och kalium också. Algomins växa innehållen N=4, P=5 K=11. I princip alla fasta gödsel jag använder behöver ha ungefär denna fördelning och halt av NPK för en bra tillväxt. Algomins flytande näring har ett högre näringsvärde än vad många andra flytande gödsel har. NPK värdet ligger på N = 3, P = 3 och K = 3.

Flytande gödsel

Ett utav Algomins gödsel är flytande.

Flytande gödsel ute

Utöver det fasta gödslet brukar jag gödselvattna ett par tre gånger under växtsäsongen. Jag brukar göra ganska svaga gödselvattenblandningar både med egna gödselvatten och köpta och med blandningar av de båda. Vill man både vara skonsam mot naturen ( så att gödslet inte läcker ut i markerna) och ge växterna vad de verkligen kan ta emot, gödselvattnar man med en svag näringslösning. De allra flesta växter mår bra av att kontinuerligt vattnas med en svag lösning, emedan vitlöken och rotsellerin vill ha ganska koncentrerade lösningar, särskilt vid deras tillväxtperiod. Vitlöken vill ha rejält med näring under april – maj, då blir den stor och fin i juli då den ska skördas. Rotsellerin vill ha kraftigt gödselvatten under juli – september för att kunna ge stora bumlingar under hösten.

Läs gärna vårt tidigare inlägg om hur vi gödslar vitlök med Algomin: ”Gödsla vitlöken vid planteringen”

Flytande gödsel inne

Vi använder flytande gödsel inomhus både när vi fönsterodlar krukväxter och olika grönsaker så som tomater och gurka mm. Även inomhus är en svag lösning, som man vattnar med flera gånger, att föredra istället för en koncentrerad och sporadisk gödsling. Gäller både för krukväxter och plantuppdragning.

Viktigt: Flytande organiska gödselblandningar ska inte stå länge i vattenkannor eller på stora fat under växterna, då de lätt kan börja att lukta illa efter ett par dagar. Se till att du blandar ihop så mycket du behöver vid varje gödselvattning så att det inte blir stående.

Tänk på: Alla jordar mår bra av att man tillför organiskt material så som löv, gräsklipp, ensilage och kompost. Organiskt material gör jorden lucker och levande.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

16 svar till ”Algomin flytande näring är säker att använda”

 1. Profilbild för Harriet Lagerhorn
  Harriet Lagerhorn

  Jaha, du ska ha tack för info om algomins flytande gödsel. Jag har börjat fundera på vad jag skulle använda för flytande näring i år efter förra årets debaclets. Nu kan den funderingen läggas åt sidan. Det finns ju så mycket roligare saker att fundera på.

 2. Profilbild för Else-Marie Larsson
  Else-Marie Larsson

  Tack tack för såå bra information 🤗

 3. Profilbild för Mats Anderson
  Mats Anderson

  Nu läser man ju om tveksamhet även angående Algomin och eventuellt innehåll av vinass.
  Vad är din tanke om det ?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Jag har får garanti att den är 100 % fri från vinass och vi körde med detta under hela 2020.
   / Johannes

 4. Jag har en solcellsbevattning kopplad till mitt växthus. Skulle man kunna sätta i den flytande näringen direkt i vattentunnan ute eller tror du att det blir fel?

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Ja det kan man men då ska du använda gödslet blomstra, det flytande. 2 – 6 mått i 10 liter vatten och så får du räkna om det till din volym. Vi kommer skriva om blomstra lite mer i detalj den 1 april.

 5. Tack för info 👍

 6. Ny larmrapport i DN angående Algomin flytande gödsel, kravmärkt. (20e augusti -21)

  ”Fritidsodlingens riksorganisation har låtit analysera 17 gödselmedel, 9 av dessa innehöll bekämpningsmedlen klopyralid eller aminopyralid.

  Algomin, flytande växtnäring, Krav, aminopyralid 155 mikrogram/kg”

  Har försökt kontakta Algomin direkt men utan resultat. Har du någon mer information? Har två flaskor hemma som jag precis hade för avsikt att använda men avvaktar nu med tanke på artikeln i DN.

  Hälsningar Lotta

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej Lotta. Vi har använt flytande Algomin i flera år ( även i år) utan några som helst problem. Vi har och har haft kontakt med Algomin under hela det senaste året gällande detta, speciellt den senaste veckan gällande gifter eller inte gifter i deras produkter.Algomin har gjort egna analyser och provodlingar som visat deras produkt giftfri,samt att SLU gjort provodlingar av och med deras produkt. Nya analyser och provodlingar görs i skrivande stund. Vi har inte hunnit skriva några fler inlägg om detta med pyralid, men vi har ett vi skrev i våras som jag länkar till här nedan. Vi råder och kommer råda alla odlare att övergå från alla ekologiska organiska gödsel och istället använda olika mineralgödsel sk ”handelsgödsel” tills resp producent av olika gödsel och jordprodukter kan garantera att deras produkter är 100% giftfria. Just nu är det bara Algomin som vi har en dialog om detta med, inga andra producenter har hört av sig spontant till oss eller vad vi vet till några andra odlingsprofiler vi känner till.

   Mvh Johannes

   https://farbrorgron.se/godselskandal-och-sanningen-om-kravgodsel/

 7. Hej!
  Enligt den artikel om pyralid i olika gödselmedel i DNs artikel
  https://www.dn.se/sthlm/odlare-i-stockholm-sparade-gifter-i-lokalt-godsel-nu-anvands-deras-avslojande-for-att-paverka-eu/

  Så skriver de att Algomin flytande växtnäring innehåller Algomin, flytande växtnäring, Krav, aminopyralid 155 mikrogram/kg.
  Hur går det ihop med din artikel och arbete ni gjort gällande Algomin?

  Mvh

  David Jay

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej David. Vi har använt flytande Algomin i flera år ( även i år) utan några som helst problem. Vi har och har haft kontakt med Algomin under hela det senaste året gällande detta, speciellt den senaste veckan gällande gifter eller inte gifter i deras produkter.Algomin har gjort egna analyser och provodlingar som visat deras produkt giftfri,samt att SLU gjort provodlingar av och med deras produkt. Nya analyser och provodlingar görs i skrivande stund. Vi har inte hunnit skriva några fler inlägg om detta med pyralid, men vi har ett vi skrev i våras som jag länkar till här nedan. Vi råder och kommer råda alla odlare att övergå från alla ekologiska organiska gödsel och istället använda olika mineralgödsel sk ”handelsgödsel” tills resp producent av olika gödsel och jordprodukter kan garantera att deras produkter är 100% giftfria. Just nu är det bara Algomin som vi har en dialog om detta med, inga andra producenter har hört av sig spontant till oss eller vad vi vet till några andra odlingsprofiler vi känner till.

   Mvh Johannes

   https://farbrorgron.se/godselskandal-och-sanningen-om-kravgodsel/

   1. Hej!

    Tack för svar! Lite jobbigt detta med amino eller klorpyralid…
    Bra artiklar på din site/blog!
    Mvh
    David

    1. Profilbild för Farbror Grön
     Farbror Grön

     Ja herregud verkligen. Tack 🙂

     / Johannes

 8. Profilbild för Björn Petersson
  Björn Petersson

  Farbror Grön lämnar även felaktig information om att stärkelse från ekologisk odlad majs använts i produktionen av Algomin flytande. Enligt uppgift på flaskan kommer majsen från konventionell odling. Detta kan möjligen förklara var aminopyraliden kommer ifrån. Just spannmål är det som sprutas mest.

  Tack farbror Grön för konstiga blad på mina tomatplantor. Jag borde dock själv kollat flaskan innan och tänkt efter.

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Hej Björn, det är den information jag har fått från Algomin,att stärkelsen härstammar från ekologisk odlad majs. Kopierar in svaret som jag mailat till ett par följare under gårdagen som skrev kommentarer.

   Vi har använt flytande Algomin i flera år ( även i år) utan några som helst problem. Vi har och har haft kontakt med Algomin under hela det senaste året gällande detta, speciellt den senaste veckan gällande gifter eller inte gifter i deras produkter.Algomin har gjort egna analyser och provodlingar som visat deras produkt giftfri,samt att SLU gjort provodlingar av och med deras produkt. Nya analyser och provodlingar görs i skrivande stund. Vi har inte hunnit skriva några fler inlägg om detta med pyralid, men vi har ett vi skrev i våras som jag länkar till här nedan. Vi råder och kommer råda alla odlare att övergå från alla ekologiska organiska gödsel och istället använda olika mineralgödsel sk ”handelsgödsel” tills resp producent av olika gödsel och jordprodukter kan garantera att deras produkter är 100% giftfria. Just nu är det bara Algomin som vi har en dialog om detta med, inga andra producenter har hört av sig spontant till oss eller vad vi vet till några andra odlingsprofiler vi känner till.

   Läs gärna: https://farbrorgron.se/godselskandal-och-sanningen-om-kravgodsel/

   Mvh Johannes

  2. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Kan du maila oss flera bilder på dina tomatblad?

   Johannesw71@hotmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *