Din varukorg är för närvarande tom!
Shungiku – en ätbar chrysantemum
Låt mig presentera en märklig växt som både väcker förundran, misstänksamhet och habegär efter asiatisk mat. Den heter Shungiku och är en ätlig chrysantemum. Växten har minst sagt en märklig smak av blommande krukväxter som tillsammans med andra asiatiska smaker, gör att du kastas in i en helt annan kulturs smakrepertoar vare sig du vill eller inte. Dessutom är den väldigt vacker där den står och blommar och passar även som snittblomma.
Jag är generellt sett alltid nyfiken på för mig nya växter och smaker. Varje gång jag hittar någon ny bladgrönsak eller för den delen en grönsak, så jublar jag. Det är lite som att hitta en helt ny färg eller brytning av en färg som ger det där lilla extra och jag vill verkligen ha det där lilla extra särskilt i vår matlagning. Jag vet inte hur många gånger jag önskat och drömt om nya slags grönsaker. Tänk er något som tomatsås men annorlunda och inte rött, men lika gott fast på annat sätt. Eller något med konsistensen som morot men som smakar som en blandning av mango och avokado. Ja, så där kan jag sitta och fantisera ibland och drömma mig bort bland oupptäckta grödor.
Vi har precis som alla andra svackor i vår kreativitet när det gäller matlagning. Ibland kan vi bli så trötta på oss själva för att vi är så fantasilösa. Då brukar jag och Theres prata ihop oss att skärpa till oss och laga nya maträtter eller sådana vi lagade för länge sedan. Vill man gå en snabbare väg är det nya smaker och grödor som gäller. Lite hackade shungiku i ett paket snabbnudelsoppa gör underverk. Det blir en helt annan rätt. Om denna rätt är mer autentisk eller icke har jag ingen aning om, men den ger ett sken av att vara det och det räcker gott och väl för mig.

Kan sås och skördas året om
Shungiku är inte bara spännande och intressant rent smakmässigt utan även odlingsmässigt. Den fungerar att vintersås, sås kallt på våren, sås på sommaren och sås inomhus. Du kan alltså skörda dess blad under alla årets månader beroende på hur du odlar den. Det gör att shungiku kvalar in bland de mest flexibla grönsakerna du kan serieodla, den fungerar som gröda1 – 3 och du kan samodla den med i princip vad som helst. Dessutom ger den ljuvligt vackra blommor och eget frö med fantastiskt bra grobarhet. Bra en sak till! Det är bladen du ska äta, inte blommorna, de smakar förfärligt starkt!
Våra senaste inlägg
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
- Vad gör du med dina tomater?Vet du inte vad du ska göra med dina tomater? Här kommer en artikel med recept på tomatprodukter för dig som gillar att leka länge och väl med dina grödor i köket. Sätt… Läs mer: Vad gör du med dina tomater?
- Vinterns kurser med Farbror GrönNu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Vinterns kurser med Farbror Grön
- Smart skördetips för morötter som växer tättVäxer dina morötter väldigt tätt? Här berättar vi om ett smart tips för tätväxande morötter som både ger mer plats och fin skörd. Morotsfrön är otroligt små, och alla som har sått egna… Läs mer: Smart skördetips för morötter som växer tätt
- Frys in persilja – enkelt och gottVi odlar gärna mycket persilja så att vi kan frysa in och ha tillgång till under resten av året. Det är både roligt och gott att odla sina egna kryddväxter, och persilja är… Läs mer: Frys in persilja – enkelt och gott
- Läcker smörgåstårta med medelhavssmakerGillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris. Fyll i din mailadress och få en mailnotis… Läs mer: Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar