Ingredienser till 4 personer
- Pasta
- 2 dl röda linser
- 4 dl vatten
- 2 tsk salt
- 1/2 medelstor rödlök
- 2-5 msk neutral olja
- 2 dl vispgrädde
- 3 tsk buljong
- 2 msk basilikapesto
- 1-2 färska tomater eller flera små
- Några nypor örtsalt
- Ev ett kryddmått gurkmeja för färgens skull
- Pastavatten att späda med.
- Parmesan eller annan god ost att toppa med
- ev mer pesto vid sidan av för den som vill ha en extra klick.
Gör så här: Koka upp vattnet till pastan och koka sedan pastan. Minska ner den föreslagna koktiden på förpackningen med någon minut om du vill blanda ner pastan i såsen innan servering (rekomenderas). Om du vill servera pastan separat kokar du pastan full tid. Finhacka rödlöken och tomaten. Fräs löken på låg värm i olja i en stor stekpanna, gärna med höga kanter i likhet med en wokpanna. När löken är mjuk, lägg i linser, tomat och buljong och rör om. Häll i vatten och låt linserna koka med löken på svag värme i ca 5 min. Tillsätt pesto, grädde och lite gurkmeja. Salta och peppra. Rör om och låt koka ihop några minuter. Smaka gärna av lite då och då så att linserna är lagom mjuka. De ska inte vara för hårda och heller inte mjöliga. När pastan börjar bli klar brukar vi fiska upp pastan ur vattnet och lägga ner i linsröran, blanda runt och låta den puttra med någon minut. Vi späder med några slevar pastavatten. Vi tycker att det blir väldigt gott att blanda ihop allt. Men det är såklart en smaksak. På bilden ovan har vi inte blandat allt innan servering. Servera med finriven parmesan.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar