Din varukorg är för närvarande tom!
Morötter – så lagrar vi dem

Morötter, denna till synes enkla gröda att odla och njuta av. Hmm, nja så jädrans enkla är de ju inte tycker jag. I skogsträdgården, i mina skapade jordar av organiskt material och sand blev de inte så fina som jag önskade då de stötte på grovt material och delade sig titt som tätt. Men nu, när vi fått in mer lera och sand i våra pallkragar och berikat dem med finfördelad biokol får vi fina raka morötter och som ni ser på bilden, lagom stora. De är odlade i pallkragarna där vi odlade huvudkål 2016 och utan någon gödsling innan. Fröna sådde vi innan jul på frusen mark som vi täckte med tinad jord. Det är nog den enklaste morotsådd jag någonsin genomfört.


Inlägg om vintersådd på friland.
Men det är inte morotsodling jag vill berätta om nu, det är själva lagringen jag vill prata om och som jag genom åren tyckt varit ganska klurig att få till. Jag har aldrig lagrat mina rötter i sand eller torv i en jordkällare eller på en kylig vind eller längs ett dragit golv i en röd stuga. Jag har inte haft möjligheterna eller behovet av så stora utrymmen eftersom jag aldrig odlat jättemånga rötter. Men jag vill ändå ha dem krispiga och spänstiga, gärna under en månads tid. Frågan om varför mina morötter skrumpnar mycket snabbare än de jag köper i affären har lagt sig nu efter att jag såg ett inlägg om Bengt Flärdh som Lena Israelsson hade skrivit. Bengt förvarar sina morötter i en slags hemmabyggd klimatlåda, mycket enkel till sin konstruktion och precis så där lagom stor. Man tar en plastlåda modell större och lägger i ett fat eller något liknande som en lös botten och häller på några matskedar med vatten. När man slängt i sina morötter lägger man locket på glänt och stoppar in lådan i kylen. Då och då behöver man fylla på med lite vatten så att fukten bibehålls. Så enkelt och så smart!
Johannes Wätterbäck

Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
11 svar till ”Morötter – så lagrar vi dem”
Så intressant och enkelt! Fatets funktion, är det för att inte morötterna ska ligga i vattnet?
Kanske att det som ligger en i fatet får man ofta äta upp.😐
Förklara bättre! Ska det vara ett vattenskikt i botten, som inte får komma upp på morötterna? Hur mkt på glänt ska locket vara? Hur fyller man på vatten (häller man så att morötterna blir blöta och vattnet sen sipprar ner under fatet, eller är det viktigt att morötterna inte blir blöta)?
Hej, ja i botten ej kontakt med rötterna. Jag har inte mätt gläntan så du får pröva dig fram, lagom skulle jag vilja säga. Ja man kan hälla så rötterna blir blöta först. / Johannes
Enl Lena Israelssons orginalinlägg gör man typ så här: ta en låda med lock (glass-, godis-, kaklåda), beroende på storlek, lägg ett upp-och-nervänt fat i botten. Häll på 1-2 msk vatten (också beroende på storlek). Lägg i morötter eller andra rotfrukter och lägg locket löst på, sen in i kylen. Häll på någon msk vatten då och då om det behövs.
Hej Linda
Vi refererar till Lena i inlägget, det var där vi blev varse om denna teknik. Huruvida fatet ska ligga ner eller uppvänt, om detta tvistar de lärde. Det viktigaste, oavsett, är att man får rötterna att hålla länge.
Helt suveränt bra tips!🤩
Hej! När jag var liten och vi odlade morötter och potatis la vi morötterna i plastbaljor med sand i jordkällaren.
Tips på morotsförvaring i kylen är en helt suverän låda från Tuppeware så grymt bra, i den håller sig grönsaker mm länge å bra🤗.Ja, det håller jag med om! Ventsmart, superbra till alla möjliga grönsaker.
Men morötter håller i minst 1 ofta flera månader !
Jag har börjar skala och lägga dem helt under vatten i en burk, vilket byts regelbundet. Det fyller samma funktion.
Ja den lådan från Tupperware har jag haft i närmare 20 år. Är suverän till bl.a morötter.Finns en liten ventilationsknapp somm man öppnar för att släppa ut fukt
Lämna ett svar