Släng inte din gröna potatis!

Grön potatis till utsäde Farbror Grön
Grön potatis är också potatis, fast grön.

Grön potatis ska man inte äta! Men grön potatis, om du odlat den från certifierat utsäde, behöver inte slängas! Den kan du använda till utsäde nästa år om du förvarar den rätt. Jag brukar låta dem torka innan jag försiktigt borstar av dem och lägger dem i dessa ypperligt fantastiska bruna små kompostpåsar av papper, sedan stänger jag in dem i källarens självhushållarkylskåp till nästa vår. Har du jordkällare eller en dragig vind eller liknande kan detta fungera lika bra. Var försiktig bara så att inga skadedjur kommer åt dem eller att de fryser sönder.

Men varför talar jag om potatis nu?
Farbror Grön odlar väl bara Fransk delikatesspotatis som skördas i juli – augusti så att vi kan serieodla? Både rätt och fel. Det är ju så det brukar gå till, men i år testade vi att odla fler olika sorters potatisar som inte var så tidiga. Dessutom kom den där förbannade torkan i somras som gjorde att potatisarna i pallkragarna i skogsträdgården slokade och behövde vattnas, det bromsade också vårt serieodlande, då vi hade brist på vatten. För säkerhetsskull lät vi potatisarna stå kvar tills nu. Vi har fortfarande en pallkrage som är oskördad i skogsträdgården. Den ska vi skörda i november. Den stora potatishinken står nu på balkongen med ett stort lock på sig och i dagarna ska vi fördela dem till våra medodlare i tillsammansodlingen.

Sparas till utsäde

Nej! Grön potatis ska inte ätas utan sparas till utsäde. På bilden är det några potatisar av sorten minerva som har blivit grön, den har vi odlat i tillsammansodlingen i sex år. Vi tycker att det är en av de finaste potatisarna till både bakpotatis och mos. Faktiskt den enda mjöliga potatisen vi odlar. Är det några fler som väntat med att skörda potatis det här året eller är vi sist ute?
 
Johannes Wätterbäck

 


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

5 svar till ”Släng inte din gröna potatis!”

  1. Hej Farbror Grön
    Vi har sparat sättpotatisar av vår egenodlade i fem år nu, de blir bara godare o godare och har förmodligen blivit en ny sort nu. Vi har tidig, sommar och vinterpotatis. De två sistnämnda är inte uppe ännu (zon 3) Du vet potatislovet har ännu inte varit! så än finns tid, tack för en riktigt bra odlingsblogg /h Susanne

  2. Profilbild för sofiaslantliv
    sofiaslantliv

    Här finns både grön Princesspotatis (i en pallkrage) och förhoppningsvis icke grön Amandinepotatis i potatislandet. Ibland måste man invänta ork gör att orka ta tag med det sista i trädgården.. Här har vi inte haft ngn frost så hoppas det inte är försent.. ☺️

  3. Vi har inte heller plockat upp potatisen. Zon 4 norduppland. En del grön potatis eftersom den har tryckts upp ur jorden = fantastisk skörd i år trots torka. Men vi har tillgång till sjövatten vilket vi upplever gör gott för vårt trädgårdsland.

  4. Profilbild för Brittmarie Ahlström
    Brittmarie Ahlström

    Vi plockade upp all potatis förra veckan här i bjuråker. Brukar ta upp den innan marknadshelgen i Hudiksvall. Och nu när regnet vräker ner är jag glad över att den är inne. Vi har prövat 20 kg Rosara och fick 200 kg fin potatis. Annars har vi Folva och Astrix. Båda har vi fått ungefär som vanligt av. Men Amadine har farit illa i sommar/höst, så där blir det nytt utsäde till våren.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Wow, 200 kg på 20 kg utsäde, det låter ju fenomenalt bra. På hur stor mark odlar ni, vad är det för slags jord och vad gödslar ni med? Om du skulle beskriva smak och konsistens på Rosara?

      Mvh Johannes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *