Din varukorg är för närvarande tom!
Asiatisk buffé
Två former av tofuspett, friterad sötpotatis, jordnötssås och ris. Räcker till 4 portioner.
Agedashi tofu
Ingredienser
1 förpackning Tofu naturell
2-5 msk potatismjöl
1 dl vatten
0,5- 2 tsk Grönsaksbuljongpulver
1/2 dl japansk soja
2 tsk japansk risvinäger
5 cm rättika
1-2 salladslökar
0,5-1 l neutral olja till friteringen
Gör så här: Blanda vatten, buljong, risvinäger, soja, grönsaksbuljong, eventuellt socker och låt det koka upp. Tag sedan av kastrullen från plattan, rör runt och sätt på ett lock och låt den stå. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm ordentligt .Låt tofublocket rinna av och skär upp det i för dig lagom stora kuber och trä upp dem på lagom långa grillpinnar (mät på kastrullens omfång). Vänd sedan spetten i potatismjöl och lirka ner dem med en hålslev i den heta oljan. Fritera dem tills de fått lite färg. Detta går ganska snabbt. Tag upp dem sedan med hålslev och låt dem rinna av på ett hushållspapper. Koka upp sojasåsen, skiva en salladslök tunt och riv 5 cm rättika på det finaste på rivjärnet. Slå över sås på den friterade tofun och strö över rättika och salladslök.
———-
Pankopanerad tofu
Ingredienser
1 förpackning tofu naturell
2-3 dl Panko asiatiskt ströbröd
lite salt
ca 1 dl Sweet chilisås
0,5-1 liter neutral olja till fritering
Gör så här: Låt tofublocket rinna av och skär den i kuber. Trä upp kuberna på lagom långa spett (mät på kastrullen). Marinera thaispetten i Sweet chilisås och låt dem torka ett tag. Häll oljan i en tjockbottnad kastrull och värm ordentligt. Blanda pankoströ och salt i en bred djup skål och rulla därefter spetten i blandningen tills de är täckta med så mycket strö som möjligt. Fritera 3-4 spett i taget och ta upp dem när du anser att de fått lagom färg.
———-
Jordnötssås
Ingredienser
1,5-2 dl Jordnötssmör
1 burk Kokosmjölk
Ett par skvättar japansk soja eller tamari
Salt för avsmakning
1-2 tsk Rapsolja
2 tsk Honung
Gör så här: Blanda alla ingredienser utom honung och salt i en kastrull och koka upp långsamt och låt den småsjuda i 15-30 min. Smaka av med honung och salt.
———
Friterad sötpotatis
Ingredienser
2-3 stora sötpotatisar
0,5-1 liter neutral olja
Gör så här: Hetta upp oljan i en tjockbottnad kastrull och behåll sedan värmen på. Skala 2-3 stora sötpotatisar och skär dem i skivor på längden. Skär dem därefter i långa stavar. Fritera 10 stavar i taget och ta upp dem när du tycker att de fått lagom med färg. Låt dem rinna av på ett papper och salta dem medan de är varma.
Inlägget är skapat genom ett samarbete med Kung Markatta, ett företag med ekologiska livsmedel.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
- Den gröna handboken i grönsaksodlingI år släppte vi vår andra bok på eget förlag ”Den gröna handboken i grönsaksodling”. Det är inte vilken bok som helst, utan vår odlingsbibel för 44 grödor från jord till bord. Det… Läs mer: Den gröna handboken i grönsaksodling
- Odla tomater i krukor utomhusSedan 20 år tillbaka odlar vi tomater i krukor utomhus. Det går också bra att ha dem i växthuset, ja även inomhus, det beror lite på när man vill ha skörden och hur… Läs mer: Odla tomater i krukor utomhus
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar