Förvara potatis

Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp har vi funnit några ställen och sätt som fungerar för oss, både för potatisarna som ska ätas och för de som ska bli till nästa års utsäde.

Potatis som ska förvaras länge behöver hindras från att utveckla groddar och börja att leva. Det görs bäst genom att förvara dem kallt. Ett kylskåp fungerar utmärkt och går det att få ner temperaturen till ett par grader över nollan blir det riktigt bra och de kan ligga och sova riktigt länge.

Vill du läsa mer om potatis, vi har skrivit en hel del, då ska du klicka på denna länk: Potatis på Farbror Grön

Skörd

När vi skördar potatis gör vi det oftast till en början med händerna ( med handskar på) och plockar upp knölarna en och en. När vi tror att vi fått upp de flesta potatisar som legat på ytan försöker vi sticka ner fingrarna så djupt vi kan för att finna fler. Först efter detta går vi loss med en grep, men på ett försiktigt sätt. Tyvärr har vi, speciellt jag Johannes, en tendens att spetsa några knölar varje gång jag använder grepen, inte sällan de största och finaste. Jag försöker jobba mig utifrån och in mot plantans mitt för att försöka skada så få som möjligt.

Vi sköljer potatisarna

Vi sköljer potatisarna

När alla knölar är uppe ser vi till att skölja dem dem rena ganska omgående. Väntar man för länge fastnar jorden på potatisarna men sköljer man inom en timme efter upptagning lossnar jorden lätt. Väl inomhus blir det en andra sköljning i diskhon och slasktratt för att göra dem redo för matlagning, vi äter för det mesta alla egen potatis med skalet på. Sedan får knölarna torka på kökshandukar på diskbänken några timmar.

Packning och förvaring

När potatisarna är skapligt torra packas det för framtiden och bärs ner till vårt kylskåp i odlingskälllaren. Potatisar som ska ätas packar i kompostpåsar och potatisar som ska användas till utsäde packas i askar och byttor med locket på glänt. Genom att fylla byttorna med potatisar så att man inte kan stänga locket och därefter sätta på en gummisnodd för att håla det på plats, säkerställer man att det blir lagom luftigt.

Vad gör vi med de gröna?

De gröna potatisarna åker också ner i kylskåpet i källaren och används till utsäde nästkommande säsong. En hel del människor menar på att de gröna potatisarna har bättre hållbarhet än vanlig sättpotatis. Vi kan inte säkert säga att så är fallet men vi har inte haft några missöden med dem under lagringen. Och nej, grön potatis ger inte grön postis, tack o lov.

Vill du läsa mer om potatis, vi har skrivit en hel del, då ska du klicka på denna länk: Potatis på Farbror Grön

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

September

Oktober

November ( Norrbottenturné)

December

Februari

Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.

Hoppas vi ses!

Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *