Din varukorg är för närvarande tom!
Läcker smörgåstårta med medelhavssmaker

Gillar du medelhavssmaker och smörgåstårta? Då kan kanske denna matiga tårta passa? I vår enkla smörgåstårta har vi feta, soltorkade tomater, oliver, gurka och kapris.
Ingredienser
- 6 bröd av Jubileumskaka eller Hönökaka (stora halvcirklar)
Fyllningen:
- 3-4 dl creme fraiche
- 3-4 dl keso
- 150 g fetaost, går bra med både fasta och krämiga varianter
- 1-2 gurkor
- 1 burk soltorkade tomater
- 1-2 dl oliver (vi använder svarta)
- 4-6 msk kapris
- 1 pressad vitlöksklyfta
- Salt efter behov och smak
- Örtsalt till smaksättning
Garnering:
- 2-3 dl creme fraiche (gärna lite lätt saltad och pepprad)
- Blandade blad tex rucola, ärtskott, spenat, sallat, basilika eller groddar
- Granatäppelkärnor
Gör så här: Häll av oljan från de soltorkade tomaterna och strimla tomaterna tunt. Hacka oliverna grovt. Skala gurkan och dela den på längden. Gröpa ur kärnorna, skiva den i tunna skivor, strö över ca 1 tsk salt över gurkskivorna och lägg dem i en skål i ca 20 min. Efter 20 minuter silar du av gurkan så att det mesta av vätskan försvinner. Blanda keso och creme fraichen i en bunke, smaka av med salt, peppar och örtsalt (ta mer än du brukar). Blanda ner de strimlade tomaterna, olivhacket, gurkan, smulad fetaost, kapris och den pressade vitlöken i kesoblandningen. Lägg två skivor bröd på ett lämpligt uppläggningsfat så att de bildar en cirkel. Bre på ett tjockt lager med röra ovanpå brödet och bygg på med bröd och röra på höjden. Vi tycker det blir bra med tre lager bröd och två lager fyllning. Bre sedan creme fraiche på toppen av smörgåstårtan och (om du vill) på alla kanter. Garnera med granatäppelkärnor och olika blad. Denna smörgåstårta kan ätas efter en stund i kylskåpet, men blir bara godare av att stå över natten i kylskåpet. Om du vill förbereda tårtan dagen innan servering, spara garneringen till serveringsdagen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar