Hemligheten med att skörda länge handlar inte bara om att så nya frön löpande utan om att skördar smart. Genom att låta en del växter vara kvar och framför allt, att inte slita upp växter ur jorden, utan skörda från dem lite pö om pö, kan en hel del växter ge mer. Dessutom får man riktigt färska grönsaker under en lång tid då detta förfarande sprider ut skörden över tid.
Växter är olika, en del växters frön skapar växter som producerar frukter lite här och där som tomater, chili, gyllenbär, aubergine mm. Från dem kan man skörda löpande över tid tills frosten till slut sätter sina tänder i dem. Andra växter ger en grönsak per frö så som morot, rödbeta, majrova tex. När grönsaken är skördad är den slut. Båda dessa slags grönsaker kan man skörda mycket längre av än vad man tror. Tex en paprika och chiliplanta kan tas in och ställas i ljusa fönster eller under växtbelysning och fortsätta ge frukter fram till jul och på det viset leverera färska frukter väldigt länge.
Morötter och andra rotfrukter brukar vara skördeklara under sensommar och höst men kan många gånger lämnas kvar där ute där de står för skörd senare. I den fuktiga jorden mår de oftast bättre än i en papperspåse i kylen. Även om vi kommit på ett riktigt bra tips på hur man får rotfrukter att hålla sig spänstiga i kylen under flera månader.
Lästips: Morötter – så lagrar vi dem
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar