Vi odlar hydroponiskt med Akarina från Impecta fröhandel

Sedan förra vintern odlar vi då och då hydroponiskt i Akarina odlingsmoduler. Det känns fint att bjuda in lite ljus i den mörkaste perioden på året samtidigt som vi skördar färska bladgrönsaker och kryddor. För oss är både skörden och ljuset lika viktiga. Att mötas av levande växter och ett punktbelyst hem innan solen tittat upp och när vi famlar efter knappen till kaffebryggaren, ger oss energi och kraft. Dessa odlingsmoduler kommer från Impecta Fröhandel och detta inlägg är ett samarbetsinlägg.

Under flera år har vi odlat i vatten, det man också kallar för hydroponisk odling. Favorittiden för oss gällande denna odlingsteknik är mellan oktober och mars, Sveriges mörkaste tid. När vi först började odla i vatten låg fokus på skörden, lyxen att kunna skörda löpande bladgrönt då allt utomhus är fruset.

Men vartefter åren har gått har det extra ljuset blivit minst lika viktigt som alla blad vi skördar. Det är svårt att säga om vi blivit piggare, vi är ju odlare och dessutom ganska klåfingriga och gillar att sysselsätta oss. Men att få in mer ljus i hemmet ger en känsla av liv, kraftfullhet och så ser vi varandra bättre. Man kan även släcka ner annan belysning och istället ha växtbelysning och både få ljus och skörd har vi märkt. Då blir det ju dubbelt så bra.

Ljuset i våra Akarina odlingsmoduler slås på med hjälp av en timer strax innan vi går upp och strax innan vi går och lägger oss. Det fungerar både som en motivator att ta sig upp och som en påminnelse om att det är dags att gå och lägga sig. Det senare kan vara nog så viktigt för oss, speciellt under den här tiden då vi håller på med vår nästa bok. Ett tips är att inte ha modulerna i sovrummet så att man ofrivilligt väcks alldeles för tidigt under tex helgerna.

Här kan du läsa mer om olika slags växter man kan odla i vatten: Hydroponisk odling och mikrogrönt.

En grön fontän i köket Akarina 01.

Vatten istället för jord

Att odla hydroponisk innebär att man odlar i vatten istället för jord och det går att göra under alla tider på året och var helst man har en ledig plats, vår favoritplats är köket. Det allra enklaste är att använda sig av en färdig odlingsmodul med belysning och tråg för växter, likt båda dessa Akarina modulerna i det inlägget, men man kan också bygga egna system ganska enkelt och pröva sig fram.

Den översta rektangulära gula modulen i det här inlägget är i lackad metall med av och på knapp. Den precis ovanför med det lite mer futuristiska utseendet (UFO) har en integrerad timer som styrs genom handpåläggning ovanpå modulen. Vi tycker att båda är lika bra och snygga på olika sätt.

Läs mer om modellerna vi använder: Den futuristiska Akarina 01 och den gula i metall Akarina 05.

Odlingspluggar som suger vatten

Båda modulerna i det här inlägget fungerar på samma sätt. I botten finns en behållare man fyller med vatten och näringslösning. Ovanpå vattenbehållaren lägger man ett lock där det redan finns håligheter att stoppa ner odlingspluggar av antingen torvmaterial eller skumgummi i. Varje odlingskudde har en liten nedsänkning i mitten där man placerar valda frön. Efter att alla frön är placerade, vi brukar lägga i 2 – 6 frön lite olika beroende på vilken växt det är vi odlar, två frön för sallat och 6 frön för ruccola och basilika.

De vita locken som följer med i förpackningen placeras ovanpå odlingskuddarna efter att man lagt fröna i nedsänkningen. Locken gör så att fukten blir optimal vid groningen men ska inte ligga på allt för länge. Ta för vana att kika varje dag under locken och se om livet har kickat igång. Så fort du ser att fröerna gror är det dags att ta bort locken.

Fröna börjar att go

När fröna väl har börjat att gro går det ganska snabbt för växterna att utvecklas och efter två veckor blir det lite av en grön explosion hos oss. Vi brukar vänta tills växterna i alla fall är 10 cm höga innan vi nallar blad från dem. I det här stadiet börjar växternas rötter att växa rejält och därmed dricka ganska mycket vatten. Så ta för vana att kontrollera, genom att lyfta locket på glänt, så att det finns vatten.

Akarina 05

Det växer snabbt

Just nu, i mitten av november är vi i detta stadie när växterna dag för dag breder ut sig. Nu gäller det att kontrollera så att det inte saknas vatten och att fylla på med näringslösning. Vill det sig väl så kommer det snart se ut som en smärre djungel då sallat, rucola och basilika kommer se ut som att de rymmer från odlingsmodulen. Våra tre favoriter att odla i vatten är främst basilika, rucola och sallat och då och då lite snabba bladkålssorter.

Avslutningsvis

Var noga med att det är näring för hydroponiska odlingar du tillför och läs på förpackningen hur mycket du ska använda, överdosering är ej att rekommendera.

Rekordet för oss att hålla igång växter i en hydroponisk modul med växtbelysning är 9 månader. Det var ett gäng basilikaplantor som skördades skonsamt löpande och som såddes i januari. Att de dukade under 9 månader senare, under september, berodde på spinnkvalster. Spinnkvalster är svåra att få bukt med när man odlar inomhus. Hade inte dessa små djur kommit och förstört vår odling hade basilikaplantorna kunnat överleva mycket längre.

Läs tips: Bekämpa spinnkvalster med MyrNIX, Gurkdöden – spinnkvalster

Odlingsmodulerna som vi talat om i det här inlägget kommer från Impecta Fröhandel och detta inlägg är ett samarbetsinlägg.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

2 svar till ”Vi odlar hydroponiskt med Akarina från Impecta fröhandel”

  1. Profilbild för Anneli Nilsson
    Anneli Nilsson

    Hej
    Just köpt och fått hem Akarina 01 med näringsberikade odlingspluggar som tillbehör, söker info om de ska läggas i blöt och om vattnet ska ha näring direkt?
    Tack för bra info i inlägg
    //Anneli

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi kör näring i direkt, så slipper vi glömma., Man kan lägga dem i blöt men de suger ju så snabbt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *