Handvevad falafel! Den här gången fick matberedaren stå kvar i skåpet och istället plockades ett annat redskap fram, den handvevade köttkvarnen. Oj, så bra det blev! Vi tror inte att vi någonsin kommer att göra falafel med en matberedare igen för kvarnen var så bra och vi slapp allt oväsen! Äkta falafel görs på kikärtor men dessa är tillverkade på ungefär hälften bondbönor och hälften vanliga gula ärtor.
Vi får alltid en extra kick av att laga mat på egenodlade grönsaker, ju fler egna ingredienser i ett recept eller som vi har på tallriken desto större är glädjen. Nästa nivå som ligger strax under men som ändå är betydande, är om maten vi lagar är närproducerad eller odlad i Sverige/ Norden. En annan aspekt är att inte behöva använda apparater som går på el och om det ska vara riktigt lyxigt, laga mat på vår kökspanna som hettats upp av ved vi tagit ner själva, huggit och travat.
Nörderi: Det kan säkert upplevas som lite väl nördigt att täcka in så många aspekter som möjligt, men vårt självhushållarintresse vet inga gränser! Visst är det väl ändå vackert att bli mer medveten om alla olika processer. Och inte bara vackert, vi tycker att det gör livet lite mer intressant dessutom.
Handkraft
Under min uppväxt har jag sett ett gäng handvevade köttkvarnar som legat och skräpat lite här och där i vårt kök men som mycket sällan användes. Istället var det kvarnar som sattes på olika matberedare och degknådningsmaskiner som ett tillbehör och som drevs av elmotorer, de få tillfällen något skulle malas. Jag hade bestämt sett en gammal köttkvarn i stugan men kunde inte hitta den. Istället sökte jag på nätet och hittade denna kvarn för under fem hundra kronor, uppe mot en femtedel av vad en matberedare av klass kostar, och det bästa av allt, den låter ingenting!
Ingredienser falafel
Till 2 – 3 måltider till 4 – 5 personer
- 500 g torkade baljväxter av valt slag
- 1 -3 salladslökar eller en eller ett par gula lökar
- 2 – 3 vitlöksklyftor
- Ett knippe färsk bladpersilja / eller färsk koriander om man gillar det
- 3 – 4 msk malen spiskummin
- 2 – 3 msk malen koriander
- 1 – 1,5 msk salt
- 1 – 2 dl vatten att späda smeten med
- 1,5 – 2 liter olja till fritering, vi använde kokosolja denna gång.
- En handvevad köttkvarn med det fina munstycket ( vi har inte testat det grova än).
- Gärna en termometer att mäta oljans temperatur med.
Gör så här (smeten): Lägg de torra baljväxterna i blöt över natten, gärna i 10 – 12 timmar. Se till att det är en rejäl skål och mycket vatten, baljväxter sväller och expanderar en hel del. Häll sedan av vattnet och mal alla ingredienser i köttkvarnen. När man gör falafelsmet i matberedare ska den inte vara för lös eller hård utan lagom och samtidigt grynig men ändå inte med för stora bitar i. Glasklart eller, hehe? Med kvarnen är det betydligt enklare, man mal allt en gång och sedan är det klart!
Smeten och tiden
I en matberedare tar det ganska lång tid att mixa falafelsmet då man, jag, ofta behöver mixa de blötlagda baljväxterna i omgångar och samtidigt stå och passa vid locket och trycka ner smeten som åker upp på kanterna. Men detta är numera blott ett minne. Mal man med en handvevad köttkvarn så maler man allt man ska ha i falafelsmeten och man behöver bara mala en gång, det är så smidigt! Finhanka gärna löken först och dela vitlökarna så går det enklare att mala den. Det är också en god idé att mala de olika ingredienserna i olika omgångar, så att hamnar de i smeten vid olika ställen. Smeten behöver innan falaffeln friteras, blandas runt så att alla ingredienser hamnar överallt i smeten. Kryddor och salt har vi i när allt är malt.
Falafelgörare
Theres lyckades hitta en sida som sålde falafelgörare, alltså det där lilla verktyget som gör att man kan få snygga likformade falaflar. Något vi gärna vill slå ett slag för är att vara så pass fri i tankarna så att man tillåter sig att bygga om ett recept efter det man har hemma, så att man inte behöver ge sig iväg till affären efter fler ingredienser. Så skulle det vara att någon krydda saknas och du ändå är sugen på att testa, gör det.
Fritering av falafel
Se till att du har ett lock redo ifall olyckan skulle vara där och du behöver kväva elden, vatten är absolut förbjudet. Ett förkläde är också ett hett tips då det kan stänka och fräsa en del till en början. Se också till att ha en hålslev eller liknande i metall när du ska fiska upp dem.
Häll oljan/ fettet i en tjockbottnad kastrull och värm upp oljan till ca 185 grader på högsta effekt och sänk därefter effekten på plattan en aning. Sedan är det dags att putta ner falaflarna i kastrullen. Har man ett sådant verktyg som vi har försöker man vara så nära kanten och oljans yta som möjligt när de dimper ner i det heta, då stänker det minimalt. Har man inget verktyg kan man blöta sina händer och rulla lagom små bollar i handflatorna och rada upp dem på en tallrik så att de står och väntar på att tillagas. Varje falafelboll kan man sänka ner i oljan med en hålslev eller liknande.
Gyllenbruna falafel / åt det mörkare hållet
När falaflarna är gyllenbruna är de klara brukar det stå i de flesta recept men jag skulle vilja påstå att de behöver bli mörkare än så. Oj, vad mörka de nu börjar bli brukar jag tänka när de är redo att fångas upp med en hålslev eller liknande men det bästa är att man provkör med en boll och smakar på den. mellan 8 – 10 bollar / falaflar brukar vara lagom att fritera åt gången.
Tips: Jag brukar ställa fram en stor keramiktallrik på spisen eller i området intill och täcka med ett lager hushållspapper, det är där de nyfriterade bollarna ska ligga och vila och rinna av efter att de kokat i olja.
Egna baljväxter
På bilden ovanför ser ni kikärtsskörden 2021. Det blev inte mycket att skryta med men det var kul att testa. Skulle jag odla kikärtor igen skulle jag satsa på att odla dem i 10 liters krukor i ett soligt växthus och inte som 2021 i odlingsbäddar utanför. Man lär sig hela tiden något nytt, både i köket och i odlingarna.
Läs mer om baljväxter: Odla bondbönor – från sådd till skörd, Bondböna – Så här odlar vi den,Skörda ärtor för att äta eller spara, Odla kallt – vinterså ärtor,
Flera friterade läckerheter: Vegetariska bollar och biffar, Friterade rotsellerirötter – krispigt och läckert snacks, Skräpmat – friterade potatisskal, Arancini – friterade risbollar med parmesan
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar