För andra året i rad samplanterar vi majs med solrosor, sockerrör och majs. Alla tre växter är höga och skapar en storslagen djungel och ger dessutom lite insynsskydd.
Tidigare år när vi haft tillgång till en takterass i centrala Västerås, har vi odlat sockerrör och majs med gott resultat i varsina pallkragar. Det har blivit en ganska maxad historia eftersom både majs och sockerrör blir rejält höga och dessutom tar rötterna verkligen för sig i jorden. När man tittat på de fullvuxna plantorna i sina dubbelpallkragar har man blivit lite häpen att pallkragarna inte gett vika.
Takfarmen var ett fantastiskt ställe att odla på och faktiskt den odling av alla våra odlingar som har producerat mest mat per yta och det beror mångt och mycket på dess gynnsamma läge i lä i kombination med full sol. Det var en skum känsla att cykla in till staden, kliva upp på en takterass för att skörda mängder av grönsaker. Efter att vi slutat odla på takfarmen, pga tidsbrist, började vi att kika i tillsammansodlingen efter flera odlingsplatser. Det är det vanliga för de flesta odlare att hela tiden vilja expandera.
När vi startade Tillsammansodlingen för 12 år sedan bröt vi efter några år upp marken kring den ena av två parkeringsplatser vid huset. Gamla barrbuskar och spireor grävdes loss och ersattes med amerikanska blåbär, vinbär, krusbär, jordgubbar och vindruvor. När Corona-pandemin var ett faktum fick vi upp tankar om att göra samma sak med den andra parkeringsplatsen och skapa en kristidsodling mitt i staden. Vem visste hur denna kris skulle påverka oss och hur länge? Vi iordningställde marken och testade att odla potatis. Det gick helt okej med potatisen men de grödor vi gick och klurade på efter detta första år var majs, sockerrör och solrosor. Dessa tre högresta växter blir otroligt vackra och effektfulla ihop. Dessutom ger deras rötter, om de lämnas kvar på hösten, ett utomordentligt tillskott av organiskt material, rakt ner i jorden.
Lästips: Takfarmen 8 års himmelskt odlande
Majs
Att odla majs är riktigt roligt. Något år har vi odlat mjölmajs för att kunna baka tostadas och fröknäcke. Några andra år har vi odlat våra egna popcorn av popcornmajs. Sockermajs odlar vi också då och då eftersom det är så gott. Om man är ny på majs och undrar vilken sorts majs man ska odla är vårt tips att odla sockermajs. Det är den sorten som går snabbast att odla och få att mogna då både mjölmajs och popcornmajs rent generellt har längre utvecklingstid. Står dessa två lite segare sorter i lite halvskuggigt läge hinner kolvarna oftast inte mogna innan frosten slår till, det gör däremot ofta sockermajsen. Vi har två favoriter av sockermajs, Asworth och Painted hills.
_________________________________________
Fortsättningen på denna artikel kan läsas av dig som är Premium-läsare.
Logga in Mer om prenumerationer
Hälsningar Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
__________________ _________________
Lämna ett svar