Din varukorg är för närvarande tom!
Potatissallad med smak av vinterkyndel och basilika

En potatissallad är alltid gott, särskilt på sommaren. Här har vi blandat sallat, vitkål, rucola med potatis, rödlök och tomat. Som pricken över i:et en vinägrett med vinterkyndel. Om man inte har vinterkyndel kan man använda någon annan kryddväxt tex basilika.
Ingredienser för 4 portioner
- 800gr – 1 kg färskpotatis, välj mindre
- Ett gäng sallatsblad eller 1/2 salladshuvud
- 1/4 vitkål eller blad
- 1-2 nävar rucola
- 10 körsbärstomater
- 2 rödlökar, gärna färska + olja till stekning
- 1 salladslök eller lökblast (från rödlökarna)
- Några gräslöksstrån
- En bit parmesan att hyvla (med potatisskalare)
Vinägrett
- 1/2 dl olivolja
- 1/4 dl ljus vinäger
- 1/2 -1 msk färsk vinterkyndel
- 3-5 basilikablad
- Salt och peppar
Tips! Om du inte har vinterkyndel går det bra att öka mängden basilika.

Gör så här: Koka potatisen. Skär eller bryt sallaten och vitkålen i bitar och lägg på ett stort fat. Strö över rucolan.
Mixa alla ingredienser till vinägretten. Blir den för trögflytande tillsätt en msk olja och 1/2 msk vinäger. Upprepa vid behov.
När potatisen kokat klart brukar vi skölja den i kallt vatten så att den svalnar fortare. Men man kan också låta potatisen svalna på vanligt vis eller kanske till och med koka potatisen dagen innan.
Dela potatisen och lägg den på salladsbädden med snittytan upp. Skär rödlöken i tunna klyftor och stek på låg värme på båda snittytorna. Låt dem svalna något. Skär tomaterna i klyftor eller halvor och lägg dem och rödlöken jämnt fördelat över salladen. Finhacka gräslök och salladslök/lökblast.
Ringla över vinägretten över salladen. Se till att alla potatisar fått sig en skvätt. Strö över gräs- och salladslökshacket och hyvla över parmesan med en potatisskalare. Gott blir det också att strö lite flingsalt över hela salladen. Klart att servera!
Vi har flera andra goda potatissallader också: Potatissallad – på 5 olika vis
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar