Bakom vårt hyreshus finns ett hav med kriskål. Men som tur är så håller sig kirskålen enbart där. Vi hade länge varit intresserade av att prova att göra något med detta ätbara ogräs. Så en dag plockade vi av de skrynkligaste bladknopparna och gjorde en ogräspesto av dem. Vi hade också upptäckt att löktrav växte lite här och där i vårt kvarter och blev nyfiken på om den kunde ersätta vitlöken i peston. Eftersom löktrav ofta växer under buskar i rabatter, så hade vi ett sjå att försöka hitta exemplar som troligen inte precis hade blivit gödslade av hundar.
Vi har en pestoälskande son som fick avgöra huruvida det var möjligt att göra pesto av ogräs eller ej. Det blev verkligen en succé och han åt med stor aptit en stor tallrik pasta med pesto. Snart är det dags igen att börja skörda och ta vara på naturens egna resurser.
Ingredienser
7,5 dl kirskål
1 dl löktrav
flera dl olivolja
2 nävar finriven Parmesanost
1 dl solroskärnor
salt
Gör så här: Mixa alla ingredienser och späd med olja till önskad konsistens. Avsluta med att hälla lite olivolja överst. Förvara din ogräspesto i en glasburk med lock. Servera till nykokt tagliatelle.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar