Om råvarorna är A så är kryddorna O i vår matlagning. När vi fick vår mortel i present för några år sedan kom idéen om att göra egen saltblandning. I vår köksträdgård finns en uppsjö av olika örter. I slutet av sommaren därpå skördade jag allt jag kunde hitta som kunde passa: rödbetsblast, timjan, dill, gräslök, libbsticka, rucola, persilja, körvel och basilika. Tillsammans med grovsalt har jag mortlat allt grovt. Sedan har jag lagt det att torka i rumstemperatur.
När örterna torkat helt var det dags för mer mortlande. Jag tog lite i taget och när allt blivit näst intill ett ljusgrönt pulver, fördelades allt i små burkar.
Vårt örtsalt blev fantastiskt gott och användbart. Vi har det i sallader, soppor, grytor, såser och mycket mer. Nu kan vi inte klara oss utan det. I sommar kommer vi för tredje året i rad ta fram morteln efter en rejäl örtskörd…
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar