Örtsalt

Om råvarorna är A så är kryddorna O i vår matlagning. När vi fick vår mortel i present för några år sedan kom idéen om att göra egen saltblandning. I vår köksträdgård finns en uppsjö av olika örter. I slutet av sommaren därpå skördade jag allt jag kunde hitta som kunde passa: rödbetsblast, timjan, dill, gräslök, libbsticka, rucola, persilja, körvel och basilika. Tillsammans med grovsalt har jag mortlat allt grovt. Sedan har jag lagt det att torka i rumstemperatur.

Göra eget örtsalt

När örterna torkat helt var det dags för mer mortlande. Jag tog lite i taget och när allt blivit näst intill ett ljusgrönt pulver, fördelades allt i små burkar.

Vårt örtsalt blev fantastiskt gott och användbart. Vi har det i sallader, soppor, grytor, såser och mycket mer. Nu kan vi inte klara oss utan det. I sommar kommer vi för tredje året i rad ta fram morteln efter en rejäl örtskörd…

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *