Din varukorg är för närvarande tom!
Runåbergs fröer – paprikaerbjudande

Vi har glädjen att presentera årets första inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Fokus ligger på paprika och en av de snabbaste sorter vi har odlat Pusztagold.
Det händer något speciellt när man öppnar ett svullet paket från Runåbergs fröer. Alla påsar är vackert bruna med tydlig svart text. Det står ingenting om hur man ska odla växterna på fröpåsarna. Den informationen finner man på deras hemsida som också är en fantastisk kunskapsbank. Deras frön är av en extremt god kvalité och till allra största delen ekologiska. Grobarheten är bland den bästa du kan finna i Sverige!
En trevlig detalj med Runåbergs fröer är att dess prissättning gör det så mycket enklare för oss odlare att ha koll på våra beställningar, alla standardfröpåsar har samma pris, 35 kr styck. .

Pusztagold den snabba paprikan
Pusztagold är en av de snabbaste paprikorna vi har odlat och ju mer man plockar från plantan desto mer ger den. Just snabbhet är ytterst väsentligt när man odlar paprikor i Skandinavien, speciellt om man krukodlar dem utomhus på skyddade lägen så som vi gör. Men först ska den frösås och vi brukar göra det i februari – mars. Kika in på vårt inlägg om chilisådd, vi gör på precis samma sätt med paprikan som med chilin.
Vi har ett flertal recept baserade på paprika på vår hemsida men om det är något vi verkligen längtar efter att göra med paprika så är det att fräsa den med tomat och vitlök. Oftast är det enkla det godaste och det är sannerligen en lyx att kunna skörda sina egna frukter.
Krukodla paprika – en guide
Paprika och dess nära släkting chili mår bäst av att slutplanteras i krukor i storlekarna 10 – 50 liter. Krukorna garanterar att de har det varmt om fötterna, något dessa växter verkligen gillar och behöver. Det innebär att pallkragar och friland inte är ett bra alternativ. Krukorna kan ställas på skyddade lägen utomhus eller växthus.
När vi odlar växter i krukor använder vi uteslutande planteringsjord. Men det räcker inte bara med planteringsjord när en växt ska bo i den under hela sin säsong. En växt behöver även näring, något väldigt många odlare märkligt nog missar. Den ursprungliga näringen i planteringsjorden räcker i ca 3 – 4 veckor, sedan behövs det fyllas på med antingen flytande näring i svag koncentration vid varje vattning eller göra som vi, lägga ner ett fast gödsel i den nedre delen av krukan, ca 80 g per 10 liter jord redan vid planteringen. Förutom näring behövs det också rejält med sol, minst 10 timmar full sol per dygn för att paprika och chiliplantor ska utveckla bra med frukter.
Så beställer du frön med erbjudande
Vid köp för minst 100 kr får ni Paprikan Pusztagold med på köpet när ni beställer frön och samtidigt skriver ”Farbror Grön” i meddelanderutan. Erbjudandet gäller till den 29/1 2020. Stekt ihop med lite aubergine, potatis och några nypor flingssalt gör den sig otroligt väl och grillad så att skalet knorrar sig är den utsökt.
Våra senaste inlägg
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar