Runåbergs fröer – paprikaerbjudande

Vi har glädjen att presentera årets första inlägg i vårt samarbete med Runåbergs fröer. Fokus ligger på paprika och en av de snabbaste sorter vi har odlat Pusztagold

Det händer något speciellt när man öppnar ett svullet paket från Runåbergs fröer. Alla påsar är vackert bruna med tydlig svart text. Det står ingenting om hur man ska odla växterna på fröpåsarna. Den informationen finner man på deras hemsida som också är en fantastisk kunskapsbank. Deras frön är av en extremt god kvalité och till allra största delen ekologiska. Grobarheten är bland den bästa du kan finna i Sverige!

En trevlig detalj med Runåbergs fröer är att dess prissättning gör det så mycket enklare för oss odlare att ha koll på våra beställningar, alla standardfröpåsar har samma pris, 35 kr styck. .

Den tidiga paprikan Pusztagold

Pusztagold den snabba paprikan

Pusztagold är en av de snabbaste paprikorna vi har odlat och ju mer man plockar från plantan desto mer ger den. Just snabbhet är ytterst väsentligt när man odlar paprikor i Skandinavien, speciellt om man krukodlar dem utomhus på skyddade lägen så som vi gör. Men först ska den frösås och vi brukar göra det i februari – mars. Kika in på vårt inlägg om chilisådd, vi gör på precis samma sätt med paprikan som med chilin.

Vi har ett flertal recept baserade på paprika på vår hemsida men om det är något vi verkligen längtar efter att göra med paprika så är det att fräsa den med tomat och vitlök. Oftast är det enkla det godaste och det är sannerligen en lyx att kunna skörda sina egna frukter.

Krukodla paprika – en guide

Paprika och dess nära släkting chili mår bäst av att slutplanteras i krukor i storlekarna 10 – 50 liter. Krukorna garanterar att de har det varmt om fötterna, något dessa växter verkligen gillar och behöver. Det innebär att pallkragar och friland inte är ett bra alternativ. Krukorna kan ställas på skyddade lägen utomhus eller växthus.

När vi odlar växter i krukor använder vi uteslutande planteringsjord. Men det räcker inte bara med planteringsjord när en växt ska bo i den under hela sin säsong. En växt behöver även näring, något väldigt många odlare märkligt nog missar. Den ursprungliga näringen i planteringsjorden räcker i ca 3 – 4 veckor, sedan behövs det fyllas på med antingen flytande näring i svag koncentration vid varje vattning eller göra som vi, lägga ner ett fast gödsel i den nedre delen av krukan, ca 80 g per 10 liter jord redan vid planteringen. Förutom näring behövs det också rejält med sol, minst 10 timmar full sol per dygn för att paprika och chiliplantor ska utveckla bra med frukter.

Så beställer du frön med erbjudande

Vid köp för minst 100 kr får ni Paprikan Pusztagold med på köpet när ni beställer frön och samtidigt skriver ”Farbror Grön” i meddelanderutan. Erbjudandet gäller till den 29/1 2020. Stekt ihop med lite aubergine, potatis och några nypor flingssalt gör den sig otroligt väl och grillad så att skalet knorrar sig är den utsökt.


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *