Ibland vill man ta sig tillbaka till mormors sommarstuga och känna doften av en nygräddad sockerkaka. När sen sockerkaksdoften blandar sig med nymalet kaffe då sitter man liksom där med mormor framför sig… Fast kaffet var det mest hon som drack, vi barn njöt hellre av den hemkokta vinbärssaften till kakan. Hemma hos oss maler vi alltid kaffet för hand i mormors gamla kvarn. Någon gång per år avnjuter vi kaffet med en sockerkaksbit och barnen dricker såklart hemkokt vinbärssaft till.
Ingredienser
50 g smör
1 1/4 dl mjölk
2 ägg
2 dl socker + socker att ”bröa” formen med.
3 dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
rivet skal från en citron
florsocker att pudra kakan med
Gör så här: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och sockra formen. Smält smöret och häll i mjölken. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt smör- och mjölkblandningen. Blanda mjöl och bakpulver för sig innan det vänds ner i smeten. blanda i citronskalet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Låt kakan svalna innan den stjälps ur formen. Pudra med florsocker innan servering.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Lämna ett svar