Din varukorg är för närvarande tom!
Körsbär i likör

Tänk er att din favoritpralin plötsligt försvinner från chokladasken du brukar få i julklapp! Kan du förstå förvåningen? Besvikelsen? Paniken? Det här är ett recept och en kärleksförklaring till en vän som gått ur tiden, körsbär i likör.
Först tänkte jag att det här inlägget skulle heta ”Jävla Aladdin” eller ”Jävla Marabou” men sen så bestämde jag mig ändå att det skulle heta som det jag älskar och saknar ”Körsbär i likör”.
Det började i unga år
Min fascination och kärlek till körsbär i likör startade i unga år. Mitt första minne går tillbaka till femårsåldern. Hur jag sträcker mig fram mot mitten av chokladasken och snor åt mig den runda välfyllda pralinen och snabbt stoppar den i munnen. Jag minns också hur jag tröck sönder pralinen mot gommen med hjälp av tungan så att den gick sönder och att det spred sig en ljuvlig och stark smak i min mun. En smakexplosion av len söt choklad, körsbärens mandelbittra strävhet och ett moln av alkohol spred sig i min mun. Denna process brukade avslutas med en hostning eller två och förmanande ord att man äter upp det första lagret till det är slut, sedan går man ner till våning två.
Vilken fantastisk kombination den där pralinen är! Vilket mästerverk! Sedan dessa barndomsår har körsbärspralinen och jag, kantad av glåpord från alla trillingnötsälskare, vandrat sida vid sida genom livet. Ja tills för ett par år sedan när Marabou gjorde slut på denna vänskap!
Den kvalade aldrig in till egen ask
Jag vet inte hur många olika slags praliner som togs ur sitt sammanhang, alltså ur asken genom åren och fick egna miniförpackningar. Det var äckliga nougathistorier och till och med sista-pralinen trillingnöt (som även den tagits bort). Men aldrig körsbär i likör! Jag kan inte minnas alla gånger jag köpte på mig andra tillverkares chokladaskar med körsbär i likör för att frossa i mig denna gudagåva till kombination, men det var ett antal och ingen smakade som originalet! Ingen! Det här är mitt försök att skapa min egna körsbärspralin. Jag har utgått från ett fudgerecept där jag haft lyxen att använda sirapen jag tillverkade från sockerören vi odlade uppe på takfarmen i somras.

Restprodukt från körsbärslikören
När vi brukligt under den senare delen av sommaren plockade av körsbär från svärmors körsbärsträd fick vi ihop väldigt många kilo bär. Förutom att frysa ett par kilo som jag kärnat ur, så att man med lätthet kan fiska fram en näve bär för att ha dem på yoghurt eller i smoothies, passade jag även på att göra egen körsbärslikör på ett kilo. Likören blev fantastiskt god och kvar blev en restprodukt som jag kanske var än mer intresserad av, sprit och sockerindränkta körsbär redo för att skapa denna fantastiska goda pralin.
Ingredienser
- 3 dl grädde
- 3 dl strösocker
- 1 msk ljus sirap (från egna sockerrör, men det gå bra med köpesirap)
- 1 msk smör
- 3 msk kakao
- 1-2 krm salt, gärna flingsalt
- 1 dl körsbär från körsbärslikören
Gör så här: Blanda grädde, socker, sirap och smör i en kastrull, gärna en med tjock botten. Koka sedan upp blandningen och låt småkoka i ca 25-30 min. Se till att röra om lite då och då så att chokladen inte bränns vid. När smeten blivit tjockare och du märker att den vill fastna i botten, när den börjar bli klar, tillsätter du kakao och salt. Smörj eller klä in valfri form med bakplåtspapper. När all chokladfudge är överförd till formen fördelar du de sprit- och sockerstinna körbären över hela ytan. Tryck ner dem i smeten så att de hamnar någonstans i mitten av chokladen. Ställ formen i frysen så att chokladen stelnar. Ta ut den vid tillfälle och skär upp den i lagom stora portionsbitar och förvara dem i frysen.
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Körsbär i likör”
Jag inser att det är ett lastgammalt inlägg… Har det dock sedan länge på min lista av sparade inlägg eftersom jag lever i svår abstinens efter just körsbär i likör och du låter så övertygande att detta recept måste testas! Nu har jag då ett par kilo körsbär 😃 men lyckas inte hitta den felande länken… Tips på hur jag gör körsbärslikör, har du det??
Tyvärr har vi inget sådant inlägg än, jag googlade på flera recept på nätet och tog ett jag tyckte verkade bra, minns tyvärr inte vilket. Johannes
Lämna ett svar