Din varukorg är för närvarande tom!
Vi använder getingar
Då och då överträffar verkligheten dikten och i det här fallet är det verkligen så. Jag har ingen aning om hur en geting klarat av att överleva ända in i nov/december, men denna individ lyckades med att ta sig in i vårt hem när vi som allra minst anade det.
Det surrar i kaffeplantan
Medan jag satt och bloggade här om dagen hördes ett välbekant ljud. Ett diffust surrande från kaffeplantan som står till vänster om platsen där jag sitter och arbetar. Ni som lyssnat på podden ”Två odlare emellan” känner säkert till att jag är smått allergisk mot surrande ljud i och ikring en odling. Jag har särskilt svårt för män med maskiner i de odlingar där jag odlar. För mig betyder män med maskiner att någon växt kommer att dö genom någon slags mänsklig omedvetenheten handling. Det spelar egentligen inte någon roll om det är en lövblås, trimmer eller plogbil. Alla dessa maskiner har ställt till det i våra odlingar.
Välkomna gäster
Getingar däremot är välkomna gäster i våra odlingar. Vi upptäckte av en slump, 2014 uppe på takfarmen, att plantor till synes översållade med löss helt plötsligt var lusfria. Just de året hade vi kämpat med bladlössen i odlingskällaren och hör och häpna, gjort av med en liter T-sprit och tre liter gulsåpa och utan att bli av med lössen!
Men i juli samma år var plantorna som spökstäder och varendaste lus var borta. En kväll när jag var uppe och vattnade och för ett ögonblick fastnade med blicken i en vacker blåblommande rocotoplanta, såg jag det för första gången. Getingarna patrullerade våra chiliplantor och en del av dem käkade till och med bladlössen i flykten.
Året efter råkade en geting förirra sig in i vår odlingskällare i tillsammansodlingen och det blev samma resultat där. Getingen och fem stora chiliplantor levde i någon slags symbios och lössen uteblev, ja ända tills getingen dog. Då kunde kolonin blomstra igen och breda ut sig.
Det tog inte ens en sekund efter att jag upptäckte getingen inomhus innan jag visste vad jag skulle göra med den. Det var inte tal om att gå och hämta en flugsmälla. Här skulle det fångas geting så skonsamt det bara gick. Det är faktiskt första gången i mitt liv som jag fångat egna rovdjur på det här medvetna sättet för att placera ut i en odling.
Väl nere i källaren gav jag getingen friheten åter och jag kan sova lite bättre om nätterna nu när jag vet att det är någon som hjälper mig nere i odlingskällaren. Jag har hört den surra lite då och då men antar att dess dagar är räknade. Man får helt enkelt vara glad för det lilla.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Vi använder getingar”
Fantastiskt, och du gjorde det enda rätta!
Lämna ett svar