Förvara grönsaker i vatten

För oss som inte har någon jordkällare eller kalla dragiga golv där man kan förvara grönsaker är vattenförvaring kanske det enklaste sättet  om man vill bevara grönsakers spänst och krispighet. Fördelen är att de allra flesta har glas, vatten och ett kylskåp.

Det där med förvaring av grödor är för oss odlare inte en helt lätt ekvation att få ihop. Ofta kommer det många grödor på en och samma gång och så står man där med flera kilo som man kanske inte hinner syra, förvälla eller torka. Att ta hjälp av kylskåpet och vatten är en supersnabb lösning som gör att du kan andas ut ett par dagar till, liksom strecha ut paniken. I vårt odlarliv med flera olika odlingsplatser har vattenförvaring i glas blivit något av en standardmetod. Det funkar på det mesta som du kan få ner i ett glas vatten.

Broccoli

Från midsommar och framåt har vi mer eller mindre alltid ett glas med broccoli i vårt kylskåp. Det är så broccoli ska skördas, för att ge maximal skörd under lång tid. Få kålsorter ger så lagom mycket under en så lång tid som broccoli. Mellan midsommar och februari kan vi skörda egna buketter och vi använder dem till nästan allt. När vi lagrar broccoli i vatten ser vi till att konsumera dem innan det gått en vecka. Vi ser också till att byta vatten lite då och då.

Morötter

Morötter behöver fukt för att hålla sig spänstiga. Att förvara dem i ett glas vatten i kylskåpet gör att de håller sig fasta och fina i en till två veckor i kylskåpet. Perfekt när man vill samla ett knippe med rötter på nära håll utan att behöva gå ut till trädgårdslandet. En hel del av vår morotsskörd lämnar vi kvar i jorden och täcker med löv fler halm så att inte tjälen får ett fast grepp om dem. Då kan man gräva upp dem ända in i januari.

Salladskål

En någorlunda ”normal” höst, då inte kylan klipper till i mitten av november med -15 grader, brukar salladskålen stå spänstig i odlingszon 2 till julafton. Jag har faktiskt inte varit med om en sådan brutal köldknäpp tidigare odlingsår. Den var som ett svärd som högg livet av många grönsaker i våra odlingar. Pang sa det och röd spetskål, kålrabbi alla sallats och salladskålsplantor bara dog över en natt eller två. Jag inbillar mig att de behöver lite mer förvaring för att klara en sådan påfrestning.

Johannes Wätterbäck


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 2025

Januari

Februari

Mars

  • 4 Årjäng – föreläsning
  • 8 Finland Korsholm – föreläsning
  • 15 Hillared
  • 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
  • 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.

April

  • 2 Borås

Maj

  • 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
  • 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Juni

  • 28/6 Jönköping – föreläsning

Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.

Hoppas vi ses!


Kommentarer

3 svar till ”Förvara grönsaker i vatten”

  1. Profilbild för Therese Viklund
    Therese Viklund

    Sparris och citron förvarar jag i vatten i kylen. Håller i princip hur länge som helst.

  2. Profilbild för Peter Goldmann
    Peter Goldmann

    Hej Farbror Grön! Sen ett tag tillbaka så tärnar jag råa:  rödbetor, kålrot, rotselleri, potatis och har i kylen. Jag tar 5ml jodsalt (hämmar bakterietillväxt) per 250 ml vatten och även ibland ättika 6%:ig på känn, mot mögel.
    Ser till att rotfrukterna täcks av vätska för att undvika mögel. Jag kan ha denna friska blandning till måltiderna.
    Och ger lite tuggmotstånd.
    Efter ett tag kan vätskan bli mer trögflytande, fast smakar bra utan att lukta speciellt.
    Det är roligt att tärna för hand, det tränar hjärna/motorik och om eko så behåller jag skalen på rödbetorna.
    Hälsar Peter 78+

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Kul att du berättar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *