Mysfrukost eller lyxmellis. Hur som helst blir vi alltid lite extra glada när någon i familjen önskar nybakt scones. Vi brukar blanda i frön och riven ost. Till dessa bröd blir ett skogigt timjante och en örtig kesoröra gott.
Ingredienser till scones
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0, 75 tsk salt
2 dl mjölk 75 gr smör
2-3 msk pumpafrön
2-3 msk solrosfrön
1 dl finriven prästost eller parmesan
Ingredienser till Timjante
Kokhett vatten
flera kvistar färsk timjan
Ingredienser till Kesoröra
Blanda keso
hackade färska örter så som dill, persilja, timjan, gräslök
örtsalt
Gör så här: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Klicka därefter i smöret i små bitar och knåda ihop det till en deg. Häll i den rivna osten och mjölk och arbeta ihop degen så att den blir smidig. Tillsätt pumpafrön och solroskärnor och jobba in dem i degen. Dela degen i två delar och tryck ut dem till 10 cm stora cirklar. Skär tvärsnitt över ytan ca 0,5 cm djupa så att det går lättare att dela brödkakorna sedan. Nagga med en gaffel. Grädda dem i mitten av ugnen på 250 grader i mellan 10- 15 minuter.
Koka upp vatten. Lägg timjankvistar i temuggen eller i en kanna. Häll vattnet över timjanen och låt dra några minuter innan servering.
Blanda ingredienserna till kesoröran. Den passar utmärkt till scones och timjante.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar