Din varukorg är för närvarande tom!
Scones och timjante

Mysfrukost eller lyxmellis. Hur som helst blir vi alltid lite extra glada när någon i familjen önskar nybakt scones. Vi brukar blanda i frön och riven ost. Till dessa bröd blir ett skogigt timjante och en örtig kesoröra gott.
Ingredienser till scones
6 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
0, 75 tsk salt
2 dl mjölk 75 gr smör
2-3 msk pumpafrön
2-3 msk solrosfrön
1 dl finriven prästost eller parmesan
Ingredienser till Timjante
Kokhett vatten
flera kvistar färsk timjan
Ingredienser till Kesoröra
Blanda keso
hackade färska örter så som dill, persilja, timjan, gräslök
örtsalt
Gör så här: Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Klicka därefter i smöret i små bitar och knåda ihop det till en deg. Häll i den rivna osten och mjölk och arbeta ihop degen så att den blir smidig. Tillsätt pumpafrön och solroskärnor och jobba in dem i degen. Dela degen i två delar och tryck ut dem till 10 cm stora cirklar. Skär tvärsnitt över ytan ca 0,5 cm djupa så att det går lättare att dela brödkakorna sedan. Nagga med en gaffel. Grädda dem i mitten av ugnen på 250 grader i mellan 10- 15 minuter.
Koka upp vatten. Lägg timjankvistar i temuggen eller i en kanna. Häll vattnet över timjanen och låt dra några minuter innan servering.
Blanda ingredienserna till kesoröran. Den passar utmärkt till scones och timjante.
Theres Lundén & Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att geDet är väldigt många som använder kiss, eller guldvatten som många av oss kallar det, i sina odlingar. För varje år blir vi bara fler och fler. Kiss är den bärbara gåvan vi… Läs mer: Guldvatten – gåvan som aldrig slutar att ge
- Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 majEndagskursen ”Odla dig ur krisen” handlar om att odla och leva utifrån ett krisperspektiv. Genom att odla kallt och serieodla, att så vid flera tidpunkter och att samodla, det vill säga att blanda växter med varandra… Läs mer: Odla dig ur krisen – Boda glasbruk 17 maj
- Rosettkål – tips för lång och stor skördDet är få kålsorter som är som rosettkål och kan leverera mycket mat under lång tid. Det här är snudd på världens bästa kål, tycker vi. Sedan vi odlade den för första gången… Läs mer: Rosettkål – tips för lång och stor skörd
- Tack för att ni gör vårt arbete möjligtVi är så otroligt glada över alla er som hittar till oss, Farbror Grön. Till dig som är premium-läsare på farbrorgron.se vill vi ge ett extra stort tack, du får verkligen vårt arbete… Läs mer: Tack för att ni gör vårt arbete möjligt
- Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberreceptHos oss är rabarberbladen frodiga och fina och det är snart dags att börja skörda på allvar. Men vad ska man göra när man tröttnat på rabarberpaj? Här följer ett gäng rabarberrecept inklusive… Läs mer: Rabarberfrossa – 6 läckra rabarberrecept
- Gör gratisplantor av dina gurkorGör gratisplantor av dina gurkor: Det fina med gurksticklingar är att man slipper så nya frön och att man med hjälp av en sax och ett glas vatten kan skapa en exakt plantkopia… Läs mer: Gör gratisplantor av dina gurkor
- Langos – maten man inte kan sluta att ätaVi älskar langos. Dessa friterade knapriga bröd som efter att de svalnat toppas med olika delikata ingredienser är hysteriskt goda. Det här är en maträtt där det är svårt att sluta äta, man… Läs mer: Langos – maten man inte kan sluta att äta
- Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 majLördagen den 3 maj 2025 är det dags för Odlingskurs på Björnögården i Västerås med mig Johannes / Farbror Grön. Det kommer bli en en intensiv och samtidigt upplyftande dag där odlandet ligger… Läs mer: Odlingskurs med Farbror Grön i Västerås lördagen den 3 maj
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Scones och timjante”
Mmmm, vad gott det låter! Man behöver lite guldkant på tillvaron ibland. Bara doften av nybakt är ju ljuvlig.
/Anette @atligatradgarden
Lämna ett svar