Din varukorg är för närvarande tom!
Lyckas med spenat

För många växter är det viktigt med långa och ljusa dagar. Så är det inte med spenat. Det är klart att den gillar dagsljus, men blir det för mycket ljus går den upp i blom direkt. Så här odlar vi spenat.
Omkring midsommar är dagarna som allra längst och nattens mörka timmar är fåräknade. Har man vid den här tiden spenat i sin odling kommer den med all säkerhet att lägga mest energi på att utveckla blommor istället för att producera fram frodiga blad. Lider spenaten dessutom brist på vatten, är blomning ett faktum. Istället för att förbli kompakta plantor, skjuter de under blomningen i väg på höjden. Bladen upplevs då mindre och färre. Vissa menar att smaken ändras på bladen när växten blommar. Men jag vet inte om jag märkt någon skillnad. Hur ska man då göra för att undvika detta elände?

Sås kallt
Eftersom spenat klarar av att sås i mycket kall jord, kan den sås redan under vintern. Genom att lägga dess frön i kall jord utomhus eller i kallväxthus, kommer spenaten med all säkerhet börja gro när våren knackar på dörren. En tidigt sådd spenat kommer ge dig bättre förutsättningar att kunna skörda fina blad, än om du sår senare under våren. Den tidiga spenaten kommer kunna skördas innan ljuset gör spenaten blomningsbenägen.
När högsommaren börjar avta, brukar vi så någon omgång till med spenat. Då blir nätterna mörkare och längre och spenaten kommer att ge massor med blad. Spenatodlingen brukar då bli i en pallkrage eller på friland.
Övervintra spenat
Något som vi verkligen vill rekommendera är att så spenat under hösten och sedan låta plantor stå kvar i odlingen över vintern. Vi har lyckats övervintra spenatplantor i en odlingslåda utomhus, helt utan något skydd. Alla plantor har inte klarat sig, men de som överlever smakar fantastiskt gott.
Skörda spenat
Vi brukar mestadels plocka blad för blad och därefter låta plantorna växa vidare. Det växter ut nya blad vart eftersom. Bladen sparar vi i glasburkar. Ingen i familjen är särskilt förtjust i fryst förvälld spenat. Men om man tycker om det, är det ett bra sätt att lagra de goda bladen på.
De färska bladen äter vi mest i sallad, på mackorna eller i någon gryta. Det är fantastiskt gott att precis innan servering lägga i färska spenatblad i en gryta.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
- Jordgubbs- och rabarbersylt med vaniljTänk dig sommarens allra bästa smaker samlade i en burk – söta jordgubbar, syrlig rabarber och en touch av vanilj. Det här är sylten som doftar solvarma dagar och som smakar ljuvligt till… Läs mer: Jordgubbs- och rabarbersylt med vanilj
- Försommarens sista föreläsning – JönköpingFörsommarens sista föreläsning med mig Johannes / Farbror Grön sker i Jönköping på Rosenlundsherrgård. Föreläsningen är gratis. 13.30 – 14.15 Farbror Grön, föredrag om odling. (Johannes Wätterbäck har sysslat med odling i över… Läs mer: Försommarens sista föreläsning – Jönköping
- Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bärVem vill inte ha ett jordgubbsland som dignar av solmogna bär? Här berättar vi hur du kan göra drömmen verklig. När jag (Theres) var liten hade vi ett jordgubbsland som gav bär varje… Läs mer: Så skapar du ett jordgubbsland fullt av bär
- Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?Varje dag är en pizzadag — även om det i Sverige finns två riktigt stora pizzahögtider: nyårsdagen och midsommardagen. Då flockas vi till våra lokala pizzerior, trötta, lätt bakfulla och med ett tydligt… Läs mer: Dags för pizza, men vilken pizzamänniska är du?
- Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör duVisste du att du med enkla medel kan få kryddväxter från matbutiken att ge en extra skörd – ibland till och med fler än så? Vi gör nästan alltid så här med köpta… Läs mer: Få mer skörd från butikens kryddväxter – så här gör du
- Så får du stora gräslöksplantorHar du en lite tanig gräslöksplanta som du vill ska växa till sig? Här berättar vi hur vi gör för att få riktigt stora gräslöksplantor. Gräslök är en perenn växt, vilket betyder att… Läs mer: Så får du stora gräslöksplantor
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
4 svar till ”Lyckas med spenat”
[…] Spenat är en mycket mångsidig grönsak som trivs i svalare temperaturer och som till och med kan planteras redan under vinterhalvåret. Det är en snabbväxande gröda och perfekt för tidig vårsådd. Spenat är inte bara näringsrik […]
Ja det är det vi menar 🙂
Två frågor:)
Om man nu har sått på den sämre tiden, hur stora / många blad behövs för att börja skörda blad men att den fortsätter växa?
Sköljer ni innan ni lägger i glasburk eller vid servering/tillagning? Och glasburk i kyl menar ni?
Tack för bra tips
Du får ta det du kan innan de reser sig.
Lämna ett svar