Din varukorg är för närvarande tom!
7 röda tomatrecept
Har ni också en massa tomater kvar? Vi har lådor med frukter i olika storlekar och färger till varstans. Varje dag försöker vi använda någon form av tomater i vår matlagning. Här kommer ett gäng tomatrecept.
När man har mycket tomater vill man gärna använda dem innan de blir förstörda. Vi odlar både tomater med kort hållbarhet och de med lång. De som inte klarar av att lagras färska särskilt länge behöver användas inom kort. Då är det bra att ha några tomatrecept till hands som innehåller ett flertal tomater. Här nedan har vi valt ut just sådana recept.
Lyxig pastarätt med ugnsrostade grönsaker och pestosås
Grunden i denna rätt är en typ av ugnsbakad ratatouille. Man fyller en ugnsform med klyftade tomater, vitlök, zucchini, lök och kronärtskockshjärtan. Innan servering blandar man ugnsgrönsakerna med nykokt pasta och ser verkar med en mild basilikasås.

Tomtasallad med tunt skivad lök
Så här års har vi tomatsallad nästan till varenda maträtt. Det finns två anledningar till det, vi har massor med tomater och hela familjen älskar vinägrett. En tomatsallad av detta slag är verkligen något som kan göras på ett kick.
Katalanskt tomatbröd – Pan con tomate
Vi älskar att återanvända saker på smakfulla sätt. Tänk att få ett torrt levainbröd att börja leva igen! Med hjälp av lite vitlökssmör och ett gäng mogna tomater lyckas man hur lätt som helst. Det finns bara ett minus med det här receptet och det är att man oftast äter för mycket.

Egen tacosås
När ens familj gärna vill ha fredagstacos känns det extra bra att kunna, förutom egna grönsaker, också servera en egengjord tacosås på egenodlade tomater.

Bruschetta – ugnsgratinerat tomatbröd
Bruschetta är kanske en av de mest kompletta förrätter vi kan tänka oss. Ibland råkar de bli så många bröd att det räcker till en hel middag för hela familjen.
Mustig zucchinisoppa med tomat
Av alla soppor vi lagar just nu är det denna som faller oss alla lika mycket i smaken. Zucchinin och tomaten gifter sig med varandra och vissa år gör vi flera omgångar och fryser ner.

Egna krossade tomater
Vi odlar tomater mestadels för att kunna göra egna krossade tomater att frysa in. Det blir verkligen något helt annat än att öppna en bruk konserverade tomater från butiken. Nästan varje vecka tar vi fram en påse till någon slags maträtt. det kan var pizza, lasagne eller en god pastasås.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
- Dags för serieodling – fyll på med fler frön!Nu är det dags för serieodling och att så framtidens skördar. När vi har sått, planterat om och planterat ut allt, då är det faktiskt dags att börja tänka framåt – och på… Läs mer: Dags för serieodling – fyll på med fler frön!
- Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!Nu är höstens och vinterns kurser öppna för bokning! Välkommen in i vår gröna, sköna värld – en värld där odling får vara fri från regler, krav och prestation. Här får du istället… Läs mer: Nu är höstens och vinterns odlingskurser öppna för bokning!
- Skörda spenat – så här gör viNu växer spenaten snabbt, och det är hög tid att börja skörda hos oss. Här berättar vi hur vi brukar skörda spenat – både vad vi lärt oss genom åren och våra bästa… Läs mer: Skörda spenat – så här gör vi
- Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödselDe senaste åren har det varit lite klurigt att hitta bra och giftfria gödsel i handeln. I ett samarbete med Tergent provar vi nu deras KRAV-märkta gödsel GrönTrädgård Allgödsel – ett gödsel som… Läs mer: Gödsla vid utplanteringen med pyralidfritt gödsel
- Binda upp tomaterTomater behöver man oftast stödja seller binda upp, vare sig de växer i växthus, inomhus eller i krukor utomhus. Här berättar vi om våra bästa tips kring uppbindning och stöttning. Det som är… Läs mer: Binda upp tomater
- Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigtDet är inte ovanligt att medodlare runt om i hela landet får för sig att så gurkväxter, så som gurka, melon, zucchini och pumpa, lite för tidigt. Gurkväxter växer i en rasande fart.… Läs mer: Så räddar du yviga gurkväxter sådda för tidigt
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar