Månad: januari 2017
Poddavsnitt om varmbänk
I det här poddavsnittet pratas det om varmbänk. Är du i startgroparna för att odla i varmbänk i år? Då är avsnittet som klippt och skuret för dig. Sara Bäckmo från Skillnadens Trädgård har varje vinter anlagt en sk varmbänk. Det gör hon för att kunna odla fram bladgrönsaker och annat snabbväxande, tidigt på säsongen. Vill man…
Trädgårdskryssning med Farbror Grön mm
Följ med Farbror Grön på TRÄDGÅRDSKRYSSNING TILL ESTLAND 18-20 maj 2017 | Victoria, Tallinn Följ med på vår inspirerande trädgårdskryssning 2017. För sjätte året bjuder Svensk Trädgård in att besöka den populära växtmarknaden i Türi i Estland. Under resans gång kan du lyssna på personliga föredrag av Trädgårdsrikets Gunnel Carlson, Svensk trädgårds rådgivare Lise-Lott Björkman…
Vi sår och skördar varje årstid
Vi odlar varje årstid. Dels för att sprida ut arbetet över tid, dels för att kunna njuta av egenodlade ingredienser så ofta som möjligt. För oss är det näst intill omöjligt att bestämma när odlings-säsongen börjar och när den slutar. Sådd och skörd går om vartannat.
Poddavsnitt om att vinterså
I det här avsnittet pratar jag och Sara om allt vi vintersår och våra bästa tips hur du lyckas även om du inte har växthus. Sara berättar varför hon använder skruvdragare och skruv istället för borr och vi blir lite ställda över att vi båda två har en krydda som favoritgrönsak.
Ta sticklingar av vindruva
Att föröka plantor är något av det roligaste jag vet och i synnerhet att ta sticklingar från vindruva När man väl börjat att föröka växter på det här sättet är det näst intill omöjligt att sluta. Det fina med kråksången är att man får en exakt kopia av den växt man klippt ifrån. Vi har…
Förbättra jorden kontinuerligt
Odlar du på friland, i pallkragar eller i andra typer av stora lådor? I så fall behöver din jord kontinuerligt förbättras för att den ska hålla för många odlingssäsonger. En jord behöver tas om hand för att kunna leverera.
På middag hos Stefan Sundström
Att vara gäst på en påhittad middagsbjudning i TV, är en ganska märklig upplevelse. Men i detta fall känns det oerhört ärofyllt. Caféprogrammet Go’kväll i SVT har ett återkommande inslag. Min svärmor sitter bänkad varje fredag för att få se kvällens gäst duka upp en fiktiv middag med fyra tomma stolar och på varsin kortsida…
Poddavsnitt om misslyckad tomatskörd
Det värsta med potatisbladmögel är när det drabbar tomater. Möglet slår till så där skoningslöst när det är dags för skörd. Inte nog att man inte får någon skörd, man blir snuvad på den precis innan det är dags.
Jag sår mina frön och bygger miniväxthus på 2 minuter
Att bygga egna små minidrivhus är busenkelt. Så länge jag kan minnas har jag konstruerat dessa och fått en himla massa fina plantor. Här berättar jag hur jag gör.
Där allt en gång började
Det hände något stort redan första året jag började odla. Jag öppnade upp en intimitet till varandet, till det gröna, till naturen. Bortom människans snäva och påtvingande föreställningar. Jag halkade liksom in på ett bananskal i en djupare relation med naturen och den har fördjupats för varje år som gått.
Farbror Grön föreläser i Göteborg den 7 februari
Foto: Linda Eliasson Farbror Grön – Odla hela året och där du är! Vare sig du har en stor trädgård, kolonilott eller ett soligt fönster kan du odla dina egna grönsaker. Att vara självförsörjande på grödor kräver inte jättestora ytor. Viktigare är det att planera odlandet och optimera det. Johannes Wätterbäck bjuder på olika syrade…
Odla vitlök mitt i vintern
Det kanske låter märkligt men jag har svårt att tänka mig ett liv med för mycket vitlök, snarare tvärtom! Eftersom vi redan har planterat vitlök för skörd i juli i sex pallkragar i fyra olika odlingar kunde jag unna mig att plantera jättemånga klyftor på en begränsad yta för tidigare skörd. De här vitlökarna ska bli till…