Ta sticklingar av vindruva

Att föröka plantor är något av det roligaste jag vet och i synnerhet att ta sticklingar från vindruva När man väl börjat att föröka växter på det här sättet är det näst intill omöjligt att sluta. Det fina med kråksången är att man får en exakt kopia av den växt man klippt ifrån.

Vi har bara en sorts vindruva och det är en blå liten druva från Lettland som heter Zilga. Jag fick den av min pappa 1996. Får den mycket sol blir den otroligt söt och god med en svag blåbärsarom. I växthuset vid vår skogsträdgård finns vår moderplanta fortfarande kvar och den har lyckats bli både mor och mormor och gammelmormor till ett gäng nya plantor. I Västerås finns nu 5 plantor runt vårt hyreshus på olika ställen och resten av plantorna har jag bytt bort eller helt enkelt givit bort. I princip är det bara tre plantor som ger druvor då två av vindruvorna lever ett asketiskt liv i nordläge.

Rejäl skörd

I år, 2022 kunde vi skörda 14,3 kg välsmakande druvor från endast tre plantor. Att vi kunde skörda så pass mycket druvor beror nog allra mest på att jag han för de som brukar stjäla druvor i vår odling och att jag inte konstant beskär dem hårt utan att de får sticka iväg med många skott i olika riktningar. Jag lägger en video längst ner i inlägget då ni kan kika på när vi skördar och gör första steget i vår vintillverkning.



Ta sticklingarna


Den bästa tiden att ta sticklingar tycker jag är någon gång mellan 1 december och 1 februari. Anledningen till varför man tar sticklingarna den här tiden på året är att plantan vilar och inte ska börja blöda, pumpa ut mängder av sin sav och på det sätet torka och dö.  Detta har i och för sig aldrig hänt mig oavsett när jag klippt i vindruvorna vid andra tidpunkter men jag tar det säkra före det osäkra. Genom att ta sticklingarna nu så hinner de rota sig innan sommaren och planteras ut redan i år.

Vad är upp och vad är ned?

När man ska ta sticklingar kan man antingen ta en stickling från varje kvist eller flera från samma beroende på hur långa de är. Jag klipper av kvistarna strax under en knoppbildning. Det är viktigt att komma ihåg vad som är upp och ner på de sticklingar man tar, det är inte helt enkelt att se. Därför brukar jag klippa snittet längst ner snett och det uppe rakt, då minimerar jag att sätta dem upp och ned.

Se till att grenen lever

Verkar toppen torr och död klipper jag av den strax ovanför en knoppbildning så att jag ser att något grönt finns inuti stjälken, då kan det med lite tur bli två toppar. Det gröna vittnar om livskraft. Mina sticklingar brukar vara 30-40 cm långa. Jag placerar sticklingarna i en vattenfylld vas. Vasen kan placeras i ett ljust fönster eller under växtbelysning. Efter ungefär två månader brukar små rötter titta fram längs stjälkarna som befinner sig under vattnet.

Plantering av sticklingar till tillsammansodlingen vid vårt hyreshus.

Plantera i kruka

I maj är det dags att plantera sticklingarna i planteringsjord i skapligt stora krukor. Sedan avhärdar vi dem i vårt växthus ett par veckor och därefter ställer vi ut dem. Med avhärdning menas att de behöver vänja sig med utomhusklimatet, särskilt ljuset. Genom att låta plantorna till en början bara vara utomhus några timmar varje dag kommer de att anpassa sig på ett skonsamt sätt. Man kan också skugga sitt växthus med tex fiberduk så att plantorna skyddas mot solens starka ljus.

Få ner dem på rätt plats

Ungefär i augusti planterar vi vindruvsplantorna  där vi vill att de ska växa. Det går också bra att spara plantorna i krukorna en tid för att plantera dem vid senare tillfälle. Vi brukar då vara noga med att gräva ner krukorna (med plantorna i) i något friland för förvaring under vintermånaderna. På detta sätt förhindrar man att plantorna frystorkar. Sedan kan man plantera dem under våren eller sommaren.

Läs mer: Jordslå

Dessa baltiska druvor är surjordsdruvor, dvs de mår som bäst att bo i jord med lågt ph. Vill du att de ska få en så bra start som möjligt vid utplantering så ska du blanda ner en halv säck rhododendronjord där du planterar plantan,  men det är inte ett måste,  bara en välvillig försäkran att den ska trivas extra bra. Vi har både använt rhododendronjord och struntat i den med gott resultat.

Något att klättra mot


Eftersom vindruvor är klätterväxter behöver de något att klättra mot. Det kan vara en stadig spaljé, styprör, insidan av ett växthus eller liknande. De små plantorna brukar behöva hjälp med klättringen, så använd ett snöre och knyt försiktigt och löst kring växtstödet.

Lycka till

Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

3 svar till ”Ta sticklingar av vindruva”

  1. Kan man göra på samma sätt med olivträd? Har ett träd som skjuter stamskott förövrigt så är kronan död.

  2. Tror sorten heter Zilga.

  3. Profilbild för Maij Björklund
    Maij Björklund

    Vi fick druvor från skott år två. Har Zilga. Fungerar utmärkt att ta stickling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *