Din varukorg är för närvarande tom!
På middag hos Stefan Sundström
Att vara gäst på en påhittad middagsbjudning i TV, är en ganska märklig upplevelse. Men i detta fall känns det oerhört ärofyllt.
sina osynliga gäster och svärmor berättar ofta om dessa intressanta middagsbjudningar.
Men att vara hembjuden till Stefan på riktigt på middag för att få vara med i en provsmakning av hans syrade röror, går inte heller av för hackor. Troligen är jag den enda kring kvällens bord som faktiskt suttit vid hans köksbord på riktigt. Jag lovar mig själv att bjuda tillbaka. Min mustiga tomatsås ihop med egengjord gnocci tänker jag tillaga. Under vår middag hemma hos oss kommer jag att visa upp den fiskebok jag själv hittade i min pappas bokhylla och blev alldeles betagen av. Vidare läser jag gärna upp en rad intressanta citat ur mina favoritböcker om livsåskådning som vi sedan kan diskutera kring. Det där med att vi kanske ärvt egenskaper av våra mor- och farföräldrar vill jag gärna veta mer om. Och Stefan, ta med dig boken av Lena Andersson!
Hur kommer det sig då att vi funnit varandra och snabbt blivit vänner. Det hela började kanske med att Stefan började följa Farbror Grön på vår facebooksida och på instagram. Plötsligt såg vi Stefans namn bredvid gilla-symbolen på var och vartannat inlägg. Genom ett tidningsjobb på
Kloka Hem blev vi bjudna till ett evenemang i Katrineholm, Egen El, där Stefan har en stor tomatodling. Det var där, mitt ibland frodiga tomatplantor vi stötte ihop. Därefter har vi beskådat varandras odlingar, smakat varandras syrade röror, bytt fröer, fikat och pratat om allt från genus till livsåskådnig och däremellan en massa odling såklart.
I middagsinslaget i programmet Go’kväll berättade Stefan om mitt sätt att sticklingsföröka tomathybrider för att kunna övervintra dessa. Här är ett filmklipp om detta:
Jag och Stefan är också i planeringsstadiet av någon form av kursdag eller gemensam föreläsning om odling. Först och främst är vi såklart nyfikna på om det finns intresse där ute för ett sådant evenemang. Hör gärna av dig ifall du skulle vara intresserad av en dag med oss.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande grönsaker?”Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
- Bli av med dina fruktflugor!Under sensommaren och hösten dyker det upp bananflugor, fruktflugor i stort antal hos oss. Bekämpar man dem inte systematiskt förökar de sig lavinartat och du får leva ditt liv bland mängder av flygande och… Läs mer: Bli av med dina fruktflugor!
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Kommentarer
8 svar till ”På middag hos Stefan Sundström”
Tack för fina inspirerande tips! En fråga, du säger att tomaterna orkar bära frukt utan att tjuvas då att du gödslar mycket. Vad gödslar du med och hur mycket?
Jag använder i huvudsak ekologiskt gönsaksgödsel och ibland lite hönsgödsel också, pelleterat. Ca 80 gram till 10 liter jord vid odling utomhus i behållare.
Jag vill också tacka för inspiration! Men också fråga om marktäckning. Här skriver du att man kan täcka med gräsklipp från en äng. När ska man klippa den i så fall? Jag har avstått från det eftersom jag varit med om att frön från örter och blommor kommer in i odlingen.
Jag skulle gärna vilja lyssna på dig och Stefan!
Tack. Vad roligt att höra.
Så kul med inspirations med er. Intresserad av detta. Funderade på att boka in er här på min gård för föredrag om det skulle funka. Jag bor i Jämtland och har odlat mycket men senaste åren är det förädlingen som tagit all tid och jag har då köpt in det mesta av bär och grönsaker från lokala odlare.
Skulle med vilka lyssna på er. Jag missade din föreläsning i västerås sist 😭. Vill ha en ny chans. Lyssnar ofta på dig och Sara. Gillar er verkligen.
Så varför inte höra en till person att bli inspirerad av.Vi i Falköping skulle gärna lyssna på er .
Lämna ett svar