På middag hos Stefan Sundström

Att vara gäst på en påhittad middagsbjudning i TV, är en ganska märklig upplevelse. Men i detta fall känns det oerhört ärofyllt.

Caféprogrammet Go’kväll i SVT har ett återkommande inslag. Min svärmor sitter bänkad varje fredag för att få se kvällens gäst duka upp en fiktiv middag med fyra tomma stolar och på varsin kortsida sitter programledaren och programmets gäst. I tur och ordning får gästen presentera
sina osynliga gäster och svärmor berättar ofta om dessa intressanta middagsbjudningar.
Min nye odlarvän Stefan Sundström, som jag lärde känna i somras nästan av en slump, var i kväll dagens gäst. När vi träffades i förrgår, jag och Stefan, för att återigen byta frön på centralens café över en kopp kaffe berättade han om det stundande programmet och att han bjudit in mig på sin middag.
Klicka på bilden för att komma till programmet. Middagen startar vid ca 17:30.

 

Han framhäver tex att jag tänker så fritt och så stort om odling och att jag har roliga idéer när det gäller förökning av tomathybrider (se filmklipp nedan).
Visst känner jag mig mycket hedrad över att bli bjuden på Stefans hopfantiserade bjudning, med alla dessa oerhört intressanta bordsgrannar.
Men att vara hembjuden till Stefan på riktigt på middag för att få vara med i en provsmakning av hans syrade röror, går inte heller av för hackor. Troligen är jag den enda kring kvällens bord som faktiskt suttit vid hans köksbord på riktigt. Jag lovar mig själv att bjuda tillbaka. Min mustiga tomatsås ihop med egengjord gnocci tänker jag tillaga. Under vår middag hemma hos oss kommer jag att visa upp den fiskebok jag själv hittade i min pappas bokhylla och blev alldeles betagen av. Vidare läser jag gärna upp en rad intressanta citat ur mina favoritböcker om livsåskådning som vi sedan kan diskutera kring. Det där med att vi kanske ärvt egenskaper av våra mor- och farföräldrar vill jag gärna veta mer om. Och Stefan, ta med dig boken av Lena Andersson!

Hur kommer det sig då att vi funnit varandra och snabbt blivit vänner. Det hela började kanske med att Stefan började följa Farbror Grön på vår facebooksida och på instagram. Plötsligt såg vi Stefans namn bredvid gilla-symbolen på var och vartannat inlägg. Genom ett tidningsjobb på
Kloka Hem blev vi bjudna till ett evenemang i Katrineholm, Egen El, där Stefan har en stor tomatodling. Det var där, mitt ibland frodiga tomatplantor vi stötte ihop. Därefter har vi beskådat varandras odlingar, smakat varandras syrade röror, bytt fröer, fikat och pratat om allt från genus till livsåskådnig och däremellan en massa odling såklart.

I middagsinslaget i programmet Go’kväll berättade Stefan om mitt sätt att sticklingsföröka tomathybrider för att kunna övervintra dessa. Här är ett filmklipp om detta:

Jag och Stefan är också i planeringsstadiet av någon form av kursdag eller gemensam föreläsning om odling. Först och främst är vi såklart nyfikna på om det finns intresse där ute för ett sådant evenemang. Hör gärna av dig ifall du skulle vara intresserad av en dag med oss.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

8 svar till ”På middag hos Stefan Sundström”

 1. Tack för fina inspirerande tips! En fråga, du säger att tomaterna orkar bära frukt utan att tjuvas då att du gödslar mycket. Vad gödslar du med och hur mycket?

  1. Jag använder i huvudsak ekologiskt gönsaksgödsel och ibland lite hönsgödsel också, pelleterat. Ca 80 gram till 10 liter jord vid odling utomhus i behållare.

 2. Jag vill också tacka för inspiration! Men också fråga om marktäckning. Här skriver du att man kan täcka med gräsklipp från en äng. När ska man klippa den i så fall? Jag har avstått från det eftersom jag varit med om att frön från örter och blommor kommer in i odlingen.

 3. Jag skulle gärna vilja lyssna på dig och Stefan!

  1. Profilbild för Farbror Grön
   Farbror Grön

   Tack. Vad roligt att höra.

 4. Så kul med inspirations med er. Intresserad av detta. Funderade på att boka in er här på min gård för föredrag om det skulle funka. Jag bor i Jämtland och har odlat mycket men senaste åren är det förädlingen som tagit all tid och jag har då köpt in det mesta av bär och grönsaker från lokala odlare.

 5. Skulle med vilka lyssna på er. Jag missade din föreläsning i västerås sist 😭. Vill ha en ny chans. Lyssnar ofta på dig och Sara. Gillar er verkligen.
  Så varför inte höra en till person att bli inspirerad av.

 6. Profilbild för Marie Falköpings Trädgårdsförening
  Marie Falköpings Trädgårdsförening

  Vi i Falköping skulle gärna lyssna på er .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *