Din varukorg är för närvarande tom!
Vi sår och skördar varje årstid
Vi odlar varje årstid. Dels för att sprida ut arbetet över tid, dels för att kunna njuta av egenodlade ingredienser så ofta som möjligt. För oss är det näst intill omöjligt att bestämma när odlings-säsongen börjar och när den slutar. Sådd och skörd går om vartannat.
Men för att försöka ge en bra bild kan vi säga att odlandet påbörjas vid sen höst, sk höstsådd. Då är det dags för persilja, dill, vitlök, jordärtkocka, morot och palsternacka att direktsås på friland eller odlingslådor. Dessa ska sås så sent att det inte börjar gro. Sedan ligger de där i jorden och laddar för våren. Då är de redan vana vid klimatet utomhus och sätter igång när de själva vill. Genom höstsådd brukar man få en tidigare skörd. Under senhösten brukar det finnas kål att skörda och likaså kryddväxter, möjligtvis även rotselleri, majrova och purjolök om det finns några kvar.
När vintern är på gång på allvar förkultiverar vi särskilt långsamma chili inomhus. I växthuset vintersår vi olika kryddväxter som dill, gräslök, persilja, timjan, vinterkyndel. Rucola, sallat, kål och majrova fungerar också mycket bra för vintersådd. Med vintersådd, menar vi att så i plastbyttor, ställa dem utomhus med ett lager snö över och låta fröna i sin egen takt väckas frampå vårkanten. Vissa av växterna skördar vi så fort de vuxit upp en bit och andra planterar vi ut på lämplig plats i trädgården när våren är i full gång. Under vintern njuter vi att tidigare skörd som vi frusit in, torkat eller lagrat på annat sätt.
Vårsådd är den allra vanligaste formen av sådd. Den kan ske på flera sätt beroende på grödor och tillgång till odlingsplatser. På våra fönsterbrädor sås varmgroende växter, i växthuset sås grödor som gärna trivs i lite kallare klimat. När risk för frost är över kan mycket direktsås eller planteras ut. Rucola, sallat, kryddväxter brukar kunna skördas från vintersådden. Och snart kan rabarber skördas till paj, saft och sylt.
Under hela juni, juli (och möjligtvis någon vecka in i augusti) är det sommarsådd som gäller. Vi brukar se till att förkultivera några omgångar till av lite av varje. tex rödbetor, sallat, kryddväxter, rucola, och olika kålsorter som vi planterar ut när utrymme finns i trädgården. När potatisen och vitlöken är skördad brukar det finns mycket plats för sommarsådda grönsaker. Vissa snabbväxande växter så som rucola och dill sår flera omgångar. Under sommaren brukar det finnas mycket i trädgården att skörda och njuta av.
Att så och skörda året om kräver lite planering och eftertanke. Först och främst behöver man odla sådant som man tycker om och i lagom mängd. Det är lätt hänt att man sår för mycket och får en massa skörd av samma gröda samtidigt. Genom att sprida ut sådder, får man skörd under en längre tid. En del grödor tar kort tid på sig att bli skördeklara tex rucola, dill och sallat. Medan andra växter behöver lång tid på sig tex vitlök, rotselleri, chili och aubergine. Mer om att så vid olika tidpunkter under året och tips om hur man kan planera sitt odlande finns i vår odlingshandbok Alla fingrar gröna.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Tacosås – vi gör vår egna2012 testade vi att göra egen tacosås (salsa) för första gången. Resultatet blev bättre än vad vi hade kunnat ana och den köpta såsen bleknade vid första skeden i munnen. Vi har förstått… Läs mer: Tacosås – vi gör vår egna
- Vårblommande lökar – dags att beställaJösses, är det redan dags att beställa vårblommande lökar till vårens blomsterfägring? Absolut, nu är tiden inne! Är man ute i god tid hinner man få ner lökarna i tid, så att de… Läs mer: Vårblommande lökar – dags att beställa
- Är ni helt självhushållande på grönsaker?Är ni självhushållande på det mesta året om?” är en fråga vi ofta får, speciellt när någon tidning ska göra ett reportage om oss. Svaret blir både ja och nej. Man behöver inte… Läs mer: Är ni helt självhushållande på grönsaker?
- Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chiliDet är så roligt att odla kålrabbi, men ibland är det lite svårt att veta hur man ska använda grönsaken. Här kommer ett fantastiskt recept på en kålrabbisallad med asiatisk touch som Johannes… Läs mer: Kålrabbisallad med vitlök, salladslök och chili
- Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.Gratis föreläsning i Bergslagen! Snart har, jag Johannes, besökt samtliga kommuner i bergslagen (10 st) och pratat odling och inspirerat till självhushåll. Fantastiskt härligt att träffa er alla som har dykt upp. Tisdagen… Läs mer: Gratis föreläsning med Farbror Grön 10/9 i Smedjebacken och den 12/9 i Nora.
- Gör som vi om du gillar detGör som vi om du gillar det! Så här ser tomatsorten Sart roloise ut efter 2-3 veckor på fat i köket i rumstemperatur och normalt ljus. Bild 2, så här såg de ut… Läs mer: Gör som vi om du gillar det
- Stenhammar slottI slutet av augusti dök vi upp på Stenhammar slott utanför Flen och var med på evenemanget Världens musik och mat. Väl där dök både Hans majestät Konungen och Drottning Silvia upp. Det… Läs mer: Stenhammar slott
- Eget örtsaltAtt göra eget örtsalt är kanske det självhushållartips vi rekommenderar de flesta odlare att verkligen testa om man ännu inte gjort det. Att göra eget örtsalt är som att fånga odlingssäsongens smaker och… Läs mer: Eget örtsalt
Våra kommande evenemang 24/25
Augusti
- 24 Åmål (Glupsk på Dalsland)– föreläsning
- 25 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs
- 26 Rättvik (Stiftsgården) -föreläsning under en fortbildning
- 27 Ludvika (Cassels Grängesberg) – föreläsning
- 29 Surahammar (Folketshus) – föreläsning
September
- 3 Norberg (Teaterbiografen) – föreläsning
- 10 Smedjebacken (Folkets Hus) – föreläsning
- 12 Nora (Hagbyängars samlingssal) – föreläsning
- 26 Tumba (Bruksmuseet) – föreläsning
Oktober
- 1 Ryd (Biblioteket) – föreläsning
- 15 Kungsbacka -föreläsning
November
- 14 Jönköping – föreläsning (info kommer framöver)
- 17 Enköping (Blomsterlandet) – föreläsning
December
Våren 2025 (uppdateras löpande)
- 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
- 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
- 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.
Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:
Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck
Lämna ett svar