Poddavsnitt om att vinterså

I det här avsnittet pratar jag och Sara om allt vi vintersår och våra bästa tips hur du lyckas även om du inte har växthus. Sara berättar varför hon använder skruvdragare och skruv istället för borr och vi blir  lite ställda över att vi båda två har en krydda som favoritgrönsak.

Vad är vintersådd och vad det som är så märkvärdigt med det? Vintersådd handlar om att man sår sina grönsaksfrön kallt på vintern. Meningen är inte att fröna ska börja gro i minusgrader, det är det inga frön som gör. Tanken är att fröna ska gro när vintern övergår till vår och att de ska få komma igång när de själva tycker att det är dags. Vintersådd ger inte bara tidigare plantor utan också kraftigare och kompaktare växter utan att man behöver använda växtbelysning. Man behöver dessutom inte belamra sitt hem med lika många plantor inomhus och man slipper momentet med att avhärda dessa växter. Klicka gärna in på vårt inlägg ”Planera för vintersådd” .

Att vinterså har blivit en av de viktigaste teknikerna för vårt odlande. 70 % av alla grönsaks-plantor startar i våra kallväxthus någon gång i februari och för varje år hittar vi nya grönsaker som fungerar att vinterså. Vi älskar att vinterså!


Det här är avsnitt 5 i vår podcast Två odlare emellan som är ett samarbete mellan Farbror Grön och Skillnadens Trädgård. Varje vecka publicerar vi ett nytt avsnitt där vi samtalar om våra vedermödor i våra respektive grönsaksodlingar. Avsnitten sponsras av två företag varje vecka och vintersåddsavsnittet har Impecta fröhandel och Gjordnära tunnelväxthus  som sponsorer. Är du som företagare intresserad av att sponsra några avsnitt går det bra att höra av sig till mig johannes@farbrorgron.se.

För mer information kring vår podcast besök gärna www.tvaodlareemellan.se och följ oss gärna på facebook.

Här nedan kan ni titta på våra filmer om vintersådd. Den första handlar om hur man förkultiverar plantor i sträng kyla och den andra handlar om att så i större behållare för att skörda bladgrönt extremt tidigt på säsongen.

Johannes Wätterbäck

 


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *