Din varukorg är för närvarande tom!
Vi bryter ny mark i staden och odlar överallt

När jag är ute och föreläser brukar jag visa bilden ovan på vår tillsammansodling. Jag berättar då om hur många hundra tusentals platser det finns i Sverige som är snarlika vår. Alltså odlingsbar mark i perfekt läge för grönsaksodlingar. Hos oss, var det som det fortfarande är hos de flesta idag, gräsmattor, barrväxter och olika slags buskar. Perfekt om man vill att det ska vara lummigt, ordnat, vackert och lättskött för parkarbetarna som ska sköta om gårdarna.
Men vad var det som hände egentligen? Varför slutade vi att odla i staden, där vi bor? Blev det förknippat med något gammaldags? Fattigt? Eller är det så att vi helt enkelt har det för bra ställt? Vi som odlar här, odlar inte för att våra familjer ska överleva som många äldre generationer behövde göra, nej, vi odlar för att det är så underbart att vara där ute och se allt växa och få njuta av denna underbara smakrikedom.

Förra året fick vi bort den näst sista spireahäcken och blottade en slänt med en väldigt kraftig lerjord. Vi tog både bort buskarna samt deras rötter med hjälp av i princip alla verktyg vi hade och planterade 9 stora rabarberplantor av sorten Viktoria och fyllde på med nytt jordmaterial. Målet är att det ska finnas tillräckligt med rabarber till alla familjer som odlar i vår Tillsammansodling , till saft, sylt och paj.
Efter sex års odlande i tillsammansodlingen är det snart bara ätbara växter som växer kring vårt hus. Vad kan bli enklare än att plantera ätbara växter som är perenna där det förut bara stod buskar som kostade pengar för bostadsbolaget att sköta. De här rabarberna växer precis utanför vår port. När jag planterar så vattnar jag flera liter i varje planteringshål. Då vet jag att växten har tillräckligt med vatten i flera dagar. Innan vattningen har jag dessutom slängt ner en näve pelleterad hönsgödsel och en näve pelleterad grönsaksgödsel.
Våra senaste inlägg
- Stekta lila morötter med persilja och jordnötterVi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
- Rotselleri – skörda, lagra, lagaNär är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
- Möt oss på Nordiska Trädgårdar HöstNu är hösten på intåg och snart är det dags för höstens trädgårdsmässa Nordiska Trädgårdar Höst på Stockholmsmässan i Älvsjö. Vi kommer som vanligt hålla föredrag, prata odling i vår monter och sälja… Läs mer: Möt oss på Nordiska Trädgårdar Höst
- Potatisbladmögel – hur man räddar knölarnaPotatisbladmögel eller brunröta som det också kallas är ett gissel som kan drabba både potatis och tomater. Under alla år vi odlat har vi knappt haft några angrepp som verkligen skadat potatisarna –… Läs mer: Potatisbladmögel – hur man räddar knölarna
- Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakesoVi älskar sallad och olika typer av sallader! Ibland har vi dem som sidorätter och ibland som hel maträtt. Här har vi blandat till en sallad med vintersallat, gurka, zucchini och tomater. Till… Läs mer: Sallad med zucchini, vintersallat, tomat och basilikakeso
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar