Din varukorg är för närvarande tom!
Syrénsaft på Johannes vis

Vi har provat att göra saft av syrénblommor. En saft som vi aldrig tidigare smakat. Vi blev glatt överrraskade av den fräscha och friska smaken. Helt klart en ny favorit som kommer göras varje år när Syrénen blommar.
Ingredienser
90-100 syrènblomklasar typ vanlig lila bondsyrèn.4 kg socker
100 g citronsyra
4 st citroner
2 limefrukter
4l kokhett vatten
atamon
Gör så här: Koka upp vattnet. Ta bort den stora kvisten i varje blomklase, skiva citroner och lime tunt. Blanda syrén, citron, lime, socker och citronsyra i en stor bunke eller hink med lock. Häll över det kokande vattnet, rör om och täck hinken. Låt stå svalt i 3 dygn, sila av i silduk, koka upp, tillsätt atamon, låt svalna och tappa upp på atamonsköljda flaskor.
När saften är klar visar den en stark vacker färg. Om man förvarar saften i kylskåpet bevaras färgen bättre. I rumstemperatur avtar färgen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Förvara potatis
Att förvara, i synnerhet vinterförvara potatis kan vara en utmaning. Har man ingen jordkällare eller en potatislår stående i något dragit uthus får man tänka till och finna andra platser. Genom årens lopp… Läs mer: Förvara potatis - Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari
Vinterns Odlingskurs på Hälsans hus i Stockholm den 14/12 är fullbokad men vi har en ny i januari. Välkommen på Endagskurs & Odlingsdag på Hälsans Hus, Stockholm – 25 januari 2026 Januari är… Läs mer: Odlingskurs 14/ 12 Stockholm fullbokad – ny 25 januari - Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026
Välkommen till 2026 års odlarhelg på Färna Herrgård i Bergslagen där vi går på djupet i odlandets konst. Under odlingskursen på Färna Herrgård med Farbror Grön går vi på djupet i odlandet under… Läs mer: Välkommen på odlarhelg på Färna Herrgård 2026 - Gör egen buljong på dina rester
Många gånger kan man faktiskt sno ihop en grönsaksbuljong av bara farten, av lite skal, fula blad, några ledsamma rotfrukter och en och annan torkad lök. Gratismat utan någon större ansträngning och otroligt… Läs mer: Gör egen buljong på dina rester - Farbror Grön – Norrbottenturné
Under V 45 gör jag Johannes en Norrbottenturné och föreläser på 4 olika ställen i de riktigt höga zonerna. Den 3 november besöker jag biblioteket i Gällivare, den 4 november Folkets hus i… Läs mer: Farbror Grön – Norrbottenturné - Vi dukar upp för höstens fåglar
Vid den här tiden på året brukar vi börja tänka på våra flygande vänner, fåglarna. I ett samarbete med pippifoder.se berättar vi mer om årets fågelmat hos oss. Dessutom får du som läsare… Läs mer: Vi dukar upp för höstens fåglar - Stekta lila morötter med persilja och jordnötter
Vi älskar morötter! Något som är otroligt gott och kan ätas som en sidorätt eller mellanmål är stekta morotsskivor, toppade med persilja och jordnötter. Vi odlar ofta morötter, gärna i olika färger. I… Läs mer: Stekta lila morötter med persilja och jordnötter - Rotselleri – skörda, lagra, laga
När är det dags att skörda rotselleri och hur ska man lagra och tillaga den? Här kommer våra bästa tips. Under september växer rotsellerin som mest och i oktober är den redo att… Läs mer: Rotselleri – skörda, lagra, laga
Våra kommande evenemang 2025
September
- 6 Enköping (Drömparken) – föreläsning under Trädgårdsdagen
- 7 Västerås (Vallby friluftsmuseum) – föreläsning under Höstfesten
- 11 Kungsbacka (Vallda trädgårdstad) – föreläsning
- 25 Orust Henån (Kulturhuset Kajutan) – föreläsning
- 27 Linköping ( Huvudbiblioteket ) – föreläsning under beredskapsveckan
- 30 Västerås (Talarkväll I Thomaskyrkan) – föreläsning
Oktober
- 7 Vänersborg (Bibilioteket Gröna salen) – föreläsning
- 10-12 Stockholm, Älvsjö (Stockholmsmässan) – föreläsning, monter (21:36) och försäljning under Nordiska trädgårdar höstmässa. Fokus under mässan ligger på att odla kallt.
November ( Norrbottenturné)
- 3 Gällivare
- 4 Jokkmokk – föreläsning (mer info kommer)
- 5 Piteå – föreläsning (mer info kommer)
- 6 Luleå ( Fiolkets bio Royal) – föreläsning, köp din biljett på biletto, tryck här.
December
- 7 Göteborg (First hotel) – endagskurs
- 14 Stockholm( Hälsans hus) – endagskurs
Februari
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Listan fylls på kontinuerligt fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Syrénsaft på Johannes vis”
Jag gjorde ett liknande recept förra året:) Jag lade in mina flaskor saft i frysen och på så sätt kunde njuta av saften längre. Jättegod att blanda med bubbelvatten eller i bålen:)
Jättefina bilder ni har fått till:)Tack:) och tack för bra tips med bubbelvatten. Syrènsaften är verkligen fantastiskt god. Jag lät nästan alla mina flaskor stå i rumstemperatur i några dagar innan de placerades i källaren. Vilken chock vi fick när den vackra färgen försvann! Den är lika god men har inte kvar sin rödaktiga ton utan har blivit lite åt det gula hållet. Ett tips borde därför var att förvara den svalt, ja gärna i frysen eller färga den med lite röbetsavkok.
Kan jag göra samma sak med fläderblommor från min fläderbuske?
Absolut det är samma koncept, med hett vatten över blommorna, stå i fyra dagar med socker osv. Jag har dock aldrig testat med lime där, utan bara med citron. Här i Västerås har fläderblommorna inte börjat att slå ut än, så därav har jag inte hunnit att göra någon ännu och lägga ut ett recept. Men det kommer:)
Perfekt då ska jag testa ditt recept på mina fläderblommor. Fick tips om att ha lite gin i också 🙂
Spännande! Fast jag får samla blommor i 25 år för att få ihop till receptet på mitt träd…










Lämna ett svar