Din varukorg är för närvarande tom!
Syrénsaft på Johannes vis

Vi har provat att göra saft av syrénblommor. En saft som vi aldrig tidigare smakat. Vi blev glatt överrraskade av den fräscha och friska smaken. Helt klart en ny favorit som kommer göras varje år när Syrénen blommar.
Ingredienser
90-100 syrènblomklasar typ vanlig lila bondsyrèn.4 kg socker
100 g citronsyra
4 st citroner
2 limefrukter
4l kokhett vatten
atamon
Gör så här: Koka upp vattnet. Ta bort den stora kvisten i varje blomklase, skiva citroner och lime tunt. Blanda syrén, citron, lime, socker och citronsyra i en stor bunke eller hink med lock. Häll över det kokande vattnet, rör om och täck hinken. Låt stå svalt i 3 dygn, sila av i silduk, koka upp, tillsätt atamon, låt svalna och tappa upp på atamonsköljda flaskor.
När saften är klar visar den en stark vacker färg. Om man förvarar saften i kylskåpet bevaras färgen bättre. I rumstemperatur avtar färgen.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
6 svar till ”Syrénsaft på Johannes vis”
Jag gjorde ett liknande recept förra året:) Jag lade in mina flaskor saft i frysen och på så sätt kunde njuta av saften längre. Jättegod att blanda med bubbelvatten eller i bålen:)
Jättefina bilder ni har fått till:)Tack:) och tack för bra tips med bubbelvatten. Syrènsaften är verkligen fantastiskt god. Jag lät nästan alla mina flaskor stå i rumstemperatur i några dagar innan de placerades i källaren. Vilken chock vi fick när den vackra färgen försvann! Den är lika god men har inte kvar sin rödaktiga ton utan har blivit lite åt det gula hållet. Ett tips borde därför var att förvara den svalt, ja gärna i frysen eller färga den med lite röbetsavkok.
Kan jag göra samma sak med fläderblommor från min fläderbuske?
Absolut det är samma koncept, med hett vatten över blommorna, stå i fyra dagar med socker osv. Jag har dock aldrig testat med lime där, utan bara med citron. Här i Västerås har fläderblommorna inte börjat att slå ut än, så därav har jag inte hunnit att göra någon ännu och lägga ut ett recept. Men det kommer:)
Perfekt då ska jag testa ditt recept på mina fläderblommor. Fick tips om att ha lite gin i också 🙂
Spännande! Fast jag får samla blommor i 25 år för att få ihop till receptet på mitt träd…
Lämna ett svar