Din varukorg är för närvarande tom!
Stor upphöjd odlingsbädd med enkla medel
Den nya stora odlingsbädden vid skogsträdgården är nu helt klar. Vi har bara använt material som vi hade tillgängligt.
Gärdesgårdsstörarna är från staketet vi hade invid vägen. För några år sedan blev vi tvungna att ta bort det eftersom de börjat ruttna. Nu använder jag dem flitigt på flera sätt, vilket skymtas i bilden.
Ett användningsområde är som stöd för plankorna. Vi har med spett gjort hål i marken till störarna, så att de ska stå stadigt. Några andra störar är nerpetade i jorden för att verka som stöd för slingrande växter, som störbönor och sockerärtor. Efter min tid som ank- och gåsägare har jag haft rullar med kycklingnät. Det har jag nu virat runt störarna som extra klättringshjälp.
Som lite avgränsning för de olika planteringarna har vi lagt några störar ovanpå jorden. När det börjar spira ordentligt kommer vi att se avgränsningarna ändå och då är de kanske överflödiga.
Plankorna som kantar odlingsbädden har min pappa sågat upp i sitt sågverk. En av hans vänner köpte sågverket och frågade om vi kunde ta hand om det. Eftersom min pappa alltid har haft svårt att säga nej till maskiner av olika slag, har vi sedan några decennier egna plankor från träd på tomten. Inställningen på sågverket blev kanske inte så bra, för en hel del plankor är sneda eller koniska. Till en odlingsbädd på ojämnt underlag funkar de alldeles ypperligt.
Materialet i jorden består mestadels utav kompostjord och mängder med hopkrattade löv. För att få lite tyngd i jordmassan har vi tillsatt sandblandad jord från åkern på andra sidan vägen. För att få ett bra näringsinnehåll har vi tillsatt en hel del gödsel också, tex hönsgödsel och hästgödsel från grannen.
I bädden finns nu palsternacka, rödbetor, sallat, störbönor, sojabönor, sockerärtor, blåärtor, vita rädisor, några tomater och sått en sträng dill. Bara gurkan, kålen och zucchinin är kvar inomhus och i växthuset.
Nu håller jag tummarna för att det blir en bra odlingssäsong här i skogsträdgården.
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar