Din varukorg är för närvarande tom!
Snabbmarinerad morot till sushi

Att komponera nya ingredienser till vår hemgjorda sushi är ett äventyr. Vår marinerade morot till sushi kom att bli till ett egen alternativ till marinerad japansk rättika och vi blev förälskade i den från första stund.
Första gången jag åt japanska marinerade rättickor höll jag på att smälla av i denna fullkomliga smak och konsistens explosion. Herre min skapare vad jag tyckte att de var goda! De var liksom sötsyrliga och hade en flerstegskrispighet som kändes väldigt spännande, ni vet när man biter i något och det crunchar på flera nivåer efter varandra, i samma tugga. Samma krispighet har jag upplevt en gång när jag ätit sushi med jellyfisch på, alltså maneter. Tyvärr är dessa rättickor inte lätta att få tag på i Sverige, om man inte bor i de två största städerna och vet var man ska leta. Jag blev som brukligt tvungen att använda mitt minne i kombination med mina mest kreativa stunder och skapa något som påminde om detta mästerverk. Jag skapade sushimoroten.
Flera år senare har detta sushitillbehör ”snabbmarinerade morötter” kommit att bli mer eller mindre standard när jag lagar sushi, Jag kan inte leva utan dem. Morötterna är långt ifrån rättikorna både i konsistens och smak men de har givit mig ett vegetariskt, krispigt och smakrikt alternativ som både jag och familj tycker är underbart goda.

När grabben fyllde 10 i slutet av mars hade han svårt att bestämma sig för vad han ville ha till födelsedagsmiddag. Alternativen var hemgjord gnocchi eller sushi till middag. Det var en inre kamp på flera timmar innan sushin till slut kvalade in som vinnare. Självklart var moroten med både på och i bitarna. På bilden med sushibitarna syns också philadelfiaost, avokado, gurka samt vår egen sesamfrökrydda som vi blandar med takodlad Shiso perilla och Japansk bladmynta.
Ingredienser
4 – 6 normalstora morötter
0, 5 – 1 dl Japansk soja
0, 5 dl risvinäger
En nypa salt
1-3 msk socker
Gör så här: Dela först morötterna på längden så att du får två halva morötter. Skär sedan, även nu på längden, så att du får långa stavar av halvorna. En del stavar blir väldigt snygga och en del blir lite ojämna och tunna. Du kan använda alla. Lägg stavarna i en vid kastrull eller stekpanna och häll på alla andra ingredienser och rör om, vätskan ska täcka eller nästan stavarna. Koka upp och sjud morötterna på medelstarkvärme tills du tycker att konsistensen är fin. Det blir godast om de inte blir sönderkokta. Häll av spadet i en skål,det blir en fin dippsås, som ett sött komplement till sojan.
__________________________________
Vårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.
Våra senaste inlägg
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Snabbmarinerad morot till sushi”
[…] Recepttips: Nudelsoppa med pak choi, rädisa och morot, Sushi ”vegetarisk” göra själv, Snabbmarinerad morot till sushi […]
Lämna ett svar