Din varukorg är för närvarande tom!
November i grönsaksodlingen

Det är en mycket mild höst detta år. Fast vi börjar närma oss mitten av november har vi inte fått uppleva någon snö ännu, i alla fall inte i Västerås.
Det märks också i odlingen att mycket lever och frodas fortfarande. Vi har massor att skörda av ännu och vi kan se att vi är många odlare i vårt land som har stora mängder grönsaker kvar. Inte minst i vår trädgårdsgrupp ”Farbror Gröns trädgårdsland” får man ideligen glimtar av andras skördar i realtid.
Vi har pratat och skrivit så många gånger förut om att man ska städa varsamt i sin köksträdgård på höstkanten. Det finns så många grönsaksplantor som dels kan klara sig bra genom kalla temperaturer, men också de som tillsynes gett upp, men i själva verket visar sig vilja ge lite till av sig själva. Här nedan följer några glimtar av vad vi skördar nu.

Salladskål
Överlag är salladskål en ganska köldtålig växt och vi sår den på högsommaren för att kunna njuta av under senhösten. Den gröna varianten heter Granat och brukar bli härligt stor och frodig. Vissa år har vi kunnat skörda salladskål i december (odlingszon 2). Den röda salladskålen, Scarvita, är väldigt läcker i färgen och blir supersnygg i sallad. Dock blir den inte lika stor som den gröna och kommer troligtvis inte odlas hos oss någon mer gång.

Den röda spetskålen
I skogsträdgården kunde vi inte vattna särskilt mycket i år. Med minimalt med vatten i brunnen kunde kålen inte få så mycket den egentligen behövde. Men nu i november kan vi ändå skörda huvuden, om än lite mindre än andra år, men ändå precis lagom. Spetskålen heter Kalibos.

Fänkålsbarn
Vi hade många fänkålsplantor i år. Denna gick upp i blom och blev kvar i landet. Oftast när vi skördar fänkål brukar vi skära av knölen och lämna den nedersta delen av knölen kvar i jorden. Då brukar det utvecklas nya miniknölar. I år är nya skott påväg fast vi inte skurit av den ”gamla” knölen. Häftigt!

Rosenkål
Rosenkålen, Flower sprouts, är verkligen en favorit denna tid på året och under hela vintern. Vi skördar från stockarna fram till februari-mars. Rosenkål har samma växtsätt som brysselkål, dvs att det man vill skörda finns utmed stammen. Skillnaden mellan rosenkål och brysselkål är att rosenkålen inte bildar klotformade små huvuden, utan öppna blomliknande bladrosetter och att den inte är lika besk som brysselkålen. Bladrosetterna fräser vi helst i rapsolja och avnjuter i knaprigt skick. De blir så goda att det är svårt att sluta äta dem. Därför har vi ganska många plantor.

När man skördar rosenkålen bryter man bara av bladrosetterna. Det bästa är att bara skörda det man behöver och låta resten vara kvar på plantan. Men om man som vi, vill undvika att harar, dovhjort och rådjur kalasar på det, kan man plocka av och förvara svalt, gärna i kylskåp i en plastpåse med lite vatten i.

När vi åker mellan våra odlingar har vi ofta cykelkärra, cykelkorg, famnar eller bilen full med ätbart. I skogsträdgården får odlingen i princip klara sig helt på egen hand med enbart regnvatten efter augusti. En regnig höst som denna kan odlingen verkligen leverera mängder med ätbart. Och fast vi äter massvis med egenodlat till varje måltid blir bilen välfylld varje gång vi lämnar stugan.
Theres
Våra senaste inlägg
- Odla steg för steg – ärterAtt odla ärter är enkelt, roligt och väldigt givande. Dessutom är de en perfekt gröda för både nybörjaren och den mer erfarna odlare. Här berättar vi om hela odlarvägen från frö till skörd.… Läs mer: Odla steg för steg – ärter
- Arbetskläder att leva i – året om i trädgårdenDetta inlägg är gjort i samarbete med Operose. Vi har använt deras arbetskläder i många år och kan med handen på hjärtat säga att de är slitstarka, bekväma och fungerar året om i… Läs mer: Arbetskläder att leva i – året om i trädgården
- Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025Äntligen är det dags att kliva ut i världen och bli mer utåtriktad rent fysiskt. Under 14 år har vi, främst jag Johannes, rest land och rike, ja i hela Norden runt och… Läs mer: Föreläsningar, evenemang och kurser hösten 2025
- Paprika – skörda, lagra, lagaFå ut mer av din paprikaskörd. Här får du tips om hur du skördar paprika, lagrar frukterna på bästa sätt och använder paprikan i matlagningen. Varje år odlar vi paprika. Det är verkligen… Läs mer: Paprika – skörda, lagra, laga
- Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som viNu är det dags att fundera på vilka blomsterlökar som ska pryda våren och sommaren 2026. Sorter, form, färg och inte minst om man får ha dem ifred är aspekter väl värda att… Läs mer: Dags för blomsterlökar men gör inte samma misstag som vi
- Odla steg för steg – vintersallatNu är det dags att så vintersallat – den lilla, tåliga sallaten som klarar kylan och ger fräscha gröna blad hela vintern. Med sin milda, nötiga smak och rosiga ton är den en… Läs mer: Odla steg för steg – vintersallat
- Vi plockar tomaterna grönaUnder sommar och höst pratas det mycket om tomater i odlarforum. En vanlig fråga som dyker upp, när vi visar våra skördar, är varför vi ofta plockar tomaterna gröna. Myten om solmogna tomater… Läs mer: Vi plockar tomaterna gröna
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar