Lagra äpplen – så håller de länge

En skål svenska äpplen som doftar ljuvligt!

Vi älskar svenska äpplen och vill njuta av dem länge. Problemet när man bor i staden, som vi gör den mesta av tiden, är att vi saknar stora utrymmen med sval temperatur, typ jordkällare eller svalt skafferi. Det vi däremot har är ett kylskåp i vår odlingskällare, där vi med lite vilja och fantasi lyckas få in ett par kilo äpplen för förvaring. Men det är noga att det är rätt äpplen som hamnar där.

Lagra äpplen länge

När jag var liten fick jag gång på gång höra från min far om ett fantastiskt äppelminne. Hur min morfar och mormor varsamt plockade ner sin älskade Gravensteiner-äpplen för att lagra dem i lillstugan. Efter att de plockat äpplena ett och ett rullade de in varje enskilt äpple i tidningspapper och la dem försiktigt i stora lådor. Lillstugan var ett ouppvärmt litet uthus och äpplena höll sig fina fram till november. Sedan fick de resa med bil till staden och lagras i det kalla skafferiet fram till jul. Gravensteiner-äpplet är ett väldigt aromatiskt äpple som doftar himmelskt och det var en av aspekterna min pappa lyfte fram, hur underbart det var att gå in i lillstugan och spärra upp näsborrarna och fylla lungorna med ett andetag äpple.

Berättelser som öppnar upp

Den här romantiska och sinnliga berättelsen, som har berättats för mig vid ett antal tillfällen, fick även mina ögon att glittra på samma sätt som min fars. Det här är en av alla berättelser som jag vuxit upp med och som har öppnat upp världen för mig, gjort den så magisk och levande som jag anser och tycker att den är. Den har likt många andra berättelser i mitt liv givit näring till mina drömmar om att vara självhushållande samt innehållit handfasta råd och tips.

Välj ut de absolut finaste äpplena, det ska inte finns några skavanker på dem.
Packa varsamt

Ska man långtidslagra höst- och vinteräpplen under höst och vinter brukar vi plocka dem någon gång i oktober, november. Det är viktigt att man väjer ut de äpplen som är allra finast och som sitter kvar på träden. Det ska inte finnas några synliga angrepp, inga stötskador eller andra märken. När de allra finaste äpplena är utvalda är det dags att packa dem. Jag rullar varje enskilt äpple i en enskild tidningssida och packar dem så att de ligger löst mot varandra i en låda. Sedan tar jag mig ner till odingskällaren där vi har ett kylskåp och ställer lådan där. De sorter vi lagrar i år är Åkerö, Aroma, Melon och Sköldingeäpple. Det är våra odlarvänner Karin, Börje och Annika som berikat oss med sitt överflöd i år. Våra egna träd har inte börjat att ge så rikliga skördar ännu.

Johannes Wätterbäck


Missa inte våra nya inlägg! Fyll i din mailadress nedan så skickas en notis till din mail varje gång vi publicerar ett nytt inlägg.

MISSA INTE NÄR VI PUBLICERAR NYA INLÄGG!

Fyll i din mailadress så skickar vi en mailnotis när nya inlägg publicerats.


Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *