Rödbetspizza med pesto och fetaost

Rödbetspizza

När vi gör egen pizza tycker vi det är spännande att göra lite olika fyllningar. Rödbeta ihop med pesto är en fin kombination.

Vår son som i vanliga fall är ganska tveksam till rödbeta, men älskar pesto,  äter denna pizza med mycket god aptit.

Ingredienser till 4 portioner/pizzor
Deg
  • 50g jäst
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • ½ dl olivolja
  • 3 dl vatten
  • 7-9 dl vetemjöl special
Fyllning
  • 4-6 rödbetor
  • 1 sats pesto med parmesan (alt en burk på 150-200g)
  • 1/2 -1 dl olivolja
  • 1/2 dl balsamico
  • örtsalt
  • 150 gr fetaost
  • 1/2- 1 dl solroskärnor
  • ev rucola

Gör så här: Smula jästen och värm vattnet till fingervarm temperatur. Häll vattnet över jästen och rör om till all jäst har löst sig. Strö över socker och salt och häll i olivoljan. Häll i mjölet och arbeta tills degen är fast och fin. Låt jäsa minst 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.

Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg.

Dela degen i fyra delar och kavla ut till så stor pizzor som möjligt. Gör man dem ovala kan två pizzor få plats på samma plåt.

Skala och skär rödbetorna i supertunna skivor. Använd mandolin om du har. Bred ut ungefär 2 msk pesto över varje pizza. Snåla inte med peston, för då kan hela pizzan bli ganska torr och tråkigt. Lägg sedan rödbetskivor över pizzabottnen. Tänk skivor utav 1-1,5 rödbeta till en pizza. Stänk över olivolja och balsamico. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten efter 10 minuter och smula över fetaosten och strö över solrosfröna. Låt edan pizzorna var i ugnen tills fetaosten fått lite färg. Beroende på hur tjocka rödbetsskivorna är kan gräddningstiden förändras. Känn på rödbetsskivorna ifall de är mjuka, innan du serverar pizzorna. Garnera gärna med rucola.

Till denna rödbetspizza brukar vi nästan alltid servera en vitkålssallad.

Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

2 svar till ”Rödbetspizza med pesto och fetaost”

  1. Profilbild för Sofia Bengtsson
    Sofia Bengtsson

    Jättegod pizza! Skördade polkarandig beta innan hård frost och hyvlade tunt med mandolin – Vackert! Mycket pesto och både svamp och grön paprika samt mozzarella och feta och parmesan. Lite chiliolja…perfekt!
    Rolig ny ”vit” pizza – sååå gott!
    Plus för degen som blev riktigt bra.

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Så roligt att höra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *