Din varukorg är för närvarande tom!
Rödbetspizza med pesto och fetaost

När vi gör egen pizza tycker vi det är spännande att göra lite olika fyllningar. Rödbeta ihop med pesto är en fin kombination.
Vår son som i vanliga fall är ganska tveksam till rödbeta, men älskar pesto, äter denna pizza med mycket god aptit.
Ingredienser till 4 portioner/pizzor
Deg
- 50g jäst
- 2 tsk socker
- 1 tsk salt
- ½ dl olivolja
- 3 dl vatten
- 7-9 dl vetemjöl special
Fyllning
- 4-6 rödbetor
- 1 sats pesto med parmesan (alt en burk på 150-200g)
- 1/2 -1 dl olivolja
- 1/2 dl balsamico
- örtsalt
- 150 gr fetaost
- 1/2- 1 dl solroskärnor
- ev rucola
Gör så här: Smula jästen och värm vattnet till fingervarm temperatur. Häll vattnet över jästen och rör om till all jäst har löst sig. Strö över socker och salt och häll i olivoljan. Häll i mjölet och arbeta tills degen är fast och fin. Låt jäsa minst 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg.
Dela degen i fyra delar och kavla ut till så stor pizzor som möjligt. Gör man dem ovala kan två pizzor få plats på samma plåt.
Skala och skär rödbetorna i supertunna skivor. Använd mandolin om du har. Bred ut ungefär 2 msk pesto över varje pizza. Snåla inte med peston, för då kan hela pizzan bli ganska torr och tråkigt. Lägg sedan rödbetskivor över pizzabottnen. Tänk skivor utav 1-1,5 rödbeta till en pizza. Stänk över olivolja och balsamico. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten efter 10 minuter och smula över fetaosten och strö över solrosfröna. Låt edan pizzorna var i ugnen tills fetaosten fått lite färg. Beroende på hur tjocka rödbetsskivorna är kan gräddningstiden förändras. Känn på rödbetsskivorna ifall de är mjuka, innan du serverar pizzorna. Garnera gärna med rucola.
Till denna rödbetspizza brukar vi nästan alltid servera en vitkålssallad.
Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Så tar du sommarsticklingar av vindruvaVindruva kan förökas med sticklingar vid två tillfällen – vintertid från de vedartade grenarna, och sommartid från färska årsskott. Sommaren är en utmärkt tid att ta sticklingar, särskilt när plantorna breder ut sig… Läs mer: Så tar du sommarsticklingar av vindruva
- Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!Visst kan man sätta potatis efter potatis. Så snart man har skördat ett parti knölar, på friland, i pallkrage eller i hink, kan man sätta en ny omgång med knölar på samma plats.… Läs mer: Sätta potatis efter potatis – två skördar på samma plats!
- Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNixSedan flera år tillbaka bekämpar och förebygger vi angrepp av skadedjur med hjälp av MyrNIX. MyrNIX är ett pulveriserat kiselgur, en bergart bestående av kiseldioxid. Produkten är helt giftfri och kan användas både… Läs mer: Bekämpa och förebygg skadedjur med MyrNix
- Hjälp – broccolin blommar!Det kan kännas som en stor besvikelse om man upptäcker att broccolin blommar. Här berättar vi om hur du kan undvika blomning och vad du ska göra om blomningen redan är ett faktum.… Läs mer: Hjälp – broccolin blommar!
- Falafel med broccoli, persilja och korianderVi brukar göra supergod falafel på vår egenodlade broccoli som hela familjen äter med glädje. I år testar vi detta recept på ett nytt sätt. I stället för att fritera de underbara skapelserna… Läs mer: Falafel med broccoli, persilja och koriander
- Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!Vi har odlat purjolök i flera år – och vi vet hur det känns när plantorna ser ut som tanig gräslök mitt i sommaren. Men det finns en anledning till varför det är… Läs mer: Växer purjolöken dåligt? Misströsta inte!
- Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!Nu när rabarbern är som allra finast är det ett perfekt tillfälle att skörda och frysa in rabarber. Att ha färdigskuren rabarber i frysen är guld värt när suget efter en rabarberpaj, rabarberlemonad… Läs mer: Frysa in rabarber – enkelt, smart och gott!
- 32 grönsaker att sommarsåUnder sommaren passar vi på att sommarså många nya växter – sådana som vi hoppas kunna skörda under hösten och vintern. Ofta får dessa växter växa på platser där vi nyligen har skördat… Läs mer: 32 grönsaker att sommarså
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
2 svar till ”Rödbetspizza med pesto och fetaost”
Jättegod pizza! Skördade polkarandig beta innan hård frost och hyvlade tunt med mandolin – Vackert! Mycket pesto och både svamp och grön paprika samt mozzarella och feta och parmesan. Lite chiliolja…perfekt!
Rolig ny ”vit” pizza – sååå gott!
Plus för degen som blev riktigt bra.Så roligt att höra!
Lämna ett svar