När vi gör egen pizza tycker vi det är spännande att göra lite olika fyllningar. Rödbeta ihop med pesto är en fin kombination.
Vår son som i vanliga fall är ganska tveksam till rödbeta, men älskar pesto, äter denna pizza med mycket god aptit.
Ingredienser till 4 portioner/pizzor
Deg
- 50g jäst
- 2 tsk socker
- 1 tsk salt
- ½ dl olivolja
- 3 dl vatten
- 7-9 dl vetemjöl special
Fyllning
- 4-6 rödbetor
- 1 sats pesto med parmesan (alt en burk på 150-200g)
- 1/2 -1 dl olivolja
- 1/2 dl balsamico
- örtsalt
- 150 gr fetaost
- 1/2- 1 dl solroskärnor
- ev rucola
Gör så här: Smula jästen och värm vattnet till fingervarm temperatur. Häll vattnet över jästen och rör om till all jäst har löst sig. Strö över socker och salt och häll i olivoljan. Häll i mjölet och arbeta tills degen är fast och fin. Låt jäsa minst 30 minuter under bakduk. Sätt ugnen på 250 grader.
Rosta solrosfröna i en torr stekpanna tills de fått en gyllenbrun färg.
Dela degen i fyra delar och kavla ut till så stor pizzor som möjligt. Gör man dem ovala kan två pizzor få plats på samma plåt.
Skala och skär rödbetorna i supertunna skivor. Använd mandolin om du har. Bred ut ungefär 2 msk pesto över varje pizza. Snåla inte med peston, för då kan hela pizzan bli ganska torr och tråkigt. Lägg sedan rödbetskivor över pizzabottnen. Tänk skivor utav 1-1,5 rödbeta till en pizza. Stänk över olivolja och balsamico. Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Ta ut plåten efter 10 minuter och smula över fetaosten och strö över solrosfröna. Låt edan pizzorna var i ugnen tills fetaosten fått lite färg. Beroende på hur tjocka rödbetsskivorna är kan gräddningstiden förändras. Känn på rödbetsskivorna ifall de är mjuka, innan du serverar pizzorna. Garnera gärna med rucola.
Till denna rödbetspizza brukar vi nästan alltid servera en vitkålssallad.
Theres Lundén
Lämna ett svar