Därför halshugger jag mina tomatplantor

Klipp dina tomater
En låg tomater med flera toppar ger större skörd än en hög med bara en topp.
Halshugga tomatplantor

Jag tuktar dem hårt och jag gör det för att det ger så bra resultat, det är därför jag halshugger mina tomater. välkommen att läsa hur jag går till väga när jag ska halshugga tomatplantor.

 26 års odlande av tomater
Jag har odlat tomater varje år sedan jag började odla för 26 år sedan. Jag vill verkligen inte påstå att jag kan allt om denna gröda, men jag känner mig ganska trygg med att odla den. Vi har haft våra duster genom åren och jag har stundtals verkligen kämpat med att lyckas hela vägen från frö till färdig skörd. Ibland har jag inte lyckats. Jag har drabbats av sjukdomar, skadedjur, dödat plantor på grund av dålig odlingskunskap och ibland av ren och skär slapphet. Det finns ett tidigare inlägg som heter ”Mina värsta tomatproblem” om ni vill ta del av denna stundtals problemfyllda odlarresa.
Jag rekommenderar att du klipper ovanför andra eller tredje bladparet.
Halshugga tomater
Det jag tänker berätta om nu är hur och varför man halshugger tomater och vilka effekter det ger. Tycker du att begreppet känns lite väl grovt och dramatiskt? Jag håller med! Men eftersom jag började använda det här uttrycket för flera år sedan har det blivit ganska inarbetat, därför fortsätter jag använda det. Kanske skulle en mer korrekt definition vara  ”sågning vid fotknölarna”. Men även det begreppet ger fantasin ganska fritt spelrum om vad det handlar om. Den mänskliga hjärnan är fantastisk på att tolka både det skrivna ordet och det vi kallar för verklighet. En fråga jag ofta får är om man kan klippa alla slags tomater. Busk, växthus, höga och låga, jag har testat att klippa alla sorter och det fungerar bra.
Vidareutvecklingen
Det dröjde inte lång tid förrän jag förstod att jag hade flera gåvor framför mig när jag klippte i mina tomatplantor. En ny topp som skulle bli en ny planta och en kruka med en planta med avklippt topp.  En planta kan ge två plantor, så smidigt! Då behöver man ju inte så så många frön tänkte jag. Nu för tiden har krukan med avklippt topp blivit min favorit och den planta jag eftertraktar allra mest. Jag till och med slänger toppar nu för tiden när jag har för många. Fördelen med plantan som blir kvar är att den redan har ett utvecklat rotsystem, den kommer skjuta tjuvskott som bildar flera toppar och flera toppar från samma grundstam ger större skörd.

Var ska man klippa?

För att vara helt på den säkra sidan klipper jag ovanför det andra eller tredje bladparet. Då kommer det med stor sannolikhet bildas en ny topp av ett tjuvskott i varje bladveck, två eller tre stycken. Man kan även klippa ovanför det första bladvecket, men då blir det bara en ny topp och  oftast vill jag ha mer än så. Känner du att det räcker att göra en ny planta av en befintlig och att den befintliga plantan bara behöver ha en topp, då kan du gott och väl klippa ovanför det första bladparet.

Tre olika sorts plantor 1 en ordinär 2 en avklippt och 3 en topp som bildar en ny planta
Tre olika sorters plantor

Jag delar in tomatplantor i tre varianter. Den första är en ordinär planta som jag inte klippt i och sådana använder jag fortfarande ibland men den var vanligare i mina odlingar de första 10 åren.

Ordinär planta: Den första plantan på bilden är  sådd från frö och är inte ursprungligen en stickling. Den har heller inte kapats. Sådden är gjord antingen inomhus eller i vårt kallväxthus. Jo det går att så tomater kallt och nej skörden blir inte skadad eller sen. Alla som haft tomater som ogräs i komposten vet att det är fysiskt möjligt att tomater kan börja växa i kall miljö.

Halshuggen planta: Det är en avklippt planta som jag klippt ovanför det tredje bladparet. Den plantan kommer ge flera nya toppar och det tycker jag är superbra! Två toppar = dubbelt så stor skörd. Tre toppar = tre gånger så stor skörd! Fyra toppar…. Jo det är sant! Jag låter fyra toppar bildas av tjuvar på våra tomater som ska odlas inomhus och även ibland utomhus uppe på taket. Då gäller det såklart att plantorna har gott om näring så att de orkar producera frukter.

Den största andelen av våra tomatplantor planteras på vår takodling i hinkar eller odlingslådor med växtstöd. Stöden är inte så höga, så därför vill jag gärna att plantorna är så kompakta som möjligt. Genom att halshugga plantor, blir plantorna lägre. Planterar man ner plantorna så djupt som möjligt vid varje omplantering blir plantorna också mer kompakta. Kombinerar man båda förfaringssätten med rikligt med ljus får man till riktigt bra plantor. Överlag tycker jag att höga plantor är bökiga att handskas med.

En topp: Att klippa av en topp eller ett sidoskott från en tomatplanta är ett smart sätt om man vill ha en exakt likadan planta från en annan planta. Till en början gjorde jag enbart så här för att få fler plantor. Idag gör jag så också, jag gillar att ha många plantor. Men oftast handlar det om att jag vill ha en planta som den andra plantan, en låg med flera toppar på.

Fastna inte i teorier

Jag vill inte att mitt odlande ska vara antingen eller. Eller att jag odlar enligt en enda odlingsteknik och struntar i andra. Jag försöker vara öppen inför att man faktiskt kan göra på flera sätt samtidigt och hoppas innerligt att du som läser känner att det genomsyrar vårt arbete, att vi inte dömmer ut utan tillför.

Min grundtanke med halshuggning

Min grundtanke med att kapa tomater var att klippa av en topp från en för lång planta så att jag kunde börja om med en ny planta med denna toppstickling. Denna procedur fungerar riktigt bra om du vill göra flera plantor från en planta. I mitt fall var jag ute efter att få en ny lägre planta genom att klippa av och frisera toppen till lämplig längd, ca 10, 20 cm. Toppen rotas direkt efter klippet i antingen såjord eller i ett högt glas vatten och det tar ca 10 dagar innan denna topp / stickling utvecklat rötter och är färdig att flytta in i en kruka med planteringsjord.

Klipp blommorna

Som ni ser på bilden klipper jag bort blommorna på sticklingen, då dessa blommor oftast inte kommer producera några frukter. Jag vill hellre att plantan ska satsa på att bilda rötter istället för att blomma. På just den här sticklingen kan ni se att toppen bildas i ett bladveck mellan ett blad och blomklase. Det gäller att klippa rätt. Så att man inte tror att toppen är en tjuv som ska klippas bort och att blomklasarna är själva toppen. Råkar man klippa bort toppanlaget i detta skeende ( vilket även hänt mig). Är det bara att kasta den och ta en ny topp.

Planteringen

Att plantera en avklippt planta med 2-4 toppar är en särdeles god investering. Oavsett om du ska odla tomatplantan inomhus, på ett gynnsamt frilandsläge, pallkrage eller i ett växthus. Just den här plantan kommer producera, eftersom jag gödslat jorden väl, mer frukter än man vanligtvis är van vid. Sorten heter Tiny tim och den är planterad i en kruka som rymmer mellan 5- 7 liter jord. I krukan har jag också blandat i pelletterat hönsgödsel och pelletterat grönsaksgödsel,  ca 50g av vardera. Jag blandar runt gödslet i den nedre tredjedelen av krukan så att tomatplantan hittar näringen efter ett tag. Du vet väl att planteringsjord bara innehåller näring för tre veckor. Om du ska odla grönsaker i planteringsjord så måste du tillskottsgödsla på något sätt. Glöm inte att du behöver pollinera en tomatplanta som ska växa inomhus.

Det kommer snart en inlägg om hur man odlar tomater i ett österfönster utan växtbelysning. Och hur man skördar 400 coktailtomater mellan maj – november. Då går jag igenom hela proceduren steg för steg.

Johannes Wätterbäck

__________________________________

Odlingskurs med Farbror Grön på Hedenlunda slottVårens andra odlingskurs
Den 10 – 11 maj, Kristi Himmelsfärd, finns möjlighet för dig som är odlingsintresserad att komma till Hedenlunda Slott mitt i hjärtat av Södermanland och inspireras Johannes Wätterbäck och Theres Lundén (Farbror Grön). I priset ingår fika, två luncher, en tre rätters middag, frukost, övernattning i enkel- eller dubbelrum, inträde till SPA och odlingskurs.

För mer info…

Leave a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

elva − sju =

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta:
Farbror Grön

FREE
VIEW