Vi sår tomaterna kallt!

Kallså tomaterna!

Vi sår tomaterna kallt nu för tiden! Ja, inte de vi odlar inomhus i våra fönster för tidig skörd, utan de vi tänker odla utomhus i hinkar och behållare. En del blir lite häpna och förvånade över att vi sår tomater kallt men många får upp minnen av små tomater från komposter under våren och fattar direkt. Jaha, man kan göra det mer kontrollerat?

Idag den 9 mars är det tomatens dag, vad kan då passa bättre än att berätta om ett tomatförfarande som har förenklat vårt odlande enormt, det vill säda att förodla dem kallt. Vill du läsa mer om tomater ska du trycka HÄR så kommer du in i tomatens rike på farbrorgron,se, vi har hysteriskt många artiklar om tomat, eller kärleksäpple som denna frukt också kallas.

Läs mer om hur vi odlar tomater inomhus: Odla tomater inomhus utan belysning – hur man går tillväga, Odla egna tomater inomhus – steg för steg

Vårt odlande, och framför allt mitt (Johannes), handlar hela tiden om att testa nya vägar och samtidigt försöka se vad som händer i naturen, i de naturliga processerna. Efter 32 års odlande har jag förstått att det är mitt sätt att vara i världen och det sätt jag tycker är roligast och intressant att vara på. Jag låter glädjen och kreativiteten styra, min enda insats är att jag kan misslyckas och jag tycker att det verkligen är så värt att ta den risken. Inte nog med att vi sår tomaterna kallt, bladar inte av dem, låter tjuvar bilda parallella skott, hjälper till med pollineringen för hand och plockar av frukter innan de hunnit mogna på plantan. Mer om allt detta i andra kommande inlägg.

Läs mer om hur vi hanterar tomater: Hur får man tomaterna att mogna snabbare?, Pistillröta på tomater – troliga orsaker och förslag på åtgärder, Varför får mina tomater så få frukter?

Kylan visade oss vägen

Kanske kan man få för sig att jag håller på och trotsar när jag går på upptäcksfärd. Likt en Pippi Långstrump som hela tiden gör på sitt sätt och känner sig instängd och begränsad av allt för många regler. Kanske ligger det även lite sanning i detta, jag blir ofta provocerad av att höra att ”så här ska man göra” utan att samtidigt få en rimlig förklaring. Väldigt få vattentäta skott inom odlandet har visat sig hålla måttet till 100%, det droppar nästan alltid in lite vatten där man minst anar det och där i läckaget finns det möjligheter att upptäcka.

Regler och vedertagna sanningar måste utforskas och testas, jag litar inte på att de till stämmer. Jag vill verkligen veta saker på riktigt och att pröva och testa mig fram på egen hand, det är ju så spännande och det gör ju livet så levande! Allt vi skriver och rekommenderar på våra plattformar bygger på vår egen erfarenhet, vi vill att det vi berättar för er ska vara 100% upplevt av oss, först då är det verkligen sant, i alla fall för oss.

Sådden och jorden till sådd

Vi sår oftast tomaterna i askar från livsmedelsaffärerna. De håller fukten bättre än små pluggboxar och mindre krukor! Vi strör ut fröna över ytan för att sedan strössla några mm jord ovanpå. Oftast brukar vi vattna sådderna underifrån genom att ställa ner byttorna i odlingstråg som vi dessförinnan hällt vatten i. På det sättet suger jorden åt sig rejält med vatten och torkar inte så lätt ut den första tiden. En annan aspekt är att vi inte stökar om bland fröna genom att vattna ovanifrån precis efter sådd. Skulle det vara så att vi har rejält med snö vid såtillfället slänger vi på ett par dm snö ovanpå sådderna vid den första vattningen, istället för vatten, för att det blir enklast så.

Löpande vattning

Sedan placerar vi sådderna på odlingsbrickor i växthuset, ofta sådana med kapilärmattor i och tittar till dem ett par gånger i veckan. När vi löpande vattnar häller vi antingen vatten i odlingsbrickorna eller så vattnar vi ovanifrån med strilmustycke med en vattenkanna.

Kallså tomaterna i planteringsjord.

Oekologisk planteringsjord

Sedan flera år tillbaka har vi struntat i att använda såjord. Det är mycket smidigare att använda planteringsjord, det blir lika bra om inte bättre och dessutom slipper man köpa på sig ytterligare en helt onödig produkt (nu för tiden finns det till och med gödslad såjord, så jävla dumt). Se till att den planteringsjord du köper på dig är helt fri från bekämpningsmedel som innehåller pyralider. Många av våra växter, i synnerhet tomat, är superkänsliga för pyralidrester och blir missbildade i bästa fall om de kommer i kontakt med sådana rester, även om pyraliderna ligger under gränsvärdet för vad som är tillåtet. Enklast undviker man pyralider genom att använda oekologiska produkter som inte innehåller kompostrester eller gödsel från olika djur eller rester från livsmedelsframställning.

KRAV-märket eller om det står att en produkt är ekologisk betyder i dagsläget inte mycket, snarare att det finns en risk för att dessa produkter kan innehålla spår av gifter. Galet? Ja, det är väl bara förnamnet! Men det står faktiskt att produkterna är godkända för krav eller ekologisk odling, det i sig betyder inte att produkterna är KRAV-märkta eller ekologiska. Jag ringde upp KRAV och fick det bekräftat, att produkterna med KRAV-märket inte är ekologiska men får användas till ekologisk odling. De kan innehålla restprodukter från konventionellt jordbruk. Smart va? Nja!

Här kan ni läsa mer om gifterna/ pyralider: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi? och här kan ni läsa mer om så och planteringsjord Behöver man så i såjord?

Leva on the edge

Vi har sått tomater kallt i flera år nu ( sedan 2014) och med riktigt bra resultat, förutom ett år (påsken 2016) när det blev – 9 grader flera nätter i rad. Då blev jag tvungen att testa vad plantorna verkligen klarade. Jag har nog aldrig sett temperaturen sjunka så snabbt på en termometer och så bottenlöst som under dessa nätter under slutet av mars 2016. Min första reaktion var att jag skulle ta in alla plantor inomhus och rädda dem, men så hejdade jag mig. Vad skulle jag då lära mig och vem minns en fegis?

Det blev alldeles för kallt

Så med fara för mina växters liv lät jag dem vara kvar under den första natten. De överlevde och dagen efter bjöd på strålande sol och uppemot 25-30 plusgrader i växthuset under vissa stunder. Sen kom nästa natt och samma sak upprepade sig, ner under nollan och sedan rakt ner i djup vinterkyla. Efter tredje natten med samma hisnade temperaturresa slokade många av tomaterna på förmiddagen när solen kastade sina strålar över dem. Jag tog in alla sådder och ställde in dem under växtbelysning för att om möjligt få liv i dem. Nästan en tredjedel av plantorna dog av sviterna av kylan dessa nätter i slutet av mars ( de såddes den 13/3 2016), men resten överlevde! Efter två dygn inne och när varmare väderlek var ett faktum fick de alla åka ut i växthuset igen.

Så vid kraftiga köldknäppar eller om du bor i en hög zon med riktigt kalla nätter, eller råkar så tomaterna kallt för tidigt, kan en fläkt eller kupévärmare med värme på under nätterna göra underverk. Oftast har vi bara behövt vi ha kupévärmaren på ett par tre nätter vid marssådd. Så länge det inte går under nollan i växthuset brukar tomaterna klara sig galant hos oss. Men för att slippa hålla på med kupévärmare har vi tagit för vana att så tomaterna först en bit in i april i odlingszon 2 i vårt kallväxthus.

Vi omplanterar tomaterna ganska tidigt

När tomater sås under mars – april i vårt ouppvärmda växthus kan det ta en stund innan de tittar upp. När de väl gör det så ser de inte alls lika yviga och breda ut som de man sår inne. De blir liksom kompaktare på ett helt annat sätt och utvecklar inte lika mycket blad. Därför planterar vi om dem i enskilda krukor i ett ganska tidigt stadie och likt de inomhusodlade plantorna, sätter vi dem ganska djupt. Ofta räcker det med en omplantering (hos oss sker det oftast i maj) innan de slutligen hamnar i sina krukor/behållare där de ska växa under sommaren och hösten.

Omplantering steg för steg

  • När vi planterar om tomatplantorna gör vi det i samma slags jord vi sådde dem i, oekologisk planteringsjord. Ofta blir det bara en omplantering med kallsådda tomater, men ibland och till visa höga kan det bli ytterligare en omplantering. Jag brukar göra i ordning en plats åt mig i växthuset när jag ska omplantera. Jag ställer en jordsäck på en pall så att den kommer upp i bra arbetshöjd. Sedan dukar jag upp ett odlingstråg där jag kan slibba och slabba i.
  • Jag fyller sedan ett gäng krukor med planteringsjord och gör ett djupt hål med ett finger. Sedan för jag ner den med kniv bortpillade plantan från såbyttan så djupt så att bara bladen sticker upp. Tomater har en härlig egenhet, att de kan bilda rötter längs hela stammen. Något man ska utnyttja för att hålla dem så låga och kompakta som möjligt tycker jag. Se till att förbereda med märkpennor, etiketter och vattenkannor eller slang så att man lätt kan fylla upp odlingstråg och brickor.
  • Det allra bästa är att de omplanterade tomaterna ställs i odlingstråg med vatten snabbt inpå omplanteringen och suger upp vattnet underifrån. Väntar man med vattning ett par timmar brukar plantorna sloka. Det är ofta ingen fara, men det kan skapa mycket oro och sådant tycker vi är bra att jobba bort.. När tyngden på krukorna känns bra och när man kan se på ytan att jorden är blöt är det dags att flytta dem till ett annat odlingstråg eller odlingsbricka. Man kan låta dem stå där och vänta på juni.

Hur vi odlar tomaterna får vi skriva mer om i framtiden och du glöm inte att söka tomat i sökrutan och läsa allt vi skrivit om denna underbara växt.

Vi eftermognar tomaterna inomhus på ett fat.

Nej man får inte senare skörd för att man sår tomaterna kallt. Och ja, vi plockar av dem gröna, det kan ni läsa mer om här: Hur får man tomaterna att mogna snabbare?

Lycka till där ute i kylan / Johannes Wätterbäck & Theres Lundén


Fyll i din mailadress och få en mailnotis varje gång i publicerar en ny artikel.


Våra senaste inlägg

Våra kommande evenemang 24/25

Augusti

September

Oktober

November

December

Våren 2025 (uppdateras löpande)

  • 26/1 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 15 – 16/2 Skinnskatteberg (Färna Herrgård) – Odlingshelg (info webbshoppen inom snar framtid)
  • 23/2 Stockholm (Hälsans hus) – endagskurs (info i webbshoppen inom snar framtid)
  • 8/3 Jakobstad Finland, mer info framöver.

Mer info om evenemangen finns på varje arrangörs sida eller i inlägget:

Föreläsningar och Kurser 2024 – Trädgårdsturné med Johannes Wätterbäck


Kommentarer

10 svar till ”Vi sår tomaterna kallt!”

  1. […] Farbror Grön Johannes Wätterbäck & Theres Lundén – Vi sår tomaterna kallt […]

  2. […] Farbror Grön Johannes Wätterbäck & Theres Lundén – Vi sår tomaterna kallt […]

  3. Profilbild för Kerstin Hjelmare
    Kerstin Hjelmare

    Härligt! Jag har alltid sått inomhus 8 mars, men nu när jag försöker minimera jobbet p g a stigande ålder känns kallsådd som en utmärkt utväg. Jag ska testa att vänta till mitten av april!
    Tack för härliga inlägg!
    Kerstin

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Tack, lycka till. Här kan du läsa mer: https://farbrorgron.se/odla-kallt-utan-vaxthus/

  4. Jag har inget växthus. Kan jag ändå kallså tomater?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Då får du vara lite extra om och kring dig, här kan du läsa mer: https://farbrorgron.se/odla-kallt-utan-vaxthus/

  5. Profilbild för Birgit Kjellgren
    Birgit Kjellgren

    Jag har i många år fått fröplantor av sorten Koralic.De dyker upp lite senare i juni, friska och fina och bär mycket frukt.
    Är det bara vissa tomatsorter som gör så?

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Vi vet inte, skulle tro att fler kan bete sig så.

  6. Jag delar ert intresse kring tomater. Odlar varje år mina egna i ett växthus och vilken skillnad på smak där blir om man t.ex jämför med utländska som man köper på ICA eller Willys. Hemmagjord tomatsoppa är en underbar favorit. Detta var ett väldigt intressant inlägg att läsa och jag lärde mig en hel del nytt 🙂

    1. Profilbild för Farbror Grön
      Farbror Grön

      Visst är det underbart. Tack, kul att du gillade inlägget 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *