Din varukorg är för närvarande tom!
Vi sår allt i planteringsjord!

Kan man så sina frön i planteringsjord? Eller måste man använda såjord för att lyckas med sina inomhus eller utomhus/ kallsådda plantor? Behöver man tillsätta vermikulit, pimpsten eller perlit för att det ska bli bra? På bilden tomaterna som vi vanligtvis sår kallt i april.
Vi anser inte att såjord behövs, försåvitt man inte vill föröka sticklingar genom att stoppa ner dem i ett poröst material och rota dem där. Men till frösådder av perenner, grönsaker och blommor, och för oss som inte odlar industriellt, är det inte ett krav. För oss går det alldeles utmärkt att använda planteringsjord till både sådd, omplanteringar och slutplantering. Ej heller tillsätter vi vermikulit eller perlit.
Läs mer om att odla tomater kallt: Odla kallt – kallså tomat


Kom ihåg att under denna smått osäkra tid med eventuella giftrester av pyralider i ekoprodukter, är det bäst att använda oekologisk jord om du inte helt säkert vet att de ekologiska, kravmärkta jordarna är giftfria.
Läs mer här om gifter i jord: Gift i jord och gödsel 2023 – hur ska man tänka och hur gör vi?, Gift i gödsel – hur ligger det till och vad gör vi?
Läs mer om att odla tomat kallt: Kallsås tomat



Vi använder planteringsjord
Vi slutade att använda såjord för flera år sedan, säckarna tog slut och vi orkade inte köpte några nya. Vi använde plaknteringsjorden istället och märkte att det gick precis lika bra. Dessutom fins det ju lite mer näring i jorden samt att den inte torkar ut lika snabbt som såjord gör. Vi behövde inte plantera om så snabbt inpå sådderna. En del jordföretag har på senare år börjat att sälja naturgödslad såjord. Torde inte det vara i princip en planteringsjord i en ”ny” förpackning? För vitsen med såjord, som jag lärde mig för länge sedan, var ju att den skulle vara helt fri från näring. Vi blir inte riktigt kloka på det där.


Ljuset inte jorden
En anledning till att en del vill använda såjord är att de tänker att om man sår fröna i planteringsjord, som innehåller näring, så får man gängligare plantor. Att de små plantorna med planteringsjorden skulle ränna iväg på höjden pga ökad näring. Men det stämmer inte riktigt, det är allt som oftast dåligt med ljus i kombination med hög värme som är boven i dramat och som gör att man får gängliga plantor. Det är därför kallsådder, att odla kallt, blir så himla bra. Växterna badar i solens starka strålar och växer långsamt pga en låg medeltemperatur. Kallsådder är dessutom de mest energibesparande sådder man kan göra, då ingen tillsatt energi krävs utan bara naturligt solljus.
Läs mer: Ljusets inverkan på odlande inomhus och utomhus, Växtbelysning – Det här använder vi, Det där med växtbelysning…

Adjö till en onödig produkt
Så nästa gång du ska till handelsträdgården eller något liknande ställe, kan du känna dig trygg och lugn samt förhoppningsvis glad, över att du inte behöver släpa hem såjord, en produkt som egentligen inte behövs. Men var försiktig med den jorden du släpar hem, så att du inte får med dig en produkt med rester av bekämpningsmedel i. Se till, ifall du använder ekologiska och kravmärkta jordar, att de verkligen är giftfria eller välj en oekologisk jord utan djurbajs och kompost.


Jord för stora krukor och behållare
Vi har slutat att köpa planteringsjord till alla stora krukor och odlingsbehållare, vi gör egen jord. Istället för att tillföra all kompostjord till friland och pallkragar, ser vi till att det finns tillräckligt mycket kvar till våra krukor och behållare. Vad mycket pengar vi sparar och vilken härlig känsla det är att bli mer och mer självförsörjande på allt kring odlandet.
Genom att använda vår egna kompostjord till krukor, odlingslådor och backar har vi minskat vår förbrukning av säckjord radikalt. Nu för tiden använder vi bara köpt planteringsjord till sådder och till första omplanteringen, till allt annat använder vi kompostjord.
Läs mer: Vi gör egen jord – vi har slutat att köpa


Gillar du det vi gör?
Tycker du att vårt arbete känns värt och att du får ut kunskap och glädje av det vi gör. Välkomna att bli premiumläsare. Förutom att öppna upp för allt material som ligger bakom betalvägg så blir 75 kr i månaden ett sätt att säga att du gillar det vi gör och vill att vi fortsätter att sprida vår gröna glädje. Det är bara vi, Johannes och Theres som arbetar med allt på Farbror Grön. Tack för att du läser och inspireras av oss. Till Farbror Grön Premium: Premium-prenumerationer.
Johannes Wätterbäck & Theres Lundén
Våra senaste inlägg
- Göra eget paprikapulver enkelt och supergottHar du fått stor skörd av paprika? Då är det perfekt läge att prova att göra eget paprikapulver! Här får du tips om torkning och förvaring så att du kan njuta av smaken… Läs mer: Göra eget paprikapulver enkelt och supergott
- Två föreläsningar i helgen – Enköping och VästeråsTill helgen gör jag två föreläsningar i Västmanland. Lördagen den 6/9 dyker jag upp i Enköping kl 12:30 i Drömparken under evenemanget Trädgårdsdagen i Enköping. Söndagen den 7/9 kl 11 finner ni mig… Läs mer: Två föreläsningar i helgen – Enköping och Västerås
- Majs – skörda, lagra och lagaNu i augusti börjar vi skörda vår majs. Det är alltid så spännande att se hur det har gått. Här delar vi med oss av våra bästa tips för skörd, lagring och mattips.… Läs mer: Majs – skörda, lagra och laga
- Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!Vi odlar kål utan nät varje år, och det fungerar alldeles utmärkt. Vi klämmer larver och äggsamlingar, men när angreppen blir för stora använder vi bakteriepreparatet Larvskydd. Det har räddat våra odlingar många… Läs mer: Så bekämpar vi larver som äter på våra grönsaker!
- Pak choi – skörda, lagra och lagaPak choi är en asiatisk snabbväxande bladgrönsak som kan användas både rå och tillagad. Här får du våra bästa tips för att skörda, lagra och laga denna mångsidiga bladgrönsak. Vi odlar allra helst… Läs mer: Pak choi – skörda, lagra och laga
- Koka kronärtskocka och ät med citronsmörDet mest klassiska att göra med sina nyskördade kronärtskockor är att koka dem med citronjuice och äta med citronsmör. Här berättar vi hur vi gör. Ingredienser: Till citronsmöret: Gör såhär: Klipp bort stjälkarna… Läs mer: Koka kronärtskocka och ät med citronsmör
- Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvaraNu är den största skördetiden här. Vissa grödor behöver skördas så fort de nått sin skördestorlek, för att inte bli övermogna, medan andra mår bättre av att stå kvar i landet eller på… Läs mer: Grödor att skörda i rätt tid och sedan kylförvara
- 7 spännande morotsreceptHar du börjat skörda morötter än? Eller har du ett gäng i kylen som du vill använda till något gott? Här kommer våra bästa morotsrecept. Vi älskar morötter och har nästan alltid några… Läs mer: 7 spännande morotsrecept
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Lämna ett svar