Din varukorg är för närvarande tom!
Vi gör hummus på egenodlade bönor

Hummus på egna störbönor är som en dröm som gått i uppfyllelse, jag älskar att sluta cirklar och bli självförsörjande i flera led. Det här är en krämig och vacker humus som passar till det mesta.
Vi har odlat störbönan bönan blauhilde i över 14 år och den har aldrig svikit oss. Genom torra, våta, kalla och superheta somrar har den levererat sina blålila baljor. Oftast njuter vi dem lätt kokta med en vinägrett bestående av en neutral olja, vår egna äppelcidervinäger och något av våra örtsalt. Vi gillar att skörda baljorna relativt outvecklade. När vi njuter dem på det sättet så att de är så pass mjälla att man nästan kan bita av dem med sina läppar. I det här receptet använder vi dess utvecklade bönor och inte baljorna.
Bönor till humus
Hummus brukar man vanligtvis göra på kikärtor. Men kikärtor ger verkligen inte så stor skörd när vi odlar dem i våra odlingar. I år fick vi ihop 20 ärtor. Bättre är då att välja en baljväxt som fungerar i vårt klimat. För oss är blauhilde överlägsen. Förutom att ge bra med avkastning under olika väderförhållanden är denna böna otroligt vacker. Både baljorna och dess höga växtsätt på våra gamla gråa krakstörar är en prydnad i sig.
Mera bönor
De senaste 4 åren har vi varit självförsörjande på eget utsäde. Men i år har vi fått ihop mer bönor än vad vi kunnat drömma om, 620 gram på endast fem störar. Ofta klarar vi oss på 100 g till utsäde, så det blev en hel del bönor som hamnade i skafferiet för matlagning. Först ut skapade vi denna underbara hummus men vi ska framöver testa flera recept med dem, bla bönor i tomatsås.
Ingredienser hummus
- 1, 5 dl torra bönor
- 2 – 4 msk flytande tahini helst av märket Alwadi för bäst smak, den är överlägsen. Tahini är sesampasta som ger en viktig smak till humusen.
- Några nypor havssalt
- 0,5 – 1 dl vatten
- 1 vitlöksklyfta pressad
- Saften från en halv citron.
Gör så här: Lägg bönorna i blöt i ca 8 – 12 h. Byt vatten och koka dem i ca 20 – 30 min och låt svalna. Blanda alla ingredienser utom tahini och vatten och stavmixa till en slät pasta. Häll i vatten till lagom konsistens och därefter tahini och späd ev med lite till vatten. Tahini är en krämig pasta gjord av sesamfrön. Förutom dess goda smak fungerar tahini även som konsistensgivare och kan, om man råkar överdosera vatten, göra hummusen fastare.

För att få bönor till hummus behöver man lämna kvar baljorna tills bönorna i baljorna är utvecklade. Vi skördar de fullmatade baljorna under oktober eller november, innan frosten kommer. Efter skörden torkar vi dem noga och det är jätteviktigt, de kan mögla ganska lätt. Baljorna placeras på stora brickor tills de är knastertorra innan vi tröskar dem. Både bönor till nästa års utsäde och till matlagning förvaras torrt i rumstemperatur. Vill du vara helt säker på att ha utsäde intakt och inte angripet av bönvivel rekommenderas frysförvaring.
Läs mer om bönvivel här: Hur utrotar man bönviveln
Johannes Wätterbäck
Våra senaste inlägg
- Gör din egen fläderchampagneNär fläderbuskarna blommar för fullt är det dags att plocka blomklasarna. De är perfekta att göra saft av – men om du vill göra drycken lite mer vuxen kan du testa att göra… Läs mer: Gör din egen fläderchampagne
- Hjälp, jag har glömt att gödsla!Glömt att gödsla? Ingen fara – det är inte för sent att rädda skörden! Här får du tips på hur du kan tillföra näring i efterhand och ge dina växter ny kraft att… Läs mer: Hjälp, jag har glömt att gödsla!
- Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsongDet låter nästan för bra för att vara sant – men det fungerar. Genom att serieodla grönsaker kan du få två eller till och med tre skördar på samma plats under en och… Läs mer: Serieodla – flera skördar på samma plats, under samma säsong
- Så får du stora rabarberplantorAtt kunna skörda mycket rabarber från maffiga plantor är något som många odlare hoppas på. Men inte sällan hör vi om människor som tagit över en trädgård med gamla rabarberplantor och blivit besvikna… Läs mer: Så får du stora rabarberplantor
- Fixa en köksträdgård till semesternFör många är den ultimata sommarkänslan att kunna njuta av egenodlade grönsaker. Men vad gör man om man inte kommit igång med odlingen än – är det för sent? Absolut inte! Här kommer… Läs mer: Fixa en köksträdgård till semestern
- Så får vi läckra och stora sallatsplantorVill du odla sallat som blir riktigt stor, frodig och smakrik? Det handlar inte bara om att så fröna – utan också om hur du planterar plantorna. Vi delar med oss av enkla… Läs mer: Så får vi läckra och stora sallatsplantor
- Spenatpaj med röd pesto-cremeDet här är en underbart god spenatpaj som hela vår familj älskar. Att servera den med pesto-creme och en god sallad gör pajen till en festmåltid man inte vill eller kan sluta att… Läs mer: Spenatpaj med röd pesto-creme
- Potatissallad med basilika och parmesanVi älskar potatissallad och tycker att potatissallad passar till så himla mycket. Det är svårt att välja vilken variant vi tycker är godast men potatissalladen med basilika, parmesan och balsamico eller egen vinäger… Läs mer: Potatissallad med basilika och parmesan
Våra kommande evenemang 2025
Januari
- 19 Alvesta Hotell Rådmannen – Odlingsdag
Februari
- 15-16 Skinnskatteberg Färna Herrgård – Odlingshelg
- 17 Villaägarna bergslagen – Webbföreläsning
- 23 Stockholm Hälsans hus – Odlingsdag.
Mars
- 4 Årjäng – föreläsning
- 8 Finland Korsholm – föreläsning
- 15 Hillared
- 19 Göteborg (Redbergsteatern) – föreläsning
- 27 – 30 Stockholm (Nordiska trädgårdar) Besök oss i vår monter och prata odling, vi har böcker och gröna frön med oss.
April
- 2 Borås
Maj
- 3 Västerås Björnögården – odlingsdag.
- 5/5-6/5 Rättvik (Stiftgården) – kurs
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Juni
- 28/6 Jönköping – föreläsning
Länkar till arrangörernas hemsidor uppdateras löpande. Listan kan även komma att fyllas på med fler evenemang.
Hoppas vi ses!
Kommentarer
Ett svar till ”Vi gör hummus på egenodlade bönor”
[…] Skörda trädgårdsbönor – om tidpunkt, storlek och olika typer av trädgårdsbönor, Vi gör hummus på egenodlade bönor, Bönsoppa med brytbönor, zucchini och […]
Lämna ett svar